Annons

Rite Ventures ordförande storsatsar på AI-bolag

Peter Lindell, partner på Rite Ventures, investerar i AI-bolaget Artificial Solutions (grafiken).
Peter Lindell, partner på Rite Ventures, investerar i AI-bolaget Artificial Solutions (grafiken).
Peter Lindell, partner och ordförande på Rite Ventures, är största investerare när AI-bolaget Artificial Solutions tar in 140 miljoner kronor i riskkapital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den som någonsin samtalat med en robotröst vet vad det handlar om. Konversationsbaserad AI växer fort, har kommit en bra bit, men kan fortfarande bli bättre. Ett av bolagen som gör det hela möjligt är doldisen Artificial Solutions, som grundades i Sverige 2001.

Under de tidiga åren var bolaget en it-konsult inom kundtjänst. Men 2010 bytte man fokus mot konversationsbaserad AI. Man rekryterade personal med kompetens i gränslandet mellan lingvistik och teknik och öppnade kontor över hela världen.

Idag har Artificial Solutions cirka 120 medarbetare, varav 35 på huvudkontoret i Stockholm. Resten jobbar i London, där vd:n bor, eller på något av de andra nio kontoren i Europa, USA, Japan och Brasilien.

Vi kom i kontakt med dem via Kindred Group, gamla Unibet.

Under torsdagen tillkännagav företaget att de tagit in 140 miljoner kronor (13,6 miljoner euro) i en övertecknad finansieringsrunda från ett antal svenska institutionella investerare. Största investerare är Peter Lindell, partner och ordförande på Rite Ventures (NTL), ett riskkapitalbolag som bland annat investerat i speljätten Paradox och matleverantören Mathem. Peter Lindell (NTL) investerar dock via egna bolag.

”Artificial Solutions jobbar inom ett växande område och bolaget har bra, stora kunder och bra referenser, som både Shell och Unibet. De säljer en b2b-lösning som ibland har långa säljcykler. Men det positiva är att man även har mycket repetitiva intäkter”, säger han. 

Kapitalet ska användas som stöd till bolagets globala tillväxt och påskynda expansionen av Artificial Solutions konversationsbaserade utvecklingsplattform Teneo. Artificial Solutions uppger att de haft en stark tillväxt de senaste året, då många företagskunder nu börjat utvidga omfattningen av sina befintliga Teneo-projekt. Dessutom har bolaget stärkt sin ställning på marknaden med ett antal nya kontrakt inom bil-, energi-, underhållnings-, finans- och telesektorerna. Man har även flera strategiska partnerskap med globala serviceföretag, inklusive Accenture, KPMG och Cognizant.

”Efterfrågan på kommersiell konversationsbaserad AI som garanterar oberoende från teknikjättarna och säkerställer äganderätten till den egna datan ökar snabbt”, säger Lawrence Flynn, vd för Artificial Solutions. 

Artificial Solutions teknik är patenterad och enligt bolaget låter utvecklingsplattformen Teneo företag och utvecklare samarbeta för att på kort tid skapa sofistikerade och intelligenta applikationer för konversationsbaserad AI. Dessa kan readan idag användas på 35 olika språk, på många plattformar och i flera kanaler. 

”Konversationsbaserad AI är ett av de första områdena där AI har kommersiell relevans vilket erbjuder en mycket stor tillväxtmöjlighet”, säger Fredrik Oweson (NTL), ordförande för Artificial Solutions samt partner och medgrundare av riskkapitalbolaget Scope (NTL).

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer