Annons

Ryssland bötfäller Google

Ryskfödde Google-grundaren Sergey Brin och Rysslands president Vladimir Putin har hamnat i luven på varandra.
Ryskfödde Google-grundaren Sergey Brin och Rysslands president Vladimir Putin har hamnat i luven på varandra.
Googles ryska konkurrent Yandex har fått Rysslands konkurrensmyndighet att bötfälla Google. Nu utreder myndigheten även Apples verksamhet i landet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den ryska konkurrensmyndigheten har beslutat att ge Google böter på nära 60 miljoner kronor. Orsaken är att bolaget utnyttjat sin dominerande ställning i landet, rapporterar Financial Times

Fallet lyftes av konkurrensmyndigheten i fjol efter att Googles ryska rival Yandex skickat in ett klagomål. Enligt domen har Google tvingat mobiltillverkare som använder Android att förinstallera bolagets appar i telefonerna och därmed brutit mot konkurrenslagstiftningen i Ryssland. Google hävdar dock att bolaget inte brutit mot lagstiftningen och att de noga ska analysera domen innan de beslutar vad de ska göra. 

Tidigare i veckan meddelade den ryska konkurrensmyndigheten att de också ska börja utreda Apples verksamhet i landet. 

Även i Europa har Google fått det hett om öronen. EU-komissionen inledde i fjol en granskning för att se om Google bryter mot konkurrenslagstiftningen. Enligt komissionens preliminära utlåtande har Google utnyttjat sin dominerande ställning på samma sätt som i Ryssland.

Läs mer: EU till attack mot Google

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies