Hoppa till innehållet

Så agerar svenska affärsänglar under krisen

Intresset och kapaciteten att investera finns – men det kan ta längre tid att få in pengar. Det visar en enkät som drygt 200 svenska affärsänglar har besvarat.

Therese Folkesson på Connect Sverige
Therese Folkesson på Connect SverigeFoto: Elisabeth Ubbe

Investerarnätverket Connect Sverige – med omkring 500 medlemmar spridda över hela landet – har tagit tempen på investeringsklimatet under Covid-19-krisen.

Fortsätt att jobba för innovation och tillväxt, för intresset och kapaciteten att investera finns

Den sammantagna bilden är att marknaden fortsatt är stark och attityden positiv bland investerarna även om det också finns tecken på en viss försiktighet, konstaterar Therese Folkesson som är ansvarig för tillväxtkapital och investerarnätverk på Connect Sverige Region Öst.

Av de 205 investerare som svarade på enkäten fortsätter 24 procent att investera i startups precis som tidigare. 62 procent är mer avvaktande men fortsätter ändå att titta på case. 11 procent av de svarande har helt slutat att investera – även om de flesta räknar med att vara igång inom ett år.

Hur ska kapitalsökande startupbolag tolka resultatet av undersökningen?

”Fortsätt att jobba för innovation och tillväxt, för intresset och kapaciteten att investera finns. Som alltid är det viktigt att ha fokus på affären och att visa sin genomförandeförmåga. Sök investerare som kan bidra med mer än bara finansiering. Det är, som alltid, viktigt att hitta rätt investerare för just er”, säger Therese Folkesson.

Läs även: Statliga storinvesteraren: Dråpslag för kapitaltörstande startups

Hon säger också att man ska räkna med att det ta kan ta längre tid att samla in kapital än tidigare och att man därför ska se över olika finansieringsalternativ, såsom konvertibler exempelvis.

”Många investerare rekommenderar att dela upp finansieringen i milstolpar, konvertibler med mera. Med andra ord så finns pengarna, men man kan vara mer kreativ med att dela upp beloppen över tid”, säger hon.

Medlemmarna i nätverket investerar framför allt i bolag som vill ta in 2-10 miljoner kronor - det vill säga relativt tidiga faser.

I undersökningen har Connect Sverige inte tittat på vilka belopp som affärsänglarna är villiga att investera i nuläget. Men de 24 procent av investerarna som fortsätter enligt plan har båda kapitalet och strategin intakt, enligt Therese Folkesson.

Det kan också skilja sig också mellan olika branscher. , konstaterar hon.

”Sannolikt kan vissa få mer uppmärksamhet medan de branscher som just nu har det väldigt tufft har större utmaningar att attrahera kapital”, säger hon.

Läs även: Ängelinvesterarna: Krisen slår mot många startups – men är inte en techbubbla

Läs även: Hundratals svenska tillväxtbolag: Vi tappar intäkter – och varslar

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera