Hoppa till innehållet

Så agerar svenska affärsänglar under krisen

Intresset och kapaciteten att investera finns – men det kan ta längre tid att få in pengar. Det visar en enkät som drygt 200 svenska affärsänglar har besvarat.

Therese Folkesson på Connect Sverige
Therese Folkesson på Connect SverigeFoto: Elisabeth Ubbe

Investerarnätverket Connect Sverige – med omkring 500 medlemmar spridda över hela landet – har tagit tempen på investeringsklimatet under Covid-19-krisen.

Fortsätt att jobba för innovation och tillväxt, för intresset och kapaciteten att investera finns

Den sammantagna bilden är att marknaden fortsatt är stark och attityden positiv bland investerarna även om det också finns tecken på en viss försiktighet, konstaterar Therese Folkesson som är ansvarig för tillväxtkapital och investerarnätverk på Connect Sverige Region Öst.

Av de 205 investerare som svarade på enkäten fortsätter 24 procent att investera i startups precis som tidigare. 62 procent är mer avvaktande men fortsätter ändå att titta på case. 11 procent av de svarande har helt slutat att investera – även om de flesta räknar med att vara igång inom ett år.

Hur ska kapitalsökande startupbolag tolka resultatet av undersökningen?

”Fortsätt att jobba för innovation och tillväxt, för intresset och kapaciteten att investera finns. Som alltid är det viktigt att ha fokus på affären och att visa sin genomförandeförmåga. Sök investerare som kan bidra med mer än bara finansiering. Det är, som alltid, viktigt att hitta rätt investerare för just er”, säger Therese Folkesson.

Läs även: Statliga storinvesteraren: Dråpslag för kapitaltörstande startups

Hon säger också att man ska räkna med att det ta kan ta längre tid att samla in kapital än tidigare och att man därför ska se över olika finansieringsalternativ, såsom konvertibler exempelvis.

”Många investerare rekommenderar att dela upp finansieringen i milstolpar, konvertibler med mera. Med andra ord så finns pengarna, men man kan vara mer kreativ med att dela upp beloppen över tid”, säger hon.

Medlemmarna i nätverket investerar framför allt i bolag som vill ta in 2-10 miljoner kronor - det vill säga relativt tidiga faser.

I undersökningen har Connect Sverige inte tittat på vilka belopp som affärsänglarna är villiga att investera i nuläget. Men de 24 procent av investerarna som fortsätter enligt plan har båda kapitalet och strategin intakt, enligt Therese Folkesson.

Det kan också skilja sig också mellan olika branscher. , konstaterar hon.

”Sannolikt kan vissa få mer uppmärksamhet medan de branscher som just nu har det väldigt tufft har större utmaningar att attrahera kapital”, säger hon.

Läs även: Ängelinvesterarna: Krisen slår mot många startups – men är inte en techbubbla

Läs även: Hundratals svenska tillväxtbolag: Vi tappar intäkter – och varslar

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera