Annons

Robotrådgivare tar in miljoner från ängelinvesterare

Från vänster: Andreas Pålsson, David Jönsson, Henrik Jönsson och Martin Tegnér.
Från vänster: Andreas Pålsson, David Jönsson, Henrik Jönsson och Martin Tegnér. Foto: Press
Malmöbaserade robotrådgivaren Betterwealth tar in 10 Mkr från ängelinvesteraren Nils-Robert Persson. ”Nu vill vi slå igenom i Sverige”, säger medgrundaren Henrik Jönsson. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan Finansinspektionen våren 2016 gav den första robotrådgivaren grönt ljus har en rad bolag dykt upp på den svenska marknaden. Malmöbaserade Betterwealth är ett av dessa. 

Bolaget erbjuder digital kapitalförvaltning och investeringsrådgivning utifrån ett frågeformulär på nätet. Pengarna investeras sedan i indexfonder bestående av aktier, räntor, råvaror och andra alternativa investeringar. Varje dag genomförs nya riskberäkningar, och om marknaden svänger gör Betterwealth en automatisk portföljjustering. 

”Det pratas om att en lågkonjunktur närmar sig, runtom i världen märker vi att ekonomin börjar gå långsammare, tillväxten har minskat. Samtidigt har du en amerikansk president som twittrar om handelstullar, och varje gång han gör det faller marknaden. Möjligheten att sprida risken, och risken i investeringen ändras över tiden”, säger Henrik Jönsson. 

Bolaget grundades 2016 av bröderna David Jönsson, tidigare portföljanalytiker på Danske Capital och Martin Tegnér, forskare inom maskininlärning vid Oxford university samt vännen Andreas Pålsson, tidigare IT-chef på Brisk.io. 2018 anslöt Henrik Jönsson, yngst i syskonskaran, som tidigare arbetat med systematiska investeringar på Blackrock. 

Läs mer: De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Affärsmodellen bygger på den avgift om 0,75 procent som Betterwealth tar ut för alla som sparar under 1,5 miljoner kronor. 

De första kunderna började spara genom deras tjänst i november 2018. Sedan dess har närmare 1000 sparare anslutit till tjänsten. Fokus ligger på långsiktigt sparande. 

Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor, i en runda helt ledd av Nils-Robert Persson, tidigare vd på fintechbolaget Cinnober. 

”Pengarna ska dels hjälpa oss att utveckla tjänsten så att den blir mer professionell och personlig, och dels hjälpa oss att skala upp och växa till att bli en lönsam robotrådgivare”, säger Henrik Jönsson. 

Men än så länge ser det ut att dröja innan bolaget når break-even. I dagsläget ligger intäkterna på noll kronor, och resultatet på minus 2,3 miljoner kronor. Den siffran lär inte växa avsevärt under 2019, menar Henrik Jönsson. Desto ljusare ser det ut för minusresultatet. 

”De största utgifterna ligger bakom oss: tillståndet från Finansinspektionen, utveckling av en skalbar plattform men framför allt utvecklingen av vår investeringsmodell som bygger på maskininlärning och avancerad riskanalys.” 

Totalt har de tagit in 23 miljoner kronor, från NFT Ventures och Lena Aplers Collector Ventures. 

Läs mer: Lena Apler om Collectors 26 investeringar: ”Integrationen har hamnat på skam” 

Fokus framåt blir nu att säkra platsen på den svenska marknaden. Därför kommer man också att satsa mer på marknadsföring än tidigare. 

”Marknaden är stor nog för flera robotrådgivare. Nu vill vi slå igenom i Sverige, och vi siktar på att nischa oss mot segmentet av kunder som traditionellt är Private Banking kunder. Sedan vill vi expandera till Skandinavien och resten av Europa.”

De amerikanska robotrådgivarna lyfts fram som förlagor till den svenska industrin. Ett av dessa bolag är Kinnevik-backade Betterment. I Betterwealths fall har de inte bara inspirerat bolaget verksamhetsmässigt. 

”Vi skämtade om att blanda Betterment och Wealthfront, som var pionjärerna bland robotrådgivarna. Sedan satte sig det namnet.”

Läs Di Digitals genomgång av de svenska robotrådgivarna: Robotrådgivare blöder – behöver få in miljarder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer