Annons

Robotrådgivare blöder – behöver få in miljarder

Lysas medgrundare Patrik Adamson, Nanna Stranne, medgrundare på Sigmastocks, och Jonas Hombert, vd på Opti.
Lysas medgrundare Patrik Adamson, Nanna Stranne, medgrundare på Sigmastocks, och Jonas Hombert, vd på Opti.
Flera svenska robotrådgivare lanserade för några år sedan med buller och bång. Men i dag ser deras siffror dystra ut – samtidigt som bolagen är positiva och tror på ett genombrott snart. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Våren 2016 öppnade Finansinspektionen för robotrådgivning. Sedan dess har både startups och storbanker prövat lyckan på den nya marknaden.

Bland annat har de svenska bolagen Opti, Sigmastocks, Lysa och Fundler lanserat varsitt alternativ – liksom storbankerna Danske Bank och Nordea. Internetbankerna Collector, Avanza och Nordnet erbjuder också liknande tjänster.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna 

Inspirationen kommer delvis från USA med förlagor som Betterment, där Kinnevik är delägare. 

Förenklat innebär robotrådgivning att hanteringen av fonden – det vill säga planering av ekonomin, risk och pappersarbete – sker digitalt. Det stora kundlöftet är att avgifterna då kan bli lägre än vid aktiv förvaltning eftersom en mellanhand skärs bort.

Ytterligare en fördel är att sparroboten – i takt med att börsen rör på sig – automatiskt ombalanserar kapitalet. 

Om bolagen kommer upp i volym ser affärsmodellen lockande ut. Men enligt banken HSBC behöver de förvalta minst 100 miljarder kronor för att gå med vinst. 

Av de svenska robotspararna som Di pratat med är enbart Lysa är öppna med summan förvaltade pengar, som i dagsläget ligger på tre miljarder kronor. 

För att ens komma i närheten av 100 miljarder kronor kommer sparrobotarna kontinuerligt att behöva ta in riskkapital de närmaste åren. För att göra det måste man kunna visa riskkapitalisterna att man är på rätt spår och att volymerna ökar.

Men än så länge ser det ut att dröja innan löftena införlivas. 

Annat var det när robotsparandet först nådde marknaden. Då omgärdades den nya tekniken av en stark framtidstro. I en intervju 2017 sade Nordnets dåvarande vd Peter Dahlgren att bolagets nylanserade robotsparare har potential att rita om marknaden. 

”Den representerar framtiden. Vi tror att en effektiv rådgivning i framtiden kommer att ske helt genom robotar och AI, kompletterat med en viss mänsklig rådgivning.”

Di Digital har gått igenom årsredovisningarna för 2018 hos de bolag där intäktsbenet står på robotrådgivning. Storbankernas tjänster har därmed fallit bort, även om de också är med i tävlan om kunderna. 

Siffrorna är dystra - medan bolagen är positiva. Av samtliga årsredovisningar visar alla på minussiffror under resultatet. Inte heller omsättningen har tagit fart. Av de fyra bolag Di gått igenom är det Sigmastocks som visar högst omsättning, med sina 2,3 miljoner kronor.

”Vi befinner oss fortfarande i ett skede där det primärt är folk som vill testa nytt som prövar robotrådgivare. Men så är det i alla stora teknikskiften. Det handlar om att hela branschen behöver ta sig från 'early adopters'-stadiet. När det väl sen tar snurr växer det exponentiellt”, säger Ulf Ahrner. 

Samtidigt upplever samtliga bolag som Di Digital pratat med att det är nu, tre år efter att branschen öppnats, som det börjat ta fart. 

”Det här är en typ av verksamhet där du inte är lönsam från dag ett. Det krävs mycket för att få tillstånd, mycket för att bygga tjänsten och mycket för att driva verksamheten korrekt. Men har du en grund att stå på kan du sedan skala verksamheten. Vi växer just nu med 250 miljoner kronor i månaden. Det har verkligen tagit fart”, säger Patrik Adamson, vd och medgrundare av Lysa. 

Trots att epitetet robot fått starkt fäste i branschen sker förvaltningen av pengar i slutändan av människor vid olika fondbolag. 

”Jag har kapitulerat inför ordet”, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler, som föredrar att kalla Fundler för fondbolag med digital distribution. 

Även om branschen präglas av en framtidsanda är det uppenbart att allt inte är guld och gröna skogar. 

Robotrådgivaren Waizer stängde ned sin förvaltningstjänst i somras, och robotrådgivaren Tieless lade ned i slutet av 2017, 1,5 år efter starten. På den utländska marknaden bestämde sig storbanken UBS i fjol för att stänga ner den robotrådgivare man lanserade 2016 eftersom de ansåg att den kommersiella potentialen är begränsad.

Läs mer: Första svenska robotrådgivaren lägger ner  

”Utvärderingsperioden av finansiella tjänster, särskilt förvaltningstjänster, är lång. Det gör att man måste ha rejält med is i magen”, säger Ulf Ahrner. 


Så går det för bolagen:

 

Jonas Hombert, vd på Opti.
Jonas Hombert, vd på Opti. Foto: Press

Opti  

Opti var den första robotrådgivaren som fick grönt ljus av Finansinspektionen i april 2016, och tjänsten som den ser ut i dag lanserades i början av 2018.

Bolaget kombinerar runt tio fonder baserat på teknik och matematik för att få ett så bra utfall som möjligt i förhållande till den risk spararen vill ta. 

Bolaget grundades 2014 av bland annat Jonas Hombert, som tidigare låg bakom Jaycut, och finansprofilen Ann Grevelius. 

Under fjolåret drog Opti in runt 300 000 kronor på sin digitala rådgivare, och resultatet landade på minus 8 miljoner kronor. 

Läs mer: Robotrådgivaren Opti fyller på kassan – ska lansera nytt portföljverktyg 

”Dels har vi investerat massivt i att utveckla produkten, men också i marknadsföring för att hitta nya kunder och i personal”, säger Jonas Hombert, vd på Opti.  

Han vill inte berätta den exakta siffran för antalet betalande kunder, men säger att det rör sig om tusental och påpekar att antalet växt fyrafalt sedan årsskiftet. Därmed förvaltar Opti också fyra gånger så mycket kapital som vid årsskiftet. 

”Finans är en bransch som tagit på tok för mycket betalt. Vi försöker att sänka den kostnaden, och då tar det längre tid att bli lönsamma. Om vi kan växa fem till sex gånger vår storlek nu är det en god bild för vad vi kan göra de kommande åren.” 

 

Mai Thai, vd, och Nanna Stranne grundade Sigmastocks 2014.
Mai Thai, vd, och Nanna Stranne grundade Sigmastocks 2014. Foto: Press

Sigmastocks  

Bolaget grundades 2014 av Nanna Stranne, Mai Thai och Carl Lindberg. De har bland annat tagit in riskkapital från affärsängeln Lena Apler, Chalmers Ventures, Stena Finans och Cint-grundaren Bo Mattsson.

Sigmastocks fokuserar, till skillnad mot de andra robotrådgivarna, enbart på aktier. 

Aktierna rekommenderas till kunderna baserat på ett digitalt aktieverktyg. Tjänsten bygger på algoritmer som analyserat ett stort antal svenska, europeiska och amerikanska börsnoterade företag tio år bakåt i tiden. 

Det är sedan upp till varje sparare att välja via vilken aktieplattform den vill handla genom – till exemepel Avanza eller Nordnet.  

Därmed är Sigmastocks ingen robotrådgivare i den benämningen att bolaget aktivt rådgiver sina kunder. 

Läs mer: Deras aktieverktyg växer – finansprofilens bolag investerar 

I fjol mer än mångdubblade Sigmastocks sin omsättning, och landade på 2,3 Mkr. Resultatet landade på minus 2,1 Mkr. 

”Det hände mycket förra året. Det händer mycket i år, och ännu mer nästa år. Vi har många spännande saker på g som jag inte kan nämna än. Men det jag kan säga är att vi investerar mycket i att utveckla vår produkt nu”, säger medgrundaren Nanna Stranne. 

2018 uppgav Sigmastocks att de lockat till sig över 3 000 kunder i Sverige, och förvaltade över en halv miljard kronor. Nu vill Nanna Stranne inte kommentera någon siffra. 

”Vi kommer att fokusera mycket på tillväxt de kommande åren och ser fram emot att öka takten ytterligare.” 

 

Lysas grundare Henrik Littecke, Emilie Andersson och Patrik Adamson.
Lysas grundare Henrik Littecke, Emilie Andersson och Patrik Adamson. Foto: Press

Lysa 

Lysa investerar automatiskt de pengar kunden sätter in i fonder baserat på ett antal frågor, och sticker enligt de själva ut med Europas lägsta avgift för robotrådgivare. 

Robotrådgivaren lanserades våren 2017 av bland andra Pricerunners vd Nicklas Storåkers, Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke. På investerarsidan återfinns flera kända namn, bland andra finansministern Anders Borg, Karl-Johan Persson och riskkapitalisten Christer Gardell.

Under 2018 ökade Lysa förlusterna med flera miljoner, och landade på minus 11 miljoner kronor – vilket är helt i linje med bolagets plan. 

”Det är flera saker som krävs för att driva den här typen av verksamhet. Först måste man få tillstånd, sen måste man skapa de system som krävs och till sist måste man bygga verksamheten och få in kunder. Det är mer ett marathon än sprint, därför är också förlusterna helt enligt plan”, Patrik Adamsson, vd och medgrundare till Lysa.

Intäkterna landade på 1,6 miljoner kronor, vilket gör Lysa till en av de svenska robotgivare som tjänar mest.  

Läs mer: ”Robotrådgivning är den vanligaste sparformen om fem år” 

I fjol passerade Lysa 10 000 betalande kunder, och idag har siffran växt till 23 000. Den senaste nyemissionen skedde i maj 2018, då bolaget tog in cirka 40 miljoner kronor. 

”Om vi fortsätter växa som vi gjort når vi lönsamhet inom 18 månader. Vi kan ta ett strategiskt beslut om vi vill fortsätta expandera eller gå mot lönsamhet. Jag är övertygad om att den här typen av förvaltning är framtiden och vi kommer fortsätta att satsa.”

Lysa förvaltar över tre miljarder kronor, enligt dem själva. 

 

Fundlers vd Ulf Ahrner grundade bolaget tillsammans med Anton Fagerlön (ej i bild) 2015.
Fundlers vd Ulf Ahrner grundade bolaget tillsammans med Anton Fagerlön (ej i bild) 2015. Foto: Press

Fundler 

Fundler ger kunden tips på sparmål med hjälp av algoritmer. Utifrån ett antal frågor konstruerar de en fondportfölj som i sin tur baseras på 36 000 fonder från hela världen. 

”Vi påminner på många sätt om ett fondbolag, eftersom vi har flera olika förvaltningstyper baserat på vilket typ av sparare man är. Istället för att visa hur något ser ut ger vi råd om flera delar av ekonomin. Vi säger vad man ska spara till och hur mycket man ska spara till ett visst ändamål. Vi går alltså längre än att säga 'om du vill ha den här risken ska du tänka så här'”, säger Ulf Ahrner, grundare och vd Fundler. 

Fundler grundades 2015 under namnet Primepilot och har funnits på den svenska marknaden i drygt två år. De vill inte avslöja antalet aktiva betalande kunder men berättar att de nu nått 42 000 användare. 

Under 2018 visar årsredovisningen på minus 14,9 miljoner kronor. Omsättningen landade samtidigt på blygsamma 218 000 kronor. 

Läs mer: Deras robotrådgivare når 40 000 svenskar – hoppas vända miljonförlusterna 

”Vi kommer gå back varje månad fram tills att vi når 'break even'. Men när du väl når den punkten kan du skala hur mycket som helst. Det är en hög inträdesbarriär här, och det kommer att kosta mycket i början.”

Samtidigt menar Ulf Ahrner att fler och fler upptäcker robotrådgivning, vilket börjar ge fart åt Fundler. 

”Robotrådgivarna lanserades för runt tre år sedan. Det är en ganska kort tid för ett helt samhälle att upptäcka ny teknik – men vi märker att det går fortare och fortare. Vi ser att fler kunder hittar oss av sig själva, snarare än att vi talar om för dem att vi finns. Det märks att branschen på det senaste året gått från väldigt okänd utanför finanskretsar till att plötsligt existera i gemene mans medvetande. Därför tror jag att det borde börja accelerera nu.”

Under 2019 tar bolaget in nära 20 miljoner kronor via tre nyemissioner, bland annat från JNE Invest, Thomas Eriksson, tidigare vd för Carnegie och Robur samt Håkan Nyberg, tidigare vd för Nordnet och Ikano. 

 

Läs mer om robotrådgivare: 

Robotfonden Harvest kommer till i Sverige 

Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv” 

Forskare: Sparrobot kan lyfta ”soffliggarfonden” AP7 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer