Annons

Så hittar du vinnarna bland onoterade bolag

Ögonstyrningsföretaget Tobii med grundarna John Elvesjö, Henrik Eskilsson och Mårten Skogö har varit en av Almi Invests bästa investeringar, och uppfyller flera av de viktigaste faktorerna för att ett bolag ska lyckas.
Ögonstyrningsföretaget Tobii med grundarna John Elvesjö, Henrik Eskilsson och Mårten Skogö har varit en av Almi Invests bästa investeringar, och uppfyller flera av de viktigaste faktorerna för att ett bolag ska lyckas. Foto: Rickard Kilström
Ett bolag som satsar på en stor marknad eller ett som satsar på en mindre snabbväxande marknad – vad är bäst? Almi Invest har gått igenom sina bästa investeringar i onoterade bolag. Här är deras främsta tecken på att ett bolag kommer att lyckas.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Almi Invest är den aktör i Sverige som gör flest investeringar i unga, onoterade bolag. Nu har Almi Invest (NTL) för första gången sammanställt data för sina bästa och sämsta investeringar för att kunna se vad som avgör om ett bolag kommer att lyckas eller inte. 

Det viktigaste för att ett bolag ska lyckas är enligt studien att de har en teknisk, gärna avancerad, plattform. 

"En avancerad teknisk lösning möjliggör ofta skalbara affärsmodeller och skapar barriärer gentemot konkurrenter. Om de dessutom bygger på forskning så är det ytterligare en bidragande faktor för en lyckad investering", säger Mikael Karlsson, vd för Almi Invest. 

Här återfinns flera av Almi Invests mest lyckade investeringar som Neo Technology (NTL) och Tobii. Värt att tillägga är att studien samtidigt visar att det inte spelar någon roll om bolaget har patent på sin teknik. 

Lars Nordwall, operativ chef på Neo Technology som varit en av Almis mest lyckade investeringar.
Lars Nordwall, operativ chef på Neo Technology som varit en av Almis mest lyckade investeringar. Foto: Hampus Andersson

Näst viktigast för att ett bolag ska lyckas är att bolagsgrundarna har branscherfarenhet. 72 procent av bolagen som blivit Almi Invest bästa investeringar har grundare med erfarenhet av den bransch de verkar i. 

"En sak som däremot saknar signifikans är om grundarna har en hög utbildningsnivå. Bolag med högutbildade grundare finns både bland de bra och de dåliga investeringarna", säger Mikael Karlsson.

Läs mer: De svenska riskkapitalisternas sämsta IT-investeringar 

På tredje plats över de viktigaste faktorerna kommer att grundarna själva har investerat i bolaget. Bolag där grundarna själva stoppat in tid och pengar i bolaget lyckas generellt bättre än andra. 

"Det här är intressant. Vi ser inget samband mellan att grundarna har en stor ägarandel och att bolaget lyckas, däremot spelar det roll om de själva har investerat pengar i bolaget", säger Mikael Karlsson. 

Bengt Baron och Johan Thiel, ordförande respektive vd för hjälmbolaget MIPS som är en av Almis lyckade investeringar.
Bengt Baron och Johan Thiel, ordförande respektive vd för hjälmbolaget MIPS som är en av Almis lyckade investeringar. Foto: Oskar Omne

En fjärde faktor att titta efter för att sålla agnarna från vetet är att bolaget har investerare med stor bransch- eller investeringserfarenhet. Det är kanske inte särskilt förvånande men vad som är aningen mer oväntat är att tillväxten på bolagets marknad är viktigare än storleken på marknaden.

"Det finns naturligtvis en miniminivå för den adresserbara marknaden om man ska bygga ett miljardbolag men det viktigaste för att lyckas är att marknaden är i omvandling och växer", säger Mikael Karlsson. 

Läs mer: Guide: Så investerar du i onoterade bolag 

Här följer en checklista för vilka faktorer som är viktiga för att ett bolag ska bli en god investering, enligt Almi Invests studie.

 

Viktigast för en lyckad investering: 

* Bolaget har en avancerad teknisk lösning.

* Bolagets grundare har branscherfarenhet.

* Grundarna har själva investerat i bolaget. 

* Bolagets investerare har stor bransch- eller investeringserfarenhet. 

 

Ytterligare positiva faktorer:

* Bolaget har relativt unga grundare.

* Bolaget verkar på en marknad i tillväxt.

 

Faktorer som inte har någon betydelse:

* Grundarna har en stor ägarandel i bolaget.

* Bolagets grundare har hög utbildningsnivå.

* Bolaget har patent.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer