Annons

Så går det för det nordiska spelundret på börsen

Fredrik Wester vd för Paradox Interactive / Rovios Angry Birds
Fredrik Wester vd för Paradox Interactive / Rovios Angry Birds
Den nordiska spelbranschen växer så det knakar och de tre största noterade bolagen har nu ett gemensamt börsvärde på nästan 23 miljarder kronor. Flera nya namn har noterats i år. "Branschen har vuxit explosionsartat", säger Tomas Otterbeck, spelanalytiker på Redeye.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av årets börsnykomlingar är Next Games som gjorde entré på First North i Helsingfors i slutet av mars. Aktien har sedan dess stigit med 54,4 procent och bolaget har nu ett börsvärde på 2,1 miljarder kronor.

Next Games utvecklar mobilspel och står bland annat bakom succén The Walking Dead: No Man's Land, som har laddats ner över 16 miljoner gånger.  

"De skandinaviska spelbolagens värderingar har stigit och framgångssagorna är många. Det är populärt att investera i branschen och företagen riskerar inte att stå utan aktieköpare. Det är helt enkelt ett bra börsklimat för spelutvecklare och förläggare", säger Tomas Otterbeck spelanalytiker på Redeye.    

Läs mer: Stockholmsbörsen lockar utländska bolag

Det senast börstillskottet är finska Rovio, som noterades på Helsingforsbörsen 1 oktober och som nu har ett börsvärde på 8 miljarder kronor. Intresset för noteringen var stort och aktien som hade en teckningskurs på 11,5 euro steg under de första handelstimmarna.

Men sedan dess har Rovio haft motvind. Vid onsdagens börsstängning hade Rovio backat till 10,75 euro, vilket är 6,5 procent lägre än teckningskursen.

"Att Rovio nu är på börsen, kan delvis bero på att de finska spelbolagen Next Games och Remedy, tidigare i år hade lyckade börsnoteringar", säger Tomas Otterbeck. 

"Rovio har haft en svacka sedan framgångarna med Angry Birds för några år sedan, men under den senaste tiden har det gått bättre för bolaget och det är säkerligen en anledning till att noteringen sker just nu", fortsätter han.

G5 Entertainment, som utvecklar spel för mobiler och surfplattor, har bjudit på årets kraftigaste kursuppgång bland de noterade spelbolagen. 

På onsdagen redovisade bolaget preliminära intäkter för det tredje kvartalet som var något lägre än under föregående kvartal, varpå aktien föll med 13,5 procent. Sedan årsskiftet är aktien fortfarande upp 145,1 procent. 

Läs mer: ”Så räddade filmen Angry Birds-bolaget”

"G5 Entertainment har haft en enorm framgång med mobilspelet Hidden City, som står för runt 80 procent av bolagets intäkter. I år förväntas omsättningen i bolaget att dubbleras", säger Tomas Otterbeck.

Även speljätten Paradox Interactive forsätter att växa. Aktien har ökat med 69 procent sedan början av året och bolaget har nu ett börsvärde på 9,1 miljarder kronor. Därmed är Paradox Interactive den största noterade spelutvecklaren i Norden, sett i börsvärde. 

En annan spelutvecklare som har medvind är svenska THQ Nordic som står bakom tv-spelet Darksiders. Sedan årskiftet har aktien stigit med 142,5 procent och börsvärdet ligger nu på nästan 5,7 miljarder kronor.

"Lars Wingefors äger ungefär 50 procent av THQ Nordic och har på kort tid lyckats göra det till ett miljardbolag. Bolaget investerar i spelvarumärken som han anser är lågt prissatta och Lars Wingefors lyckas med sin kapitalstyrka och kunnighet få liv i varumärkena", säger Tomas Otterbeck.  

Men alla kan inte glädjas åt vind i seglen.

Svenska Gaming Corps och Star Vault har fallit med 39 respektive 27 procent sedan i januari och har nu börsvärden på 42 respektive 16 miljoner kronor.

Även Skellefteå-baserade Gold Town Games har backat med omkring 16 procent. Di Digital rapporterade tidigare i år att Gold Town Games valt att pausa utvecklingsarbetet med spelet World Football Manager tills bolaget är redo för en global lansering av World Hockey Manager.

Läs mer: Angry Birds-bolaget har luft under vingarna – stiger i börspremiären 

Fler börsnoteringar av nordiska spelbolag är på väg. Bland de möjliga kandidaterna finns svenska Fatshark, Goodbye Kansas, Arrowhead,  Stunlock och Avalanche Studios, menar Tomas Otterbeck.

"Det är svårt att säga vilka bolag som inom en snar framtid kommer noteras. Men Avalanche Studios skulle inom en två-årsperiod kunna bli ett miljardbolag som hamnar på börsen", säger Tomas Otterbeck.      

Ser du några risker med spelutvecklarnas snabba tillväxt?  

"Det finns absolut risker med att bolagen växer snabbt. Det kommer vara svårt att hitta personal med rätt kompetens, vilket kan resultera i en kvalitetsförsämring. Företagen kan också bli fartblinda och investera för stora pengar i projekt som inte kommer hålla."

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies