Annons

Så fick de Microsoft att köpa deras startup

Medgrundarna Ulrik Lindahl (till vänster) och Koshi Hamedi.
Medgrundarna Ulrik Lindahl (till vänster) och Koshi Hamedi. Foto: Donya Labs
Microsoft köper Linköpingsbolaget Donya Labs. Nu berättar medgrundaren Koshi Hamedi om känslorna efter uppköpet. ”Vi är fruktansvärt glada, det kunde inte ha blivit en bättre exit än så här”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagskvällen blev det offentligt: Microsoft köper svenska 3D-bolaget Donya Labs (NTL), med bas i Linköping, för en okänd summa. Bolaget tillverkar mjukvaran Simplygon, en 3D-programvara som används i till exempel dataspel.

”Jag har inte riktigt landat i det här än, det blev klart bara för några dagar sen”, säger den ene grundaren, Koshi Hamedi, till Di Digital.

”Men vi är fruktansvärt glada, det kunde inte ha blivit en bättre exit än så här”, fortsätter han.

Läs mer: Microsoft köper svenskt 3D-bolag

Donya Labs grundades 2006 och när Di Digital intervjuade bolaget i april i fjol räknade de med att omsätta 60 miljoner kronor under 2016.

”När vi startade bolaget hade vi en vision om att 3D skulle bli en avgörande teknik i framtiden. Vi tänkte, barnsligt kanske, att det skulle vara som Matrix i framtiden där det knappt går att se skillnad på spel och verklighet”, berättar Koshi Hamed.

Att 3D inte skulle förbli en nischprodukt är det som drivit dem genom åren, enligt Koshi Hamed.

De senaste åren har också augmented reality (AR), det vill säga förstärkt verklighet, och virtual reality (VR) börjat att slå igenom.

”För några år sedan började vår vision att falla samman med utvecklingen i världen. Jag tror vi bara ser början på detta.”

Läs mer: ”Ett styrkebesked för svensk tech och Linköping”

För sex månader sedan vecklade Microsoft ut en ny strategi där de vill tillgängliggöra 3D för alla. Det ena ledde sedan till det andra och för några dagar sedan var affären klar.

Har det alltid varit ett mål att sälja bolaget?

”Vi bestämde oss tidigt för att inte fokusera på det, därför att det fungerar inte. Vårt fokus har legat på att bygga en produkt i världsklass”, säger Koshi Hamed.

”Men som entreprenör kommer du förr eller senare till ett vägval: att försöka bygga ett stort globalt bolag eller hitta världens bästa partner. Vi hittade världens bästa partner”, fortsätter han.

Koshi Hamed får rollen som director of strategy på Microsoft och ska jobba med att implementera Microsofts 3D-strategi. Donya Labs verksamhet kommer att stanna kvar i Linköping.

”Vi är glada för Sveriges och regionens skull att det blir så. Vi är nästan lite förvånade över att Microsoft har skött det här så bra.”

Läs mer: Sju skäl att hålla koll på Linköpings startup-sektor


Mer om affären i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/microsoftkopersimplygon-amraijatterundaochai-krigiusa

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer