Hoppa till innehållet

Så blev de techvärldens rikaste

När världens rikaste personer listas är det techprofilerna som ligger i topp. Men långt ifrån alla är lika kända som Bill Gates och Mark Zuckerberg. Di Digital har tittat på hur techvärldens mest förmögna tjänade sina miljarder.

 

Jeff Bezos

Källa till förmögenhet: Amazon

God för: 1409 miljarder kronor

Amazon-grundaren är inte bara den rikaste tech-personen utan också världens rikaste alla kategorier. Hans samlade förmögenhet är värd hisnande 152 miljarder dollar, motsvarande 1409 miljarder kronor. Jeff Bezos grundade e-handelsjätten redan 1994.

Nyligen meddelade han och frun McKenzie att de skiljer sig efter 25 år. När skilsmässan går igenom kommer McKenzie Bezos att ta över en fjärdedel av exmakens innehav i Amazon, totalt 4 procent av aktierna i bolaget till ett värde av totalt 320 miljarder kronor – vilket kommer att göra henne till en av världens rikaste kvinnor. Jeff Bezos position som listetta lär dock vara ohotad även efter det.

 

Bill Gates

Källa till förmögenhet: Microsoft

God för: 928 miljarder kronor

Bill Gates grundade Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975, och har länge legat i toppskiktet bland värdens mest förmögna människor.

I början av sin karriär skrev han brev till tidiga datorentusiaster och propagerade att mjukvara inte skulle få kopieras utan tillstånd, vilket många sysslade med då. Han menade också att det fanns en kommersiell marknad på området, men få var beredda att hålla med honom.

Bill Gates har, tillsammans med sin fru Melinda, startat Bill & Melinda Gates Foundation som är världens största privata välgörenhetsstiftelse.

 

Larry Ellison

Källa till förmögenhet: Oracle

God för: 606 miljarder kronor

Mjukvaruföretaget Oracle grundades av Larry Ellison, Bob Miner och Ed Oates 1977. Larry Ellison satt själv på vd-posten från starten ända till 2014, och i dag äger han 25 procent av bolaget.

År 2012 köpte han 98 procent av den hawaiianska ön Lanai, där priset rapporterades att vara mellan 2,8 miljarder kronor. Sedan dess har han investerat ytterligare flera miljarder kronor på att utveckla infrastrukturen och miljövänligt jordbruk på ön.

 

Mark Zuckerberg

Källa till förmögenhet: Facebook

God för: 611 miljarder kronor

Mark Zuckerberg är en av fyra grundare av Facebook som såg dagens ljus 2004. Historien om hur hans community för studenter på Harvard har vuxit till att bli det första samlingsplatsen på internet där folk använder sina riktiga namn, är vida spridd.

Som 23-åring blev han den yngsta någonsin som blivit dollarmiljardär på egen hand, ett rekord som 21-åriga Kylie Jenner dock bräckte tidigare i år.

 

Larry Page

Källa till förmögenhet: Google, Alphabet

God för: 511 miljarder kronor

Larry Page grundade Google 1998 tillsammans med Sergey Brin (se nedan). De båda utvecklade sökmotorns algoritm PageRank (ja, den är döpt efter Larry Page själv) som rankar sökträffarnas efter relevans. Han var också företagets första vd fram till 2001, en position som han också hade 2011-2015. Efter den senaste sejouren som vd tog han över samma stol i det nybildade moderbolaget Alphabet, som förutom Google också innehåller biotech-företaget Calico och cybersäkerhetsbolaget Chronicle.

 

Sergey Brin

Källa till förmögenhet: Google, Alphabet

God för: 500 miljarder kronor

Den Sovjet-födde Sergey Brin träffade Google-kompanjonen Larry Page när de båda studerade på Stanford University. För att bli vinstdrivande efter starten valde de erbjöd de företag att betala för att deras webbsidor skulle hamna överst bland sökresultaten - vilket blev starten på den ekonomiska sagan som inte verkar ha något slut. I dag är Sergey Brin så kallad president i moderbolaget Alphabet.

 

Steve Ballmer

Källa till förmögenhet: Microsoft

God för: 422 miljarder kronor

Steve Ballmer började arbeta på Microsoft 1980 där han blev den 30:e personen i ordningen som värvades av den gamla studiekamraten Bill Gates. När han började erbjöds han 50000 dollar tillsammans med en ägarandel på 8 procent. 23 år senare sålde han av en viss del av ägandet, till ett totalt värde av 955 miljoner dollar. År 2000 blev han vd för företaget en post som han satt på till 2014. Strax efter att han slutade sin tjänst köpte han laget Los Angeles Clippers i den amerikanska basketligan, NBA, för 18 miljarder kronor.

 

Ma Huateng

Källa till förmögenhet: Tencent

God för: 405 miljarder kronor

Ma Huateng, eller Pony Ma som han också är känd som, är medgrundare till den kinesiska internetjätten Tencent. Bolaget flaggskepp, meddelandetjänsten Wechat, har fler än 1 miljard användare. Bolaget bildades 1998 när man skapade en kopia av tjänsten ICQ, som då var världsledande inom direktmeddelanden. Tilltaget blev en succé och Tencent har i dag ett hundratal dotterbolag inom alla industrier man kan tänka sig. Eftersom de äger företag i flera sektorer kan de flytta kunder mellan sina tjänster, för att på så sätt tjäna pengar på samma kund flera gånger om. Bolaget har i dag också ägarandelar i till exempel Spotify, Tesla och Snapchats moderbolag Snap.

...och hon är den rikaste kvinnan...

Dagmar Dolby

Källa till förmögenhet: Dolby

God för: 39 miljarder kronor

I techbranschen är de 52 rikaste på listan män. Den rikaste kvinnan är Dagmar Dolby. Den 78 år gamla amerikanskan föddes i Tyskland mitt under brinnande världskrig. Hennes make Ray Dolby, som dog 2013, är grundaren till ljudteknikföretaget Dolby Laboratories som var pionjärer inom surroundljud. Tekniken används i dag i filmer, tv-spel och mobiltelefoner. Dagmar Dolby äger i dag 38 procent av aktierna i bolaget. Efter makens död har hon donerat hundratals miljoner kronor till universitet och forskning.

...och den rikaste techsvensken är...

Martin Lorentzon

Källa till förmögenhet: Spotify och Tradedoubler TRAD +3,78%Dagens utveckling

God för: 27 miljarder kronor

Martin Lorentzon grundade som bekant Spotify tillsammans med Daniel Ek 2006. Boråsbördige Martin Lorentzon grundade i slutet av 1990-talet det onlinebaserade marknadsföringsbolaget Tradedoubler. Bolaget överlevde it-kraschen år 2000 och efter noteringen på Stockholmsbörsen kunde han och medgrundaren Felix Hagnö sälja sina aktier för hundratals miljoner kronor. Pengarna använde Martin Lorentzon för att ur till stora delar egen ficka, utveckla Spotify. Medgrundaren Daniel Ek har en något lägre förmögenhet, cirka 20 miljarder kronor, enligt Forbes.

Fotnot: Listan är hämtad från Forbes miljonärsindex.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera