Hoppa till innehållet

Så funkar nya Google

Sent på måndagskvällen kom nyheten att Google möblerar om sin organisation och byter namn till Alphabet. Så här kommer det nya bolaget att fungera.

Sergey Brin, President of Alphabet.
Sergey Brin, President of Alphabet.

På måndagskvällen skickade Googles medgrundare och vd Larry Page ut ett brev till bolagets aktieägare

I brevet framgår att alla Googles verksamheter, inklusive Google självt, kommer att ägas av ett investmentbolag med namnet Alphabet. Larry Page kommer att vara vd för Alphabet samtidigt som vd-titeln för själva Google lämnas över till den tidigare Androidchefen Sundar Pinchai.

På börsen kommer alla aktieägare i Google nu istället att bli aktieägare i Alphabet. Det innebär att Googles aktieägare nu blir aktieägare i ett slags investmentbolag inriktat på teknik. Inte helt olikt svenska Kinnevik.

Under Alphabet kommer det till en början att ligga 8 bolag: Google, Google Fiber, Nest, Calico, Google Life Sciences, Google Ventures, Google Capital och Google X.

Att tanken är att Alphabet ska fungera som ett investmentbolag som också kommer att göra nya investeringar framgår tydligt i Larry Pages brev till aktieägarna. Han påpekar där att namnet Alphabet är en ordlek med "alpha" och "bet", alltså att satsa på någonting som ger högre avkastning än snittet på marknaden,

De senaste åren har teknikjättar som Google, Facebook, Apple och Microsoft varit storköpare av andra teknikbolag. Ett problem har dock varit att de, på grund av sin bolagsstruktur, i regel varit tvugna att köpa upp hela bolag. Googles omorganisation till investmentbolag innebär nu att Alphabet kan köpa större aktieposter i bolag och sedan agera som ett klassiskt investmentbolag, likt de svenska maktbolagen Investor eller Kinnevik.

Det har den senaste tiden spekulerats i en lång rad bolag som Google skulle kunna vara intresserade av att köpa. Allt från börsnoterade Twitter och Tesla, till svenska Spotify och Truecaller har funnits med i gissningarna. Att Google nu öppnar upp sin bolagsstruktur för att lättare kunna bli delägare i bolag som dessa lär ytterligare spä på möjligheterna att vi får se flera techaffärer med Alphabet som köpare framöver.

Några som blev lyckliga över Googlegrundarna Larry Page och Sergey Brins ommöblering av Google var aktiemarknaden. Efter börsens stängning i går steg Googleaktien, som snart alltså heter Alphabet, med 6 procent.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera