Annons

Så blir de nya optionsreglerna för startups

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.
Regeringen föreslår en ny typ av personaloptioner, särskilt utformade för snabbväxande startupbolag. Förslaget gynnar svenska startupföretag – men inte alla, och först år 2018. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Frågan om personaloptioner har varit brännhet i den svenska startupsektorn under lång tid.

För bolagen är frågan viktig då erbjudanden om personaloptioner ofta används som rekryteringsverktyg eller för att behålla duktiga medarbetare.

I Sverige beskattas personaloptioner idag med upp till 68 procent skatt. Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på området i Europa. Dessutom beskattas förmånerna när de träder ikraft snarare än då optionerna görs om till aktier. 

Under tisdagen presenterade finansdepartementets utredare ett förslag till ett nytt system för personaloptioner. Det är tänkt att dels sänka skattetrycket, dels skjuta upp beskattningen tills dess att optionerna realiseras till aktier.

Men reglerna gäller bara bolag med mindre än 50 anställda, under 80 Mkr i omsättning och som är yngre än sju år.

Utredaren föreslår att det införs bestämmelser om en ny sorts personaloptioner, såkallade kvalificerade personaloptioner. Det handlar alltså om en särskild typ av optioner specialutformade för unga, snabbväxande startupbolag. 

Sådana kvalificerade personaloptioner ska inte förmånsbeskattas när de förvärvas. När andelarna säljs beskattas de som inkomst av kapital.

Läs även: "Förbudslistan är lång": Företagarna kritiserar förslaget om nya optionsregler

"En sådan åtgärd sänker skattenivån samtidigt som beskattningen senareläggs. Först när värdena realiseras beskattas inkomsten", skriver regeringens utredare.

Det nya förslaget kan anses som en förenkling av reglerna jämfört med tidigare.

"Syftet med de föreslagna reglerna är att underlätta för små, nystartade företag att rekrytera och behålla anställda som behövs för att utveckla företaget", skriver utredaren i rapporten. 

Bara vissa företag omfattas av de nya reglerna.

Klart är dock att bara vissa företag kvalificeras. Bolagen får inte vara äldre än sju år, och företag som sysslar med till exempel bank- eller finansiering och försäkringar är uteslutna. Bolag i den sektorn får nöja sig med personaloptioner enligt det gamla regelverket. 

Det återstår att se vad detta kommer innebära för bolagen i den snabbväxande fintech-sektorn.

Bolag får heller inte ha mer än 50 anställda eller omsätta över 80 Mkr för att ta del av de nya reglerna. Det innebär att många av de större bolagen på den svenska startup-scenen, bland dem Klarna, Spotify, iZettle och många andra, inte kommer att omfattas av de nya reglerna.  

De utställda optionerna får inte överstiga sammanlagt 100 Mkr i värde. En enskild anställd får ej heller äga optioner värda mer än sammanlagt 5 Mkr vid tillfället då de utfärdas. 


Här är branscherna som inte omfattas av de nya optionsreglerna: 

  • Bank- och finans
  • Försäkringar
  • Produktion av kol eller stål
  • Handel med mark, fastigheter, råvaror eller finansiella instrument
  • Uthyrning för längre tid av lokaler eller bostäder
  • Juridisk rådgivning, skatterådgivning eller tjänster inom redovisning eller revision

Förslaget är i linje med det Di Digital kunde berätta om i höstas.

De nya reglerna ska träda ikraft den 1 januari 2018, enligt utredaren.

Förändringen som föreslås väntas kosta skattebetalarna ungefär 180 miljoner kronor om året. Förslaget ska finansieras genom en höjning av schablonintäkten på periodiseringsfonder. 

Läs även: Finansministern: Förslaget får inte innebära minskade skatteintäkter

Läs mer: Regeringen vill förenkla optionsregler för startups

Mer om personaloptioner i veckans Digitalpodden. Lyssna här:


http://embed.acast.com/digitalpodden/porr-piraterochpersonaloptioner

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer