Hoppa till innehållet

Rovios Sverigechef om Angry Birds 2: ”Rätt nervöst”

Finska Rovio finns sedan tre år tillbaka i Stockholm. I dag släpps studions första stora spel: Angry Birds 2. 

Oskar Burman, chef för Rovios Stockholmsstudio.
Oskar Burman, chef för Rovios Stockholmsstudio.Foto: Oskar Omne


Oskar Burman startade Rovios Stockholmsstudio för tre år sedan. I dag arbetar 35 personer på kontoret på Södermalm. Många av dem har bakgrund från andra svenska spelutvecklare som Dice och Avalanche.

I dag släpper studion sitt första stora spel som de arbetat på de senaste två åren. 

”Vi och cheferna i Finland tyckte att det här var tillräckligt stort för att kallas Angry Birds 2”, säger Oskar Burman, ckef för Stockhomsstudion. 

Angry Birds blev ett spelfenomen år 2009 och lade grunden för spelbolaget Rovio. Rovio har sedan dess arbetat mycket med att kapitalisera på varumärket Angry Birds. Det finns i dag allt från Angry Birds-godis till lekparker och kläder. Nästa år kommer spelet också som animerad film. Men trots det har Rovio det senaste året varit tvungna att skära ned på personalen.

Läs mer: Startupfeber i spel-Stockholm

Sämre försäljning och hårdare konkurrens om mobilspelarna gjorde att bolagets vinst halverades till cirka 150 miljoner kronor i fjol. Samtidigt har svenska King och finska Supercell vuxit snabbt och lämnat Rovio i bakvattnen.

Det är därför inte undra på om förhoppningarna på svenskarnas arbete är högt ställda.

”Det finns höga förväntningar så det är klart att det är rätt nervöst”, säger Oskar Burman.

Det nya Angry Birds-spelet är mer tekniskt avancerat än de tidigare. Även om själva spelstoryn är densamma.

”Du skjuter fortfarande fåglar med en slangbälla på grisar”, säger Oskar Burman.

Det här är något som Rovio i Finland ser som styrka hos oss, vi befinner oss redan dit mobilspelsmarknaden är på väg.

Tack vare kraftfullare mobiltelefoner och att många av utvecklarna i Stockholmsstudion har bakgrund från pc- och konsolspelsutveckling har Angry Birds 2 blivit mer likt ett pc-spel än ett tidigt mobilspel.

”Det vi gör nu hade aldrig gått att göra i den första Iphonen. Det här är något som Rovio i Finland ser som styrka hos oss, vi befinner oss redan dit mobilspelsmarknaden är på väg”, säger Oskar Burman.

Läs mer: Spelsverige kan få en egen riskkapitalfond

En enorm marknadsföringsapparat rullar igång i dag när mobilanvändare runt om i världen ska ladda ned spelet, som är gratis. Tanken är att intäkterna ska komma från köp inuti appen.

”Man tjänar så kallade gems när man spelar, de spenderar man sedan för fördelar i spelet. Du kan få gems genom att spela, köpa dem eller titta på reklam i spelet för att få fler”, säger Oskar Burman. 

Läs mer: King-grundaren: "Vi räknar inte med ett nytt Candy Crush"

Att titta på reklam för att få fördelar i mobilspel är en trend som kommit starkt den senaste tiden. 

”Det har inte varit så vanligt tidigare men kommer mer och mer. Man märker att en större del av reklamkakan går åt spelhållet. Annonsörerna har insett att det är en så stor användarbas som finns där”, säger Oskar Burman. 

För Stockholmsstudion väntar nu några nervösa veckor. Men arbetet med nästa projekt är redan i full gång. 

”Vi har några andra grejer på gång som inte är Angry Birds. Det är klart Rovio vill ha fler ben att stå på än Angry Birds. Vi hoppas kunna visa upp något innan jul.”

Läs mer: Spelgåtan som väcker vår slumrande tro

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera