Hoppa till innehållet

Rutger Arnhults Footway skär ned i förvärvade Sportamore

I våras köpte Footway branschkollegan Sportamore och integrationen är igång. 

Enligt uppgifter till Di Digital genomförs nu stora neddragningar i det förvärvade bolaget.

Daniel Mühlbach är vd i Footway som har Rutger Arnhult som största ägare.
Daniel Mühlbach är vd i Footway som har Rutger Arnhult som största ägare.

Sportamores personal ska ha varslats om uppsägning på torsdagen enligt uppgifter till Di Digital. Men enligt nya ägaren Footway FOOT B +10,45%Dagens utveckling handlar det inte om ett varsel utan en övertalighet när Sportamores kontor ska läggas ned i Alvik.

Istället ska all verksamhet samlas i Kista där Footway har sitt huvudkontor i dag. 

”Alvik och Kista är två olika driftsställen. Teamet bakom Sportamore har gjort ett imponerande arbete med att bygga ett framgångsrikt koncept”, meddelar Sportamores tillförordnade vd Henrik Martin mejlledes via Footway. 

Sportamores tidigare vd Johan Ryding lämnade nyligen posten efter tio år. Förhandlingar med facken ska inledas i veckan. 

Footway köpte i våras branschkollegan Sportamore. Integrationen ska ge såväl skalfördelar som synergier. Footways vd Daniel Mühlbach sa före förvärvet att bolaget såg möjligheten att spara omkring 100 miljoner kronor årligen. 

Marknaden gillar strategin och Footways aktie har stigit med 40 procent de senaste tre månaderna. Integrationen av bolagen ska vara klar omkring årsskiftet.

Enligt bolaget finns det i dag 87 tillsvidareanställda på kontoret i Alvik. Men flertalet får nu sluta då det endast finns 32 tjänster för dem att söka på kontoret i Kista. Vidare ska de som väljer att säga upp sig innan fackets förhandlingar är klara erbjudas ett avgångspaket om tre månadslöner, enligt uppgifterna till Di Digital.

”För att minimera eventuell övertalighet har vi tagit fram ett erbjudande. Naturligtvis rekommenderar vi alla våra medarbetare att rådgöra med fackförbundet innan man accepterar ett erbjudande”, meddelar Henrik Martin.

Sportamores personal ska ha varit förvånade över beslutet då bolaget ska ha haft en god försäljning under våren och sommaren efter en tuff höst förra året. Bolaget vill dock inte kommentera försäljningsutvecklingen innan halvårsrapporten publiceras den 28 augusti.

Sport- och fritidsinriktade Sportamore grundades 2010 av tidigare vd:n Johan Ryding, Joakim Friedman och Jan Friedman, som bland annat var med om att grunda TV3 inom Kinnevikssfären och starta vitvaruhandlaren Tretti. Di Digital har sökt Johan Ryding för en kommentar utan resultat. Medgrundaren Joakim Friedman avböjer att kommentera och hänvisar till nya ägaren Footway.

Footways aktie har stigit med 38 procent de senaste tre månaderna. På torsdagen kom Footway med nyheten att Sportamore ska lanseras i ytterligare 19 länder, vilket tryckte upp kursen.

Börsutvecklingen har blivit mumma för storägare som fastighetsmagnaten Rutger Arnhult, som äger 26 procent i Footway värt 420 miljoner kronor, riskkapitalbolaget Eequity, med it-veteranerna Patrik Hedelin och Magnus Wiberg i spetsen och som har 14 procent av aktierna.

Footways grundare och vd Daniel Mühlbach ligger även bakom Lensway som sedan såldes för en halv miljard. Han har själv aktier i skohandlaren värda 126 miljoner kronor enligt ägardatabasen Holdings.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera