Annons

Robotrådgivare ratar riskkapitalbolagen – värderas till kvarts miljard

Optis vd Jonas Hombert och styrelseordförande Ann Grevelius.
Optis vd Jonas Hombert och styrelseordförande Ann Grevelius. Foto: Press.
Opti fyller på i kassan med 50 miljoner kronor – men robotrådgivaren har samtidigt valt att rata investeringar från traditionella riskkapitalbolag. ”Det är tacksamt att det fanns ett så stort intresse”, säger vd:n Jonas Hombert som räknar med att bolaget kan gå med vinst 2021. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivaren Opti grundades 2014 av Jonas Hombert, som ligger bakom videoprogrammet Jaycut, och finansprofilen Ann Grevelius, tidigare kapitalförvaltare på SEB och Handelsbanken. När Di Digital skrev om Opti, som erbjuder en jämförelsetjänst för fonder, 2017 hade appen laddats ner drygt 10 000 gånger. 

I dag har antalet nedladdningar av tjänsten stigit till över 100 000, enligt vd:n Jonas Hombert. Nu tar Opti in mer kapital, närmare bestämt 42 miljoner kronor. Under 2019 har Opti fyllt på med riskkapital på totalt 50 Mkr. 

En stor del av pengarna kommer från de redan etablerade investerarna Staffan Persson och familjen Wilkne, som fortsätter att pumpa in pengar i Opti som nu värderas till drygt 250 Mkr.  

”Det är kul att de vill gå upp så pass mycket i ägande med tanke på vilken insyn de har. Resterande del av investeringarna kommer från ett fåtal välrenommerade privatpersoner, bland annat från en av de mest välkända fintech-investerarna som jag dock inte jag kan nämna namnet på”, säger vd:n Jonas Hombert. 

Läs mer: Robotrådgivaren Opti fyller på kassan – ska lansera nytt portföljverktyg

Vidare har Opti sexdubblat antalet kunder från 2018, men hur mycket pengar som robotrådgivaren förvaltar väljer de fortsatt att hemlighålla.

”Vi förlorar knappt kunder och har en stadig tillväxt. Våra kunder har fått en bra avkastning då vår bästa portfölj är upp nästan 28 procent i år. Det är ett bevis på vad man kan göra med bättre teknik och lägre avgifter.” 

Samtidigt tackar bolaget nej till ytterligare riskkapital. Enligt Jonas Hombert hade Opti ”utan ansträngning” kunnat ta in 20-30 Mkr till. 

”Vi fick större intresse än vi hade väntat oss och vår plan var inte att ta in så här mycket pengar. Vi har medvetet valt att ta in privata investerare, men inte någon VC-fond eller industriaktör. Anledningen till det är att vi har ett väldigt långsiktigt bolagsbyggande samtidigt som vill vara oberoende från storbankerna.”

Läs mer: Hennes robot ska rädda sparare från dåliga fonder

Bolaget fortsätter dock att göra minusresultat. Under 2018 förlorade Opti drygt 8 miljoner kronor. I år är prognosen att bolaget kommer göra en något större förlust samtidigt som man räknar med en omsättning på 1,5 miljoner kronor, jämfört med 300 000 kronor under ifjol. 

”Våra affärer drivs av att vi får in en kund och sen fortsätter den här kunden att spara. Beteendet från våra kunder är att de börjar spara försiktigt och därefter gör fler och större insättningar när man har varit kund under ett år eller liknande. Mängden kapital vi får in växer därmed förskjutet sett till antalet kunder som går med. Även om vi har sexdubblat antalet kunder i år, så sexdubblas inte resultatet. 'Payback-tiden' för en kund tar därmed tid. Vi är långsiktiga.”

När räknar ni med att kunna göra ett plusresultat? 

”Jag tror vi har möjlighet att nå ett plusresultat 2021, sen betyder det inte att vi väljer att göra det då. Men den här rundan tar oss ganska tydligt till lönsamhet.” 

Tankarna kring en börsnotering ligger dock långt borta, även om de finns där. 

”Jag tycker generellt att man ska göra börsnoteringar när man har ett stabilt bevisat bolag som har möjlighet att dela ut utdelningar till sina ägare. Inte göra någon liten First North-notering. Inget illa om First North. Det är rätt för många, men vi vill inte göra någon för tidig börsnotering. Jag utesluter inte att vi går den vägen i framtiden, men det är några år kvar dit i så fall”, säger Jonas Hombert.

Läs mer: Robotrådgivare blöder – behöver få in miljarder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer