Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Bitcoin börjar användas som betalningsmedel för bostäder

Kryptovalutorna börjar användas som betalningsmedel för bostäder i USA.
Kryptovalutorna börjar användas som betalningsmedel för bostäder i USA. Foto: Ken Blevins/ AP
Den hetaste kryptovalutan steg förra året i värde med 36 000 procent. Och bitcoin smyger nu fram som betalningsmedel för bostäder i bland annat Florida. Trots varningar för en bubbla fortsätter de digitala pengarna sin spektakulära framfart.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den hetaste kryptovalutan steg förra året i värde med 36 000 procent. Och bitcoin smyger nu fram som betalningsmedel för bostäder i bland annat Florida.

Trots varningar för en bubbla fortsätter de digitala pengarna sin spektakulära framfart.

Nya så kallade virtuella valutor startas varje vecka. Ingen annan kan matcha den mest kända, bitcoin, i spridning — men i värdestegring.

Trots att bitcoin rusade upp från ungefär 1 000 USA-dollar till kring 14 000 dollar, alltså 1 300 procent, förra året finns den inte ens på topp tio bland kryptovalutornas uppgångar under 2017, skriver nyhetsbyrån AFP.

Läs även: Cecilia Skingsley: "Bitcoin en värdebubbla som kommer medföra tårar" 

Etta på listan är ripple, vars växlingsvärde steg makalösa 36 000 procent under 2017.

Förutom att sådana siffror väcker förundran och intresse världen över gör de valutorna till allt viktigare ekonomiska faktorer. Det sammanlagda värdet på alla ripple har tidvis legat på samma nivå som exempelvis den globala kosmetikajätten L'Oréals börsvärde.

Det innebär cirka 100 miljarder euro (1 000 miljarder kronor). Bitcoin är i särklass störst, just nu tre gånger så stor i sammanlagt marknadsvärde. Mellan de två ligger ethereum, som i slutet på förra veckan steg medan de andra två backade, enligt sajten Coin market cap.

Anledningen till det växande antalet, och dess varierande popularitet, är att de nya valutorna är konstruerade på olika sätt. Exempelvis är en del byggda för så snabba transaktioner som möjligt över nätet, andra har anonymitet som högsta prioritet.

Läs även: Kryptovalutorna som gick bäst 2017 

Det är omöjligt för en kryptovaluta att vara bäst på allt, säger Alexandre Stachtchenko, vid analysfirman Blockchain Partners i Frankrike, till AFP.Kringgår banker

I första hand i Kalifornien och Florida, där många gjort sig förmögenheter på kursuppgångarna, kommer nu bitcoin så smått in som betalningsmedel på fastighetsmarknaden. Vid årsskiftet hittade mäklarfirman Redfin 75 fastigheter eller lägenheter till salu med termen "bitcoin accepted" i annonserna.

Drivkrafterna verkar komma från internationella investerare, som på detta sätt kringgår ineffektiva banker och valutarestriktioner på hemmaplan, och av kryptovalutaentusiaster här i USA, säger ekonomen Charles Evans vid Barry University i Florida.

Läs även: Så har bitcoinbrytningen blivit Bodens nya guldgruva

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post