Annons

Så funkar nya Google

Sergey Brin, President of Alphabet.
Sergey Brin, President of Alphabet.
Sent på måndagskvällen kom nyheten att Google möblerar om sin organisation och byter namn till Alphabet. Så här kommer det nya bolaget att fungera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På måndagskvällen skickade Googles medgrundare och vd Larry Page ut ett brev till bolagets aktieägare

I brevet framgår att alla Googles verksamheter, inklusive Google självt, kommer att ägas av ett investmentbolag med namnet Alphabet. Larry Page kommer att vara vd för Alphabet samtidigt som vd-titeln för själva Google lämnas över till den tidigare Androidchefen Sundar Pinchai.

På börsen kommer alla aktieägare i Google nu istället att bli aktieägare i Alphabet. Det innebär att Googles aktieägare nu blir aktieägare i ett slags investmentbolag inriktat på teknik. Inte helt olikt svenska Kinnevik.

Under Alphabet kommer det till en början att ligga 8 bolag: Google, Google Fiber, Nest, Calico, Google Life Sciences, Google Ventures, Google Capital och Google X.

Att tanken är att Alphabet ska fungera som ett investmentbolag som också kommer att göra nya investeringar framgår tydligt i Larry Pages brev till aktieägarna. Han påpekar där att namnet Alphabet är en ordlek med "alpha" och "bet", alltså att satsa på någonting som ger högre avkastning än snittet på marknaden,

De senaste åren har teknikjättar som Google, Facebook, Apple och Microsoft varit storköpare av andra teknikbolag. Ett problem har dock varit att de, på grund av sin bolagsstruktur, i regel varit tvugna att köpa upp hela bolag. Googles omorganisation till investmentbolag innebär nu att Alphabet kan köpa större aktieposter i bolag och sedan agera som ett klassiskt investmentbolag, likt de svenska maktbolagen Investor eller Kinnevik.

Det har den senaste tiden spekulerats i en lång rad bolag som Google skulle kunna vara intresserade av att köpa. Allt från börsnoterade Twitter och Tesla, till svenska Spotify och Truecaller har funnits med i gissningarna. Att Google nu öppnar upp sin bolagsstruktur för att lättare kunna bli delägare i bolag som dessa lär ytterligare spä på möjligheterna att vi får se flera techaffärer med Alphabet som köpare framöver.

Några som blev lyckliga över Googlegrundarna Larry Page och Sergey Brins ommöblering av Google var aktiemarknaden. Efter börsens stängning i går steg Googleaktien, som snart alltså heter Alphabet, med 6 procent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies