Hoppa till innehållet

Så blev Luleå hem för både datacenter och startupbolag

Di Startup Tour landar i Luleå i höst. På senare år har startupscenen i Norrbottens största stad utvecklats, konstaterar Jens Lundström, vd på Arctic Business Incubator. ”Har du en idé i Luleå kommer du snabbt få träffa och pitcha din idé för lokala affärsänglar”, säger han.

Under årets Di Startup Tour gör pitchtävlingen sitt första besök i Luleå.
Under årets Di Startup Tour gör pitchtävlingen sitt första besök i Luleå.Foto: Wikimedia Commons

Luleås betydelse för Sveriges digitala ekosystem växer. I våras meddelade Facebook att de ska bygga ut sitt datacenter i staden vilket gör att anläggningen blir en av världens största. Sedan det sociala nätverkets första etablering 2011 har andra följt efter, lockade av den naturliga kylan och den relativt billiga energin. Totalt finns nu 18 olika datacenter i Luleåregionen.

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – anmäl din startup till Di Startup Tour 2018  

Men även frånsett datacentren finns det flera skäl att ha koll på Luleå som techstad. Det menar Jens Lundström, vd för Arctic Business Incubator som stöttar innovativa startups i norra Sverige.

”De senaste 10-15 åren har Luleå genomgått en stor förändring. Från att ha varit en traditionell industristad har vi i dag ett mycket mer mångfacetterat näringsliv. Vi har alltifrån SSAB till datacentren och startups inom cleantech och it-mjukvara”, säger han.

Som exempel på ett spännande Luleåbolag nämner Jens Lundström säkerhetsföretaget Behaviosec som i början av året mottog en investering på 140 miljoner kronor från bland annat den amerikanska jätten Cisco.

Läs mer: Lulebolaget Behaviosec tar in 140 miljoner från ”dröminvesterare” 

I Luleå satsas det mycket på it-lösningar samt gruv- och mineralindustrin. Rymdindustrin är ett annat område där Luleåbolag har möjligheter menar Jens Lundström och pekar på att Luleå tekniska universitet bedriver rymdforskning och att Esrange i Kiruna ligger relativt nära.

Just Luleå tekniska universitet, som Arctic Business Incubator samarbetar med, har varit och är fortfarande nyckeln till Norrlands startupsscen, enligt Jens Lundström.

”Det hade inte funnits några startups här uppe utan universitetet. Alla våra bolag har någon sorts relation dit, antingen för att de grundats av studenter eller anställda eller för att de har tagit del av forskningsresultat därifrån”, säger han.

Även datacentren har betytt mycket för stadens startupbolag.

”Den direkta effekten är att våra bolag som har idéer kring datacenter har lätt för att träffa dem. Den indirekta effekten är att studenter och bolag här uppe ser att det finns en väldig potential att göra internationella affärer från Norrbotten. Det har varit viktigt för självförtroendet och självbilden”, säger Jens Lundström.

Hur är tillgången till riskkapital?

”För 5-10 år sedan var det mer tungjobbat men i dag finns det flera aktiva affärsängelsnätverk här uppe med 20-30 personer i varje. Den här dynamiken kanske fanns i Stockholm för 20 år sedan. Men nu finns den här också. Har du en idé i Luleå kommer du snabbt få träffa och pitcha din idé för lokala affärsänglar”, säger han.

Vad händer framöver tror du?

”Vi har ett stort inflöde av innovationer och affärsidéer både från universitetet och från regionens bolag. En vision vi har är att i framtiden ska du kunna komma till Luleå och få en idé från exempelvis universitetet som du sedan klär med ett team.”

Den 3 oktober kommer Di Digital Startup Tour till Luleå. Vinnaren direktkvalificeras till finalen i Stockholm den 28 november. Vinnaren i den tävlingen får bland annat en miljon kronor för marknadsföring i Bonnier News kanaler. Anmäl ditt företag eller säkra en plats i publiken här!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera