Hoppa till innehållet

Robothandlaren sadlar om, tar klubban i Star Stable

Finansmannen och robothandlaren Claes-Henrik Julander tar över ordförandeklubban i Star Stable, som gör hästspel för unga tjejer. Bolaget spås omsätta 100 Mkr i år.

Star Stable och dess nya ordförande Claes-Henrik Julander.
Star Stable och dess nya ordförande Claes-Henrik Julander.Foto: Claes-Göran Flinck

För många av Dagens Industris läsare är Claes-Henrik Julander främst känd som vd för Pan Capital, bolaget som gått i frontlinjen för robothandeln på börsen. Mellan 2004-2013 gjorde bolaget ett samlat rörelseresultat på nära 4,5 miljarder kronor, alltså i snitt 450 Mkr per år, vilket innebär att Pan Capital är ett av de mest lönsamma svenska bolagen i modern tid.

De senaste åren har det dock blivit allt svårare att tjäna pengar på högfrekvenshandel. Claes-Henrik Julander har samtidigt sökt sig till nya utmaningar.

Läs mer: Vinstras för robothandlaren Pan Capital

I våras investerade han 10 Mkr Star Stable Entertainment AB, som gör ett hästspel för unga tjejer. Di Digital kan nu avslöja att han vid årsskiftet fattar ordförandeklubban i bolaget.

Min favorit är kudden, den ska alla köpa till sina småtjejer i julklapp.

 

”Star Stable har länge drivits av huvudägarna som är väldigt täta och nära varandra. Det kan finnas ett värde i att en extern person tar över ordförandeskapet ett tag”, säger han.

Star Stable grundades 2011 av Peter Liljestrand, Johan Edfeldt och Ola Ahlvarsson. Spelet lanserades 2012 och är ett så kallat massive multiplayer online role-playing game, MMORPG som idag har över sex miljoner registrerade användare. Idag distribueras det på 11 språk i 180 länder och företaget består av ett team på cirka 60 medarbetare i Stockholm.

I höstas köpte Star Stable Entertainment AB upp verksamheten i Pixel Tales som utvecklat spelet Star Stable sedan starten.

Läs mer: Snabbväxande Star Stable köper Pixel Tales

Bolaget omsatte 54,1 Mkr i fjol, med en förlust på en halv miljon. I år spås bolaget omsätta kring 100 Mkr och ha en knapp vinst.

Claes-Henrik Julander tror på stark tillväxt även 2016.

”Vi ska förädla vårt IP (intellectual property), det vill säga hela spelet och infrastrukturen kring det. Det handlar om vårt community, You Tube-filmer och mycket annat.

Ni ägnar er år merchandising också?

”Ja, vi säljer mycket fina saker. Min favorit är kudden, den ska alla köpa till sina småtjejer i julklapp.”

Läs mer: Star Stable växer så det knakar – nu över sex miljoner användare

Star Stables största ägare Peter Liljestrand är inte sen med att hylla sin nya ordförande.

”Claes-Henriks analytiska förmåga och ordningssinne tillsammans med att han har två döttrar i målgruppen gör honom perfekt som ordförande. Vi välkomnar Claes-Henrik till Star Stable familjen”, säger han.

Vid sidan av vd-posten i Pan Capital är Claes-Henrik Julander även ordförande i Erik Penser Bank. Han sitter även i styrelserna för biotechbolaget Biocrine och fastighetsbolaget K2A.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera