Hoppa till innehållet

Rivstart för startupen som pantar take away-lådan: “Mycket bättre än vi trott”

Återvinningsbolaget &repeat lanserade sitt digitala pantsystem för take away-lådor i december. Nu har över 140 restauranger anslutit sig, med kedjorna Hawaii Poké och Oh Poké som de senaste tillskotten. ”Det har gått dubbelt så fort mot vad vi hade planerat”, säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av &repeat.

Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.
Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.Foto: Pressbild

Bolaget har sin största restaurangbas i Stockholm, men finns också i Malmö, Uppsala och Västerås, och ska till sommaren etablera sig i Göteborg. Bland kedjorna som är påkopplade finns även Panini Internazionale, Zócalo och Mahalo. 

”Det har gått mycket bättre än vi hade planlagt och trott, så vi är supertacksamma för responsen vi har fått både av branschen och konsumenterna”, säger Tor Espen Steinvik.

&repeat förser restaurangerna med returstationer där kunderna kan återvinna muggar och förpackningar när maten är uppäten. Med hjälp av mobilkameran skannar kunden en QR-kod på lådan genom bolagets app, innan den slängs i stationen. Ambitionen är att fler restaurangkunder ska återvinna sina engångsförpackningar och få betalt – samtidigt som branschen blir mer hållbar.

Enligt &repeats uppskattning återvinns mindre än 20 procent av alla snabbmatsförpackningar i Sverige, jämfört med 85 procent av pet-flaskor och aluminiumburkar som har pantsystem. 

Tor Espen Steinvik säger att de fått kämpa för att hålla jämna steg med det snabbt växande antalet anslutna restauranger, och att de ”löser nya problem varje dag”.

”Vi bryter ny mark varje dag. För tre månader sedan var det ingen som visste vad pant i den här kategorin var, och det har varit en utmaning för oss.”

Han säger att en utmaning är att få det digitala pantsystemet att integreras sömlöst med allt från de fysiska restaurangerna till digitala leveranstjänster som Foodora och Bolt. 

”Vår lösning måste fungera tvärs över alla kanaler. Det är en jätteviktig del av hur konsumenterna upplever vår tjänst, och då är det viktigt för oss få med alla aktörer i ekosystemet”, säger Tor Espen Steinvik och fortsätter:

”Men sakta men säkert går det framåt och vi får partners som hjälper oss, och ju fler problem vi löser desto lättare blir det att få med andra aktörer också, så det går bättre och bättre varje dag.”

Bolaget tjänar av naturliga skäl i dag inga pengar då det befinner sig i en tidig uppstartsfas, men planerar att ta in externt kapital för att kunna fortsätta skala bolaget och expandera internationellt. 

”Vi är i dialog med lite olika investerare, men har inte stängt någon runda ännu. Vi är finansierade av egna pengar och det har vi varit hela tiden, och det kan vi fortsätta vara ett tag till. Det viktiga för oss är att fokusera på att få branschen och konsumenterna med oss, och efter det kan vi börja tänka på hur vi ska tjäna pengarna”, säger Tor Espen Steinvik.

Och &repeat har ett långsiktigt och hållbart fokus även när det kommer till att resa kapital.

”För oss är det viktiga att vi hittar rätt – det ska kännas bra för oss också, vi vill inte hoppa på första bästa utan då väntar vi hellre. Vi vill ha en partner som vi kan ‘gifta oss med’ och som kan vara med på vår resa länge.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera