Annons

Stenrika på Spotify – så investerar de nu

Ett år efter Spotifys notering har dussintals tidiga medarbetare och delägare fortsatt att investera i techsektorn. En del är miljardärer. Andra bär med sig aktievinster på hundratals miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått ett drygt år sedan Spotify noterades i New York med ett börsvärde på 26 miljarder dollar, eller 220 miljarder kronor, efter första handelsdagen. Sedan dess har bolagets börsvärde pendlat mellan 20 och 30 miljarder dollar.

Kinesiska Tencent och fondjätten Baillie Gifford har ökat sitt ägande. Förutom grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon domineras ägarlistan helt av stora institutioner.

Men det finns en hel våg av Spotify-alumner som cashat hem och nu rör sig vidare i näringslivet. Några, som investeraren Felix Hagnö och stjärnkodaren Ludvig Strigeus,  har blivit miljardärer på Spotify. Andra har haft aktieoptioner som, enligt Di Digitals uppgifter, genererat vinster på tiotals, eller i vissa fall hundratals miljoner kronor. En del av alumnerna har ledande operativa roller, men många investerar också i unga teknikbolag.

”Det är inte många i Sverige som har erfarenhet av att skala upp en konsumentprodukt på den nivån. Men det beror delvis på vilken del av organisationen de kommer ifrån”‚ säger Andreas Ehn, som var teknikchef på Spotify mellan 2006 och 2009.

I hans portfölj ingår det svenska AI-bolaget Mavenoid, den tyska fertilitetsappen Clue och den börsaktuella taxijätten Uber.

Andreas Ehn letar efter bolag vars medarbetare är ”unikt positionerade” att möta marknadens behov. 

”Min grundtes är att marknaden är tämligen effektiv. Det innebär att det måste finnas både en anledning till att det bolaget vill göra inte redan har gjorts och att det är värt att göra”, säger han.

Nedan listar vi den växande grupp investerare som är Sveriges svar på ”Paypal-maffian” i Silicon Valley, en grundarkrets från det tidiga 2000-talet. Där ingår alla från Trump-anhängaren Peter Thiel till Teslas grundare Elon Musk.

Mångmiljardär står bakom Trift Invest

Arkivbild. Martin Lorentzon (tv) och Felix Hagnö börsnoterade sitt bolag Tradedoubler 2005. Senare gick Martin vidare och grundade Spotify, där Felix Hagnö tidigt blev delägare.
Arkivbild. Martin Lorentzon (tv) och Felix Hagnö börsnoterade sitt bolag Tradedoubler 2005. Senare gick Martin vidare och grundade Spotify, där Felix Hagnö tidigt blev delägare. Foto: Joey Abraityté

Tradedoubler-grundaren Felix Hagnö köpte in sig i Spotify i ett tidigt skede. Redan 2007 hade han 10 procent av bolaget.

Elva år senare hade Felix Hagnös andel spätts ut till 2,5 procent. Efter Spotifys första handelsdag på börsen var den posten värd 5,6 miljarder kronor.

Nu står Felix Hagnö bakom investmentbolaget Trift Capital, där Spotifys tidigare finanschef Peter Sterky är vd. 

Bolag: Nätapoteket Meds, frakttjänsten Airmee. Inga fler investeringar är kända.

 

Radarparet går vidare – investerar ihop

Niklas Ivarsson anslöt till Spotify 2008.
Niklas Ivarsson anslöt till Spotify 2008. Foto: Press

Niklas Ivarsson var under många år med och förhandlade om Spotifys licensavtal med skivbolagen. Han jobbade då nära Petra Hansson, som var Spotifys chefsjurist under de tidiga åren.

Nu investerar de båda ihop. Di Digital har tagit del av handlingar som visar att båda har investerat i AI-bolaget Sana Labs, där även Sven Hagströmer och Sophie Stenbecks bolag Max Ventures är delägare.

Bolag: Sana Labs (båda två), Easycom (endast Niklas Ivarsson).

 

Sophia Bendz är partner på Zennströms bolag

Sophia Bendz är partner på riskkapitalbolaget Atomico.
Sophia Bendz är partner på riskkapitalbolaget Atomico. Foto: Jesper Frisk

Sophia Bendz var chef för Spotifys marknadsföring mellan 2007 och 2014. Sedan dess har hon flitigt investerat i startupbolag.

Numera är hon också partner på riskkapitalbolaget Atomico ihop med bland andra Skype-grundaren Niklas Zennström.

Bolag: Karma, Bokio, Sana Labs, Shim, Digiexam, Tictail.

 

Första teknikchefen investerar från Signapore

Spotifys första teknikchef Andreas Ehn.
Spotifys första teknikchef Andreas Ehn. Foto: Privat

Andreas Ehn var Spotifys första teknikchef, eller CTO. Han ansvarade för att bygga den banbrytande spelaren som lanserades i en testversion våren 2007.

Det var tack vare Andreas Ehn, som Daniel Ek träffade under en sejour på startupbolaget Stardoll, som Spotify kunde rekrytera några av Sveriges bästa programmerare.

Andreas Ehn gick så småningom vidare och grundade startupbolaget Wrapp. Sedan några år tillbaka är han även en flitig ängelinvesterare och ”venture partner” på startupgeneratorn Antler.

Bolag: Red Flag, Mavenoid, Automile, Antler, Clue, Wrapp, Videoplaza.

 

Superkodarens nästa steg

Arkivbild. Programmeraren Ludvig Strigeus rekryterades till Spotify under hösten 2006.
Arkivbild. Programmeraren Ludvig Strigeus rekryterades till Spotify under hösten 2006.

Ludvig Strigeus byggde fildelningstjänsten uTorrent, som blev Spotifys allra första bolagsförvärv. Han blev sedan en tongivande frontend-utvecklare på Spotify. Hans kod bidrog till att göra spelaren så snabb som möjligt.

Som en del av affären fick Ludvig Strigeus 5 procent av aktierna i Spotify. Vid noteringen 2018 stod det klart att aktierna hade gjort honom till miljardär.

Vad kodaren från Göteborg ska göra härnäst är oklart. Men under slutet av 2018 startade han två nya bolag. Det ena, Tunsafe AB, ska ”tillhandahålla kommunikationstjänster för säker överföring av data via internet”. Det andra, Strimax AB, ska agera konsultbolag och ”äga och förvalta aktier och andra värdepapper”.

Det är nog inte uteslutet att Ludvig Strigues också börjar investera i tekniksektorn.

 

Produktchefen med en handfull portföljbolag

Gustav Söderström är Spotifys forsknings- och utvecklingschef. Han anslöt som chef för Spotifys mobilprodukt i början av 2009 och blev senare produktchef och en av Daniel Eks närmsta medarbetare.

Numera har han en handfull startupbolag i sin portfölj.

Bolag: 13th Lab (sålt till Facebook-ägda Oculus), Albacross, Digiexam, Shim, Tictail, Watty, med flera.

 

Mengmeng Du gick vidare till Acast

Mengmeng Du hade flera roller under sina fyra år på Spotify. Hon jobbade till exempel med bolagets internationella expansion. Sedan hon lämnade 2015 har hon varit operativ chef på Acast, varit med och grundat Getgeek och agerat rådgivare åt Youpic.

 

Första säljchefen blev affärsängel

Tidig försäljningschef på Spotify. Blev senare Nordenchef. Jonathan Forster är numera ängelinvesterare.

Bolag: Triple, Teamtailor och Sparta.

 

Daniel Ek ligger lågt

Spotifys vd är inte känd för sina sidoengagemang, men han har investerat i Student.com, som drevs av hans tidigare rådgivare Shakil Khan. Han är också med som en av flera huvudmän bakom konferensen Brilliant Minds, ihop med näringslivsfamiljerna Stenbeck, Olsson och Wallenberg.

 

Martin Lorentzon har gått in i parfymtjänst

Spotifys äldre grundare har inte heller gjort sig känd för några utomstående investeringar. Men liksom Daniel Ek har han investerat i Student.com. Han är också delägare i Sniph, en prenumerationstjänt för parfymer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer