Hoppa till innehållet

Så använder byggjätten VR för att sälja hus

Byggföretaget NCC tar VR-teknik till hjälp för att underlätta i stora projekt. “Det hjälper oss att förklara för kunderna hur vi tänker”, säger Jan Byfors, teknikchef på NCC. 

Det började med att NCC köpte en prototyp från Facebook-ägda VR-bolaget Oculus.
Det började med att NCC köpte en prototyp från Facebook-ägda VR-bolaget Oculus.Foto: Press

I de breda folklagren har VR ännu inte fått sitt stora genomslag. Men på byggföretaget NCC har tekniken varit ett naturligt inslag på arbetsplatsen i flera års tid.

NCC köpte in sina första VR-system från Facebook-ägda Oculus redan då tekniken var på prototypstadiet. I dag används ett tjugotal VR-headset på byggplatser ute i landet, för att hjälpa såväl arkitekter som husköpare att visualisera byggprojekten innan de står klara. 

“Det kan handla om att promenera runt i ett virtuellt hus för att få en känsla för hur det kommer upplevas, eller kontrollera hur bygget ska gå till rent praktiskt. Det ger en bättre känsla för rymd än om man tittar på en skärm”, säger Per Öberg, head of digitalisation and virtual design på NCC Building Sweden.

“Det är väldigt användbart i komplexa projekt. Säg ett sjukhus eller en kirurgsal till exempel. I VR kan vi i förväg se var det finns riskmoment”, fortsätter han. 

Tekniken är även användbar ur försäljningssynpunkt, samt underlättar myndigheternas kontroller av pågående projekt. 

Det ger kunden en chans att säga ‘nej, det där går inte’ innan vi sätter igång.

“Anbuden blir bättre rent innehållsmässigt, men det blir också lättare för oss att förklara för kunderna hur vi tänkt. Det kan vara väldigt svårt att förmedla hur ett hus kommer se ut när man bara gör det på en skärm”, säger Jan Byfors, chief technology officer på NCC. 

“Vi har också bjudit in räddningstjänsten att göra sina kontroller med de här glasögonen, istället för att skicka över en massa ritningar. Det gav dem en betydligt bättre känsla för projektet än de fått annars”, säger Per Öberg. 

I framtiden hoppas han att tekniken ska låta NCC planera större ombyggnationer i mer exakt detalj än vad man klarar av idag. 

aIt4gfdzVLg

En modell av området Kungsträdgårdarna i Uppsala, framtagen för NCC av företaget Boldarc, som går att besöka i VR.

“Säg att vi ska gå in i en fabrik för att göra ett större ingrepp. Det här kan hjälpa oss att avgöra hur mycket det kommer störa produktionen, och det ger kunden en chans att säga ‘nej, det där går inte’ innan vi sätter igång.”

Så här långt har VR-tekniken spelat en roll i ungefär femton större byggprojekt, säger Jan Byfors. Han räknar med att tekniken kommer få mer utrymme framöver.

“Utan digitala hjälpmedel är det svårt att involvera lekmän i vad vi gör. Med VR kan vi ge kunderna en väldigt realistisk upplevelse. Den kommer att öka i omfattning och den kommer komplettera det vi gör ännu bättre”, säger han. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera