Annons

Rusning till låneutmanarna – trots miljardregn över storbankerna

Qreds vd och grundare Emil Sunvisson och Capcitos grundare och vd Michael Hansen.
Qreds vd och grundare Emil Sunvisson och Capcitos grundare och vd Michael Hansen. Foto: Press.
Alternativa kreditgivare har sett en fördubbling av ansökningar från småföretag efter coronautbrottet. De räknar med fortsatt anstormning – trots statens färska miljardregn till storbankerna. ”Företagsakuten kommer inte att hjälpa pizzerior, frisörer och taxiåkerier”, säger Emil Sunvisson på Qred.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Genom coronakrisen har många svenska företag nu hamnat i en akut likviditetsbrist när efterfrågan på deras tjänster i många fall helt försvunnit över en natt. Samtidigt ska löner betalas och kostnader täckas. Därför har alternativa kreditgivare den senaste tiden sett en anstormning av låneansökningar.

En sådan aktör är Qred, som ger ut företagslån på upp till 1 miljon kronor och som sedan starten 2015 har lånat ut totalt 3 miljarder kronor. Enligt vd:n och grundaren Emil Sunvisson har nu antalet ansökningar inom vissa segment fördubblats.

”Det är de allra minsta företagen som hör av sig. De lånar inte längre för investeringar, utan för att klara sitt kassaflöde”, säger han.

Läs mer: Qred utmanar storbankerna – drar in 200 miljoner: ”Många tyckte jag var tokig”

Branschkollegan Capcito, som på fem år har lånat ut över 800 miljoner kronor, har under det rådande marknadsläget passat på att göra betydligt mer reklam för sina tjänster, enligt vd:n och grundaren Michael Hansen.

”Nu skruvar vi upp marknadsföringen rätt mycket och kör en hel del annonsering i olika kanaler. I de här osäkra tiderna kan vi verkligen göra skillnad”, säger han.

Rusningen kan delvis förklaras av att möjligheterna i normalläget är begränsade för många småföretag att låna av de stora affärsbankerna. 

Men i veckan stod det klart att Riksgälden kommer garantera 70 procent av alla krediter riktade mot små och medelstora företag, i en så kallad ”statlig företagsakut”. Totalt upp till 100 miljarder kronor kan lånas ut av bankerna inom ramen för programmet.

Innebär det att bolag nu kommer höra av sig till bankerna i stället för er?

”Vi ser positivt på alla initiativ att hjälpa småföretagen under dessa svåra omständigheter. Vi är dock rädda att företagsakuten inte kommer att hjälpa pizzerior, frisörer och taxiåkerier”, säger Emil Sunvisson på Qred.

Läs mer: Storbankerna förbereder lånefest efter statens garantier – men vissa kommer nobbas

Han får medhåll av Capcitos vd Michael Hansen.

”Många bolag kommer självklart att höra av sig till bankerna och jag välkomnar alla initiativ som kan hjälpa Sveriges företagare. Men bankerna har i dag inte processerna eller tekniken för att serva stora volymer av små företag”, säger han.

De båda bolagen propagerar för att de i stället borde få ta del av pengar från Riksbankens stora paket på 500 miljarder kronor. 

Under torsdagen öppnade Riksbanken följaktligen upp för att andra kreditinstitut än bankerna ska kunna vara med i budgivningen. 

Men det gäller inte för Capcito och Qred eftersom deras tillstånd gör att de inte står under tillsyn av Finansinspektionen, vilket är ett krav.

”Riksbankens paket missar målet”, säger Emil Sunvisson, som medger att Qred själva också har svårt att hitta nytt kapital för utlåning i rådande marknadsläge.

Michael Hansen på Capcito menar att det finns en risk för att kapitalet som bankerna har till sitt förfogande inte kommer att hinna göra nytta. Konkurser är redan ett faktum, konstaterar han.

”Eftersom det kommer att finnas ett mycket större behov än vad bankerna ensamt mäktar med att tillgodose, borde Riksbanken verkligen se över beslutet och utreda huruvida om även finansbolag kan omfattas.”

Både Capcito och Qred lyfter i sin marknadsföring fram sin teknik och i viss utsträckning automatiserade låneprocesser, vilket gör att de potentiellt kan hantera fler ärenden än de traditionella bankerna.

I kreditbedömningen används exempelvis algoritmer. Båda bolagen intygar att deras system klarar att göra vettiga kreditprövningar, trots att de nu för första gången stresstestas i en ekonomisk kris.

”Vi ser helst att vi har en koppling mot kundernas bokföringssystem, vilket inte alla kreditgivare har möjlighet till. Därmed har vi helt andra möjligheter att göra bra bedömningar”, säger Michael Hansen på Capcito.

Läs mer: SEB och Collector investerar i Capcito 

Några av de allra mest utsatta branscherna kan dock ställa sig in på att det över huvud taget blir svårt att låna pengar – både från bankerna och från de alternativa kreditgivarna. 

Qred har dragit upp den generella risknivån i sina system, konstaterar vd:n Emil Sunvisson.

”Det innebär att vi i princip inte lånar ut till sektorer med högre risk just nu, till exempel besöks- och restaurangnäringen. Det vore självmål att låna ut pengar som vi tror vi inte kan få tillbaka. Däremot ser vi att de krispaket som staten presenterat förhoppningsvis kommer att kunna ändra på den bedömningen”, säger han.

Så väl Qred som Capicto är på det klara med riskerna för ökade kreditförluster. Det förstnämnda bolaget hade i fjol kreditförluster som uppgick till en tredjedel av omsättningen på knappt 200 Mkr. 

”Vi är helt inställda på att det kommer bli fler konkurser, som ett brev på posten. Nu gäller det att hjälpa så många företag som möjligt att överleva tills de kommer på fötter igen”, säger Emil Sunvisson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer