Hoppa till innehållet

Robotrådgivaren Bofink utmanar Enklas rekordlåga ränta

Bofink ger sig in i bolånekriget med individualiserade erbjudanden från banker som i många fall kan matcha Enklas rekordlåga ränta på 0,95 procent. Det menar vd:n Joachim Ronneback Thomson, som på sikt vill börja låna ut på egen hand.

Joachim Ronneback Thomsons robotrådgivare Bofink vill nu ta sin del av kakan på bolånemarknaden.
Joachim Ronneback Thomsons robotrådgivare Bofink vill nu ta sin del av kakan på bolånemarknaden.Foto: Jonas Eng

Det digitala bolånekriget blev i veckan ännu blodigare efter att bolaget Enkla lanserat sitt erbjudande om ett lånebyte till en rekordlåg ränta på 0,95 procent, bundet på tre år. Bara under det första dygnet ska bolaget ha fått in intresseanmälningar från 8 200 kunder.

Robotrådgivaren Bofink, en annan utmanare till storbankerna, har också haft en stark tillväxt sedan lanseringen i augusti 2017. Deras app har nu närmare 20 000 användare, uppger medgrundaren och vd:n Joachim Ronneback Thomson för Di Digital.

”Vi växer så det knakar med vårt beslutsstöd. Jag tror att det beror på att vi sticker ut från övriga aktörer genom att ge svar på den fråga som flest bolånetagare har i dag – om man ska välja fast eller rörlig ränta. Att jämföra banker innan man har valt bindningstid är som att jämföra butiker innan man valt vilken cykel man ska köpa”, säger han.

Läs mer: Enkla utmanar stobankerna med bolåneränta på 0,95 procent

Idén bakom Bofink är att optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. I bolagets app ges användarna ett betyg på sitt nuvarande bolån baserat på räntan, bidningstiden, amortering och skuldsättningsgraden. Betygen sätts baserat på en analys som har tagits fram med hjälp av avancerade algoritmer och artificiell intelligens, AI.

Tidigare bestod affärsmodellen i att kunden kunde byta bolån i appen och att Bofink då fick en ersättning från partnern Mitt Bolån. Men sedan en tid tillbaka är detta samarbete avslutat.

Från och med början av april ska banker i stället ges möjlighet att skapa skräddarsydda låneerbjudanden till unika användare direkt i Bofinks app, berättar Joachim Ronneback Thomson för Di Digital.

Med hjälp av de stundande banksamarbetena hoppas man kunna utmana andra uppstickare som Avanza/Stabelo, Enkla, Hypoteket och Nordnet.

”Det innebär att varje användare kommer ha unika erbjudanden som ligger och väntar i vår app. Om man har en bra ekonomi i övrigt och en låg skuldsättningsgrad kan man då i många fall få en ränta på 0,95 från någon av bankerna som anslutit sig till Bofink. Räntan kan till och med bli betydligt lägre än så om man har rätt profil”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Läs mer: ”Om Enklas bolån tar fart är det bäddat för krig med bankerna” 

Än så länge vill han inte uppge vilka bolånegivare som kommer att ansluta sig till tjänsten, eller om det handlar om de fyra storbankerna, men menar att intresset är stort och att diskussioner pågår för fullt med "de flesta aktörer".

”Direkt när nyheten om Enkla kom ut hörde ytterligare ett par banker av sig till oss. Vi får propåer om allt från strategiska samarbeten till eventuella ägarskap i Bofink. Men det är ingenting som vi har tagit ställning till ännu”, säger Joachim Ronneback Thomson.

I och med att bankernas bolåneerbjudanden är individualiserade i Bofinks app är det dock svårt att sia om vad snitträntorna kommer att ligga på. Men Joachim Ronneback Thomson vill lyfta fram ett par viktiga konkurrensfördelar med deras tjänst – nämligen valmöjligheterna och det individuella beslutsstödet.

”Andra uppstickare har tvärtemot oss nischat sig inom specifika kundsegment. Enkla har valt den treåriga bindningstiden medan Avanza/Stabelo och Hypoteket erbjuder rörligt bolån, men till en väldigt låg skuldsättningsgrad”, säger han.

Inom en inte alltför avlägsen framtid hoppas Bofink också kunna ta ett kliv upp i näringskedjan från sin nuvarande roll som rådgivare, avslöjar Joachim Ronneback Thomson.

”Vi tittar så klart också på att längre fram kunna erbjuda egna bolån, antingen ensamma eller i samarbete med någon annan aktör. Jag tycker att det hade varit mer konstigt att inte tänka i de banorna. Men exakt när det blir aktuellt får tiden utvisa”, säger han. 

Läs mer: Här är bolagen som rustar för ett digitalt bolånekrig 

Han tycker för övrigt att Enklas nya bolån är ett spännande alternativ, som kan hjälpa till att ytterligare rucka på storbankernas oligopol på bolånemarknaden. 

”Det kan bli svårt att nå upp till stora volymer i finansiering. Men i det långa loppet ser jag inte några stora skillnader i säkerhet mellan storbankerna och de nya aktörerna – eftersom att kundbasen är densamma. Genom att kapa kostnader med en digitaliserad process kan man ju ge både investeraren en högre avkastning och slutkunderna en lägre ränta, vilket kommer att vara attraktivt”, säger Joachim Ronneback Thomson. 

Totalt har Bofink plockat in 6 miljoner i riskkapital genom två investeringsrundor. På ägarlistan finns bland andra affärsängeln Lena Apler, GP Bullhounds partner Ann Grevlius, Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson och Lennart Käll, avgående vd på Svenska Spel.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera