Hoppa till innehållet

”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen”

Hälften av de tio rikaste på Di Digitals miljardärslista kommer från spelvärlden. Men med ett ökat intresse från riskkapitalhåll kan andelen minska framöver, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.Foto: Montage: Eric Bergh

I Di Digitals lista över årets techmiljardärer är det en bransch som utmärker sig som speciellt lukrativ för grundare – spelbranschen. Om man enbart tittar på de tio rikaste på Sveriges techscen så har hälften gjort sina förmögenheter på spel. 

Läs även: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017

En anledning till att grundarna och storägarna av Mojang, King, Paradox och nu även THQ Nordic, har lyckats bli miljardärer är att de inte har behövt spä ut sitt ägande genom att ta in stora summor externt kapital.

Fredrik Wester, storägare och vd för Paradox Interactive, äger en tredjedel av sitt bolag medan nykomlingen på vår miljardärslista, Lars Wingefors, äger drygt 50 procent av sitt nyligen börsnoterade THQ Nordic.

Med snabbt stigande börsvärden till över 5 miljarder kronor vardera gör Paradox och THQ Nordic sina vd:ar förmögna.

I jämförelse har grundarna till Sveriges mest kända onoterade enhörningar Spotify och Klarna lyckats,  mycket till trots, behålla stora andelar av bolagen. Daniel Ek äger cirka 11 procent av Spotify trots att musiktjänsten har tagit in 21 miljarder kronor i riskkapital och därmed spätt ut grundarnas ägande. Även Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski äger en tiondel av sitt betalbolag som värderas till cirka 20 miljarder kronor. 

Läs även: High score för svenska spelbolag 

Till skillnad från Klarna och Spotify behöver exempelvis Paradox inte lägga miljoner på att ta marknadsandelar. Spelbolag fungerar inte heller på en marknad där man måste vara bland de allra största för att överleva. De kan nöja sig med att sälja massor av spel digitalt, och det gör man om man producerar bra spel. 

Däremot är det inte säkert att spelbranschen kommer att fortsätta att leverera ett flöde av nya miljardärer. Det senaste året har intresset för att investera i spelbolag ökat rejält och att byta ut ägarandelar mot färska sedlar kan låta lockande, speciellt om man utvecklar kapitalkrävande VR-spel. 

Spelbolaget Resolution Games, med den före detta King-chefen Tommy Palm i spetsen, är ett exempel på det. Bolaget hade redan innan lanseringen av sitt första spel tagit in 50 miljoner kronor av Googles riskkapitalgren och Creandum. Andra exempel är VR-studiorna Svrvive och Fast Travel Games som även de har tagit in kapital. 

Om spelbolagen börjar ta in externt kapital till en högre nivå än tidigare kommer vi nog att se färre spelstudior med grundares ägarandelar på 30-50 procent. Och då troligen även färre spelmiljardärer.

Läs även: Pengarna strömmar till spel: ”Några kommer betala dyrt för sina misstag”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera