Annons

Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone och tidig investerare i flera av senare års stora svenska techsuccéer såsom Spotify.
Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone och tidig investerare i flera av senare års stora svenska techsuccéer såsom Spotify. Foto: Jack Mikrut
Börssmällen får även den onoterade marknaden att svaja till, menar en av Sveriges tyngsta riskkapitalister. ”Startupbolagens stora fiende är att kunderna och finansmarknaden inte fattar några beslut”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börserna faller världen över till följd av coronavirusets framfart vilket i sin tur får följdverkningar även för onoterade techbolag.

Det menar Pär-Jörgen Pärson som har arbetat i riskkapitalbranschen i 25 år. Hans riskkapitalbolag Northzone har bland annat investerat i de svenska tillväxtsuccéerna Spotify, Izettle och Klarna.

”Techbolag som är sent i cykeln och ska börsnoteras har anledning att vara oroliga, för de påverkas ganska mycket av börsen”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Samtidigt kan en eventuell avkylning på riskkapitalmarknaden komma att påverka även yngre bolag som är i färd med att samla in riskkapital, konstaterar han.

”Sådana avkylningar brukar komma med en viss eftersläpning när det sker en stark korrektion på börsen”, säger han.

Just nu är marknaden orolig – men Northzone-partnern understryker att det är för tidigt att bedöma om det som händer är en stor sättning eller något som blåser över. 

Du har jobbat i riskkapitalvärlden i 25 år – vad kan du jämföra dagens oro med?

”Dot com-kraschen vid millennieskiftet tycker jag inte är jämförbar. Då fanns en överdriven optimism kring techbolagens förmåga att snabbt vara omstörtande. Det gjorde att en hel sektor underkändes på börsen trots att den underliggande tillväxten sedan tuggade på i många år.”

Istället pekar han på finanskrisen, som utlöstes av investmentbanken Lehman Brothers krasch 2008.

”Då fanns det en generell marknadsoro som läckte in i techvärlden. Flera av våra portföljbolag som skulle samla in kapital drabbades av osäkerheten och det gällde att rätta munnen efter matsäcken”, säger han och fortsätter:

”Startupbolagens stora fiende är att kunderna och finansmarknaden inte fattar några beslut. Det är värre än att de helt tackar nej. Den osäkerheten har Lehman-kraschen och corona-oron gemensamt.” 

Läs även: Pär-Jörgen Pärson: Det finns ett före och ett efter Wework

Vad drar techbolagen ned på i det här läget?

”Det är svårt att spekulera kring – för det beror helt och hållet på vad bolagen sysslar med. Men generellt har startupbolag väldigt lite verksamhet som inte är helt affärskritisk. De har inte lyxen att hålla på med ‘nice to have’-grejer. Allt är överlevnadsfrågor. I ett läge där man känner att riskkapitalklimatet eller kunderna blir obeslutsamma så justerar man allt på en gång”, säger han.

Så sent som i november i fjol tog Northzone in närmare 5 miljarder kronor i sin största fond hittills. Än så länge har coronaviruset inte lett till några större förändringar för riskkapitalbolagets egen del, konstaterar Pär-Jörgen Pärson.

”Vi fortsätter att träffa startupbolag och vi skulle säkert investera trots marknadsoron. Vi förväntar oss ju att bolagen ska utvecklas under 8-10 år. Under den tiden får man väl hoppas att det är en annan marknadsdynamik som råder”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer