Annons

”Robotrådgivning är den vanligaste sparformen om fem år”

Emilie Andersson, medgrundare av och operativt ansvarig på robotrådgivaren Lysa
Emilie Andersson, medgrundare av och operativt ansvarig på robotrådgivaren Lysa Foto: Jonas Eng
Robotrådgivaren Lysa förvaltar nu en kvarts miljard kronor. Medgrundaren Emilie Andersson vill förändra incitamenten i finansbranschen, men är beredd på en hård kamp. ”Det finns starka krafter och mycket marknadsföring bakom aktiv förvaltning”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag har stött på pensionsrådgivare som kallat mig snål för att jag ville ha billiga indexfonder istället för fonder med en avgift på 1,5 procent. Det är sorgligt att incitamenten har varit så fel i finansbranschen i så många år. Därför kände jag att jag måste vara med på Lysa”, säger Emilie Andersson, som är medgrundare av och operativ chef på robotrådgivaren Lysa (NTL).

2017 blev året då de svenska robotrådgivarna verkligen lämnade startgroparna. Bolag som Lysa, Opti (NTL) och Waizer (NTL) har lanserat sina tjänster. Liksom nätmäklarna Avanza och Nordnet. Även Nordea planerar en lansering, och hoppas på miljontals kunder.

Jag tror att robotrådgivning kommer att vara den vanligaste sparformen om fem år

Läs även: Första storbanken hänger på robotrådgivning 

Tanken är att automatisera investeringsrådgivningen och förvalta kundernas kapital med AI eller algoritmer. Genom att fylla i olika parametrar väljs en portfölj med exempelvis börshandlade fonder eller aktier ut. 

Läs även: Ann Grevelius: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

Traditionellt har investeringsrådgivare av kött och blod som fattar besluten åt kunderna varit en kassako för bankerna, särskilt om de valt bankens egna produkter. Robotrådgivarnas löfte är att göra det billigare och helt skräddarsytt för kunderna, genom att automatisera processen.

Men de svenska robotrådgivarna har än så länge ganska blygsamma affärer. 

Lysa lanserade sin produkt i våras och är finansierat med omkring 20 miljoner kronor i riskkapital.

”Vi förvaltar nu en kvarts miljard och i november växte vår kundbas med hela 45 procent. Nu kommer det in ett par miljoner kronor per dag.”

Emilie Andersson säger att Lysa räknar med att det kommer ta tid att bli stora.

Vi får bra draghjälp av att nätmäklarna lanserat produkter som inte är prisledande

”Med vår nuvarande kostnadsbas behöver vi ett antal miljarder kronor i förvaltat kapital för att nå break-even”, konstaterar Emilie Andersson.

Under hösten har Lysa lanserat kapitalförvaltning även för företag.

”Intresset från företagen har varit stort och är något vi tror kommer att öka. Ofta har företag pengar som antingen ligger oinvesterade eller hos någon dyr kapitalförvaltare.”

Det har på kort tid uppstått något av en trängsel på den svenska marknaden för robotrådgivare.

Läs även: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna 

Som Emilie Andersson ser det är det positivt för Lysa.

”Vi får bra draghjälp av att nätmäklarna lanserat produkter som inte är prisledande. De har ju en stor kundbas och en stor marknadsföringsbudget. Den omedelbara effekten är att folk blir nyfikna och kollar runt och upptäcker att vi finns.”

Ordning och reda! Det är ett måste när man driver reglerad verksamhet

Hennes bolags fördel finns i tekniken menar hon.

”Vi har byggt ett helt integrerat system istället för att köpa in programvara från externa leverantörer. Det ger konkurrensfördelar både för pris och effektivitet i utvecklingen av tjänsten”, säger hon.

Men att robotrådgivning alltid skulle vara bra tycker hon inte.

”Den kan vara både dyr och dålig också och det kommer ske en naturlig utslagning av de aktörer som inte håller måttet. När nätmäklarna lanserade fanns det ett helt gäng uppstickare. Idag är det bara Nordnet och Avanza kvar.”

Många på Lysa har en bakgrund hos nätmäklaren Avanza. Styrelseledamot och medgrundare är Nicklas Storåkers (NTL), tidigare vd på Avanza och numera vd på Pricerunner. 

Han har varit något av en spindel i nätet och fört samman flera av Lysa-grundarna och styrelsen, enligt Emilie Andersson.

Läs även: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Teknikchefen och medgrundaren Henrick Litteke (NTL) har även han en bakgrund från Avanza. Likaså Lysas styrelseordförande Ingrid Lindquist, som har varit vd på både Öhman Fonder och Avanza Fonder. Hos nätmäklaren lanserade hon indexfonden Avanza Zero.

Men Emilie Anderssons egen bakgrund finns i juridiken. Innan Lysa jobbade hon som advokat i bank och finans-gruppen på Mannheimer Swartling och ägnade sig mycket åt företagsförvärv. 

Vad hon tar med sig därifrån till startupvärlden är hon på det klara med.

”Ordning och reda! Det är ett måste när man driver reglerad verksamhet”, säger hon.

Precis som andra aktörer i finansbranschen omgärdas robotrådgivare av regelverk och tillstånd är en viktig del i affären. Hon har haft fördel av att tidigare ha haft kontakt med Finansinspektionen säger hon.

”Men det är inte det juridiska som är det viktigaste för en robotrådgivare. Den kompetensen måste bara finnas på plats. Det viktigaste är att skapa en produkt som kunderna vill ha”, säger hon.

Läs även: Tuva Palm: Nordnets nya robot ska sköta bolån 

Någon tvekan kring att hoppa på Lysa hade hon inte sommaren 2015.

”Det var en självklar grej för mig att göra och jag hade aldrig några tvivel. Tanken på att gå från trygg fast anställning till att bli oavlönad entreprenör framkallade givetvis kittlande känslor, men jag tvekade inte.”

”Jag ville inte jobba för någon annan hela livet. Som entreprenör har man närmare till kunden och kan fatta snabbare beslut.”

Det finns starka krafter och mycket marknadsföring bakom aktiv förvaltning

I början av livet som entreprenör kunde hon sakna bekvämligheten som fanns på en stor byrå.

”Framför allt att ha en hel armé med experter att bolla legala frågor med.”

Men det vände i samband med att Lysa efter ett halvår fick sitt tillstånd och dessutom gjorde en större kapitalresning.

”Då blev jag tryggare och tänkte att nu kommer det att bli någonting av det här.”

I dag har hon svårt att se att hon skulle gå tillbaka till juridiken.

”De större affärsjuridiska advokatbyråerna kommer inte kunna vara lika lönsamma i framtiden. Även juridikbranschen kommer att digitaliseras. Flera advokatbyråer testar redan olika AI-projekt.”

Läs även: Deras robot ska hjälpa dig slippa p-böter: ”Det ska ta tre minuter” 

Finansbranschen har enligt de flesta bedömare kommit längre i digitaliseringen. Men mer är att vänta enligt Emilie Andersson:

”Jag tror att robotrådgivning kommer att vara den vanligaste sparformen om fem år.”

I USA förvaltar robotrådgivaren Betterment, som delägs av Kinnevik (NTL), tiotals miljarder kronor åt hundratusentals kunder. De ligger några år före sina svenska motsvarigheter även kring hur utvecklade tjänsterna är enligt Emilie Andersson.

”Betterment har kompletterat sitt digitala utbud med personliga rådgivare. Kanske kommer även svenska robotrådgivare röra sig dit. Vi har anställt en person som är dedikerad för att ta fysiska möten.”

Men i den aktiva förvaltningen har Lysa och övriga robotrådgivare en svår motståndare.

”Det finns starka krafter och mycket marknadsföring bakom aktiv förvaltning. Storbankerna tjänar inte pengar på att sälja en indexfond utan på de dyrare produkterna”, säger hon och fortsätter:

”Det finns en jätterolig intervju som journalisten Alexander Norén gjorde med Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos angående ekonomiska teorier, där Norén fullkomligt målar in Wahlroos i ett hörn. Wahlroos är kunnig och vet att indexfonder är bättre för de flesta samtidigt som incitamenten för Nordea är som de är. Den tv-intervjun rekommenderar jag alla att se.” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer