Annons

Så har det gått för årets technykomlingar på börsen

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Det råder fortsatt noteringsyra på den svenska aktiemarknaden. Men långt ifrån alla techbolag som gått till börsen under 2017 har gjort investerarna glada. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska noteringsklimatet har bjudit på ett fortsatt högtryck under 2017 och totalt har drygt 40 teknikbolag noterats på Sveriges olika börser och handelsplatser. Mer än hälften av dessa har noterats på First North. 

Bäst har det gått för Omnicar som utvecklat en mjukvarulösning åt bilbranschen. Aktien noterades på Aktietorget i mitten av juli och har sedan dess stigit med drygt 170 procent jämfört teckningskursen. 

En annan årets vinnare är skärmteknikbolaget Realfiction som noterades på First North den 14 juli. Teckningskursen låg på 7,6 kronor per aktie och på fredagen handlades aktien för 20 kronor. En uppgång på drygt 160 procent. 

Läs mer: Fortsatt hunger efter techbolag på Stockholmsbörsen 

Även rymdbolaget Unibap och den vietnamesiska bolagsbyggaren Fram har haft en mycket lyckad start på karriären som noterade bolag med en uppgång på 159 respektive 101 procent. 

Majoriteten av årets technykomlingar har dock bjudit på en betydligt buttrare kursresa. 

Sämst har det gått för livevideobolaget Bambuser som listades på First North i våras. Teckningskursen låg på 9,2 kronor och på fredagen stängde aktien på 1,9 kronor. Ett tapp på drygt 79 procent. 

Inte heller flygplanstvättsbolaget Aerowash har haft någon munter utveckling sedan listningen på Aktietorget i februari. Teckningskursen låg på 20 kronor per aktie och mot slutet av året står aktien i 5,2 kronor. Ett tapp på omkring 74 procent. 

Läs mer: Stor turbulens för börsens tech-noteringar 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer