Annons

AI-förvaltaren Sigmastocks inleder samarbete med Skandiabanken

Mai Thai och Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks.
Mai Thai och Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks.
Startupbolaget Sigmastocks vill få sparare att ta makten över sitt aktiesparande med stöd av algoritmer istället för fondförvaltare. Nu inleder bolaget ännu ett banksamarbete och tar sin ”gör-det-själv”-tjänst till fler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Känslan som vi vill att kunderna ska få är att de kan vara sina egna förvaltare”, säger Nanna Stranne, medgrundare av fintechbolaget Sigmastocks.

Det handlar inte om robotrådgivning. Tvärtom ges spararen makten att själv besluta över vilka aktier hen vill äga eller inte äga. Spararen fattar ett antal beslut om vad som är viktigt för den individuella portföljen, varpå tjänsten hittar bolag som passar den specifika profilen med hjälp av algoritmer.

”Du vill kanske rensa bort tobaksbolag för att du tycker att de är oetiska, eller bara investera i bolag med låg skuldsättning eller äga aktier med hög utdelning. Du väljer det som är viktigt för dig”, säger medgrundaren Mai Thai.

Läs mer: De förvaltar halv miljard i aktiekapital – men vinstmålet dröjer 

Genom att själv förvalta kapar spararen många av de kostnader som är kopplade till den traditionella fondbranschen. Verktyget gör det även möjligt att titta på historiken, utvärdera sin portfölj och justera sin strategi allt eftersom. Eller inte göra det – den som hellre vill låta portföljen styras av ett antal standardinställningar kan även göra det.

”Det vi gör baseras på matematik och statistik. Det är rätt häftigt att kunna skapa en egen strategi som du sedan testar live. Du kan se vilka risker som finns och vad det innebär att göra vissa val”, säger Mai Thai.

Det vi gör baseras på matematik och statistik. Det är rätt häftigt att kunna skapa en egen strategi som du sedan testar live

Genom samarbeten med storbanken Nordea och nischbanken Nordnet har Sigmastocks nått ut brett med sin tjänst. Nu växer verksamheten ytterligare i och med att bolaget inleder ännu ett banksamarbete. Denna gång med Skandiabanken som på torsdagen lanserar tjänsten till sina kunder.

”Att verka tillsammans med en handelsplattform är perfekt för oss. Vi hjälper kunderna att bli sina egna förvaltare på en plattform där det sedan är enkelt att handla direkt. Samtidigt som det gör att vi kan bredda vår kundbas”, säger Mai Thai.

I stället för att ta betalt i procent på hur mycket som förvaltas, som en vanlig fondförvaltare, tar Sigmastocks ut en prenumerationsavgift från kunderna. Därutöver gäller bankernas courtage-avgifter.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea 

Bolaget förvaltar idag över en halv miljard kronor åt 3 000 prenumeranter. Målet är 15 000 kunder för att nå lönsamhet, men i nuläget ligger fokus på produktutveckling snarare än vinst, menar grundarna.

”Just nu håller vi exempelvis på att utveckla en produkt för kapitalförvaltande företag. Vi vill skapa riktigt bra produkter, så att vi blir oslagbara på det vi gör. Sedan kommer vi så klart komma in i en tillväxtperiod, men det är inte det primära”, säger Nanna Stranne.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer