Annons

Så fångar du en superinvesterare

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
När näringslivskändisar investerar i tech ger det extra uppmärksamhet. I veckans Mitt i bruset tipsar nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz om hur du hamnar på deras radar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den tidigare finansministern Anders Borg verkar fortsatt fånga intresset från våra läsare – särskilt när han ger hintar om utvecklingen kring världsekonomin eller investeringar. På senare år har han även lagt egna pengar i olika startups, vilket vi självklart följer. Nu på morgonen så kunde vi berätta att han satsar på teknikbolaget Danads, som hjälper storföretag som Ebay och Tripadvisor att sälja digitala annonser.

Vill du fånga Anders Borgs uppmärksamhet verkar det vara främst fintech som gäller. Bland annat har han gått in i bankutmanaren Lendify, Steven som delar upp krognotan, fakturaappen Dicopay, registreringstjänsten Regily och robotrådgivaren Lysa. Ofta rör det sig om investeringar på omkring en halv miljon kronor.

Tidigare finansministern Anders Borgs skägg är dock ännu inte lika stort som Danads medgrundare Peo Perssons.
Tidigare finansministern Anders Borgs skägg är dock ännu inte lika stort som Danads medgrundare Peo Perssons. Foto: Josefine Stenersen (Di).

Efter att han hoppade av politiken startade han sin rådgivningsfirma Economic and Financial Management. Förra året föll dock vinsten till 1,7 miljoner kronor, jämfört med 6,4 Mkr 2017. 

Troligen var detta efter den turbulens som uppstod efter att det framkommit att han betett sig olämpligt under en fest ute i Stockholms skärgård. Efter att han själv valde att träda fram på sociala medier lämnade han flera uppdrag, bland annat sina styrelseposter i Kinnevik och Bima samt rollen som seniorrådgivare åt bankkoncernen Citi.

Sedan återuppstod han något som fågel Fenix och är i dag styrelseledamot i mediebolaget Nent, rådgivare åt det amerikanska AI-bolaget IP Soft och nyligen startade han bolaget Sehlhall Fastigheter.

Länk till twitter

Sedan länge har även Anders Borgs stilval engagerat. Som finansminister blev han känd för sin hästsvans, ring i örat och kombinationen av kostym och cowboyboots – något som särskilt ska ha gått hem hos tyskarna. 2013 kunde vår dåvarande reporter Tomas Nordenskiöld avslöja att han plötsligt klippt av sig hästsvansen. 

När han nyligen besökte Di kunde vi konstatera att han odlat ett rejält skägg. Självklart är det ansat av en äkta barberare – bokat genom Treatya. Tretya är grundat av hans hustru och tidigare Army of Lovers-medlemmen Dominika Peczynski. Anders Borg har även investerat i bolaget.

Det sägs också att han under sin tid på finansdepartementet satte viss skräck i tjänstemännen. Bilfärden från villan gav tid till läsning och Anders Borg ska ha ”läst allt”. Nåde den tjänsteman som då inte hade stenkoll på detaljerna.

Superinvesteraren Cristina Stenbeck
Superinvesteraren Cristina Stenbeck Foto: Jack Mikrut

Nyligen släppte Di Digital sin årliga lista över svenska techmiljardärer. Antalet ökade dock inte i lika snabb takt som tidigare, mycket beroende på utvecklingen i betting- och kasinoindustrin. Med på listan finns självklart Cristina Stenbeck som har omkring 2,9 miljarder kronor i techrelaterade innehav.

Det finns nog flera läsare som undrar hur man lockar denna magnat till sitt bolag. En metod vi spanat in är i alla fall denna. 

1. Lägg till Cristina Stenbeck på Instagram.

2. Skriv ett direktmeddelande och etablera kontakt.

3. Visa att du kan alla detaljer av din affär. 

4. Få Stenbeck att bli en nöjd kund.

5. Grattis – du har kanske fått jackpott och vunnit en tung och kunnig investerare.

På sistone har vi kunnat rapportera om ett antal nya investeringar i hennes portfölj. Men tydligen är det bara början – Cristina Stenbeck ska ha tagit sommarlov fram tills nu.

Läs mer: Här är Sveriges 44 techmiljardärer 2019 

Cristina Stenbeck har bland annat investerat i Voi, som nu får hård konkurrens. I veckan kunde vi avslöja att ett åttonde elscooterbolag ger sig in på den svenska marknaden. Natten mot torsdag ställde amerikanska Bird ut sina elscootrar på Stockholms gator. Bird lanserade sina elscootrar 2017 i Kalifornien och är en av de största aktörerna och värderas till motsvarande 24,3 miljarder kronor.

Enligt flera källor till Di Digital är Voi ute på en kapitalrunda för att ta in omkring 1 miljard kronor. Pengarna ska bland annat gå till att expandera från 30 till 150 städer.

Under tiden går debatten het om trafiksäkerheten. Enligt SVT har det hittills i år skett 241 olyckor, varav en dödsolycka. För några dagar sedan körde en kvinna ned i vattnet vid Strandvägen i Stockholm och räddades av förbipasserande.  

Voi:s vd Fredrik Hjelm fick ny konkurrens i veckan.
Voi:s vd Fredrik Hjelm fick ny konkurrens i veckan. Foto: Evelina Carborn

Voi:s vd Fredrik Hjelm kontrade häromdagen med att bolaget infört automatisk hastighetsbegränsning på gågator och gav samtidigt en känga till andra fordon: ”Scootrar väger omkring 20–25 kg. När kommer det här att tillämpas på tyngre fordon (bilar, lastbilar etc), till exempel brevid skolor och förskolor?” 

Jag hoppas att förare (som måste ha körkort) använder sitt sunda förnuft och följer trafikreglerna.

Läs mer: Di avslöjar: Voi, Tier och Lime får se upp – nu kommer elscooterjätten 

Stenbecks investmentbolag Kinnevik får nu även konkurrens på annat håll. I går kunde vi rapportera om att framgångsrika tyska Hello Fresh ger sig in i kriget om matkassarna. Handeln med mat på nätet är fortfarande liten och många svenska aktörer visar röda siffror. Tidigare i år investerade Kinnevik 900 miljoner kronor i Mathem, som gjorde en förlust på 180 miljoner kronor förra året. En rolig detalj i denna nyhet är att Hello Fresh tar över Findus gamla ärtfabrik.

Läs mer: Tyska jätten intar Sverige – utmanar Kinnevik och Axfood 

Bjuv musik när tyska Hello Fresh tar över Findus gamla fabrik.
Bjuv musik när tyska Hello Fresh tar över Findus gamla fabrik. Foto: Björn Lindgren/TT
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer