Annons

Rusning till nätmat mumma för Kinnevik – men slaktar värdet i Karma

Cristina Stenbeck är storägare i Kinnevik som bland annat har investerat i Mathem.
Cristina Stenbeck är storägare i Kinnevik som bland annat har investerat i Mathem. Foto: Jack Mikrut, Henrik Montgomery
Försäljningen av mat på nätet har fått en ordentlig skjuts framåt under coronapandemin. Familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik ser nu värdeökningar i bland annat Mathem, men en betydligt sämre utveckling för maträddarappen Karma.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik har blivit en stor vinnare när virusutbrottet accelererat digitaliseringen i samhället. Investmentbolagets aktie har stigit med 43 procent under det senaste kvartalet, med stöd av uppgångar i tunga innehav som e-handlaren Zalando.

Men även de onoterade innehaven har fått sig en skjuts, enligt Kinneviks rapport för andra kvartalet. Investmentbolaget äger 36 procent av aktierna i nätmatsjätten Mathem, som har haft en stadigt ökade omsättning även innan coronakrisen.

”Mathem som organisation har jobbat tillsammans för att möta den ökade efterfrågan utan att tumma på servicenivån vilket är något som kunderna har uppskattat. Dock har den kraftiga ökningen i efterfrågan skapat flaskhalsar och ökade kostnader vilket har påverkat marginalerna negativt”, noterar Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten.

Mathem omsatte 1,5 miljarder förra året och fick snabbt utöka verksamheten under våren. Bland annat anställde nätmatsbolaget 500 personer och byggde ett nytt lager i Stockholm på kort tid. 

”När pandemin nådde Sverige i slutet av februari ökade efterfrågan på MatHems tjänster till de högsta nivåerna någonsin i bolagets tioåriga historia”, står det i Kinneviks rapport.

Enligt Kinneviks beräkningar har Mathems värdering nu ökat med 7 procent till totalt 3,1 miljarder kronor.

Läs mer: Kinneviks börslyft stillar köpsuget – men ”nytt Zalando” ingen omöjlighet

Samtidigt råder det även goda tider för Mathems norska motsvarighet, Kolonial.no.

”Kolonial.no såg även de en ökning av efterfrågan och svarade med att fördubbla sin kapacitet genom att lägga till ett tredje skift i sin plocklinje”, meddelar Georgi Ganev i vd-ordet.

Kinnevik äger 24 procent av aktierna i Kolonial.no och ser där en ännu större värdeökning under kvartalet. Enligt investmentbolaget har värdet för bolaget stigit med nästan 20 procent på bara tre månader till omkring 3 miljarder kronor.

Något surare har det dock gått för Kinneviks portföljbolag Karma. Di Digital rapporterade nyligen att maträddarappen gjorde en förlust på 50 miljoner kronor 2019 och har det ännu tuffare under coronapandemin.

Kinnevik har investerat totalt 62 Mkr i Karma och äger 20 procent av bolaget. 

Enligt Kinnevik minskade antalet räddade måltider via Karma från 774 000 till 552 000 mellan första och andra kvartalet i år. 

Investmentbolaget beräknar att hela Karma nu är värt totalt 215 Mkr, vilket innebär att värdet bara under kvartalet sjunkit med drygt 40 procent.

Läs mer: Kinneviks snabbväxande matapp ökar förlusten – vd:n vågar inte andas ut efter pandemin 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer