Annons

Rysk Spotify-ägare hjälpte Kreml köpa i Facebook och Twitter

Den ryska internetinvesteraren Jurij Milner (till vänster) hjälpte flera statliga ryska bolag, som Kreml och president Vladimir Putin ytterst kontrollerar, att köpa in sig i Facebook och Twitter.
Den ryska internetinvesteraren Jurij Milner (till vänster) hjälpte flera statliga ryska bolag, som Kreml och president Vladimir Putin ytterst kontrollerar, att köpa in sig i Facebook och Twitter.
Ryska miljardären Jurij Milner har hjälpt flera statligt ägda ryska företag att investera i både Facebook och Twitter, enligt ICIJ. Jurij Milners DST är också delägare i svenska Spotify.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den välkända investeraren Jurij Milner hjälpte flera statligt ägda ryska företag att investera i både Facebook och Twitter.

Det framkommer i en omfattande läcka från ett flertal firmor belägna skatteparadis, Paradise Papers, som offentliggjordes på söndagen.

Den statliga ryska banken VTB ska ha investerat 191 miljoner dollar i Twitter 2011. Pengarna gick via Jurij Milners investmentbolag DST Global, rapporterar journalistnätverket ICIJ.

DST Global ska dessutom gått samman med ett dotterbolag till den statliga ryska gasjätten Gazprom för att köpa in sig i Facebook.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Alltså var flera statliga ryska företag delägare i både Twitter och Facebook långt innan debatten om att rysk propaganda spriddes via plattformarna inför fjolårets presidentval.

Vid Jurij Milners investering i Facebook deltog även Alisjer Usmanov, den rysk-uzbekiska miljardären som även är storägare i den brittiska fotbollsklubben Arsenal.

År 2011 investerade Jurij Milners DST i svenska Spotify, en affär som då rapporterades vara värd 100 miljoner dollar. Det är dock oklart om DST gick in i musiktjänsten ensam eller ihop med någon annan part.

Läckan Paradise Papers offentliggjordes på söndagen, då SVT och TT rapporterade att Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling fakturerat för konsultarbete via lågskattelandet Malta.

Läs mer: Svensk startup knäckte Panama-läckan

Det är sedan tidigare känt att Spotifys två grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon äger sina andelar i musikjätten via Cypern, där båda registrerade holdingbolag innan Spotify grundades.

Liksom vid läckan Panama Papers i fjol ligger det svenska verktyget Neo4j bakom kartläggningen av de miljontals dokument som ligger till grund för rapporteringen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer