Hoppa till innehållet

Så kan EU:s digitalskatt slå mot det svenska spelundret

EU-kommissionen vill att digitala bolag ska börja betala skatt i de länder där användarna finns. Det kan slå hårt mot det svenska spelundret och statskassan, varnar Johanna Nylander på Dataspelsbranschen.

Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.
Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.Foto: Daniel Nilsson

På EU:s bord ligger just nu flera förslag om ett skärpt skattesystem för digitala bolag. Det mest uppmärksammade handlar om en temporär omsättningsskatt på 3 procent för 150 av världens allra största techbolag, däribland svenska Spotify och amerikanska jättar som Apple, Google och Facebook.

Men EU-kommissionen har parallellt fört fram ett annat, mer långsiktigt, skatteförslag där även mindre digitala företag omfattas. I stora drag går systemet ut på att bolagen till skillnad från i dag ska vinstbeskattas i det land där värdet skapas, alltså där nättjänsterna utnyttjas, och inte nödvändigtvis där företaget har en fysisk närvaro.

För att träffas av förslaget måste bolaget antingen ha mer än 100 000 kunder, en omsättning högre än 70 miljoner kronor, eller fler än 3 000 affärsavtal i ett visst land. Så väl vinster från annonser och reklam, digitala marknadsplatser, plattformar inom delningsekonomin som abonnemangsavgifter kommer att räknas in.

Många sektorer inom startupscenen kommer såldes att träffas av det föreslagna skattesystemet. Särskilt aktuell är frågan för de många svenska spelutvecklarna.

”Till och med enmansföretag kommer upp i nivåer på 100 000 nedladdningar genom enstaka spel. En klar majoritet av alla spelföretag skulle drabbas av det. En mycket stor del av alla vinster i spelbranschen kan härledas till användarna”, säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Läs mer: EU-källa: Spotify slipper en stor del av nya techskatten 

Samarbetsorganisationen har en rad framgångsrika svenskgrundade bolag på sin medlemslista – däribland succéer som Avalanche Studios, King, Fatshark, Mojang, Paradox, Resolution Games och Starbreeze.

Skattenivåerna för företagen lär inte bli högre i det nya systemet, men däremot skulle den administrativa bördan bli tyngre, enligt Johanna Nylander.

”Som ensamföretagare skulle det inte längre räcka med att hantera den svenska byråkratin, utan även ställas krav på att registrera sitt bolag i fler länder. Eftersom många släpper spel gratis med reklamfinansiering, särskilt på mobilsidan, behöver det heller inte röra sig om särskilt stora belopp”, säger hon.

På sikt skulle det nya skattesystemet även kunna hota Stockholm och Sveriges position som ledande centrum för spelutveckling i Europa, enligt Johanna Nylander.

”Det finns en risk att bolagen och arbetstillfällen försvinner från Sverige. Om man ändå måste bolagsregistrera sig i annat land, kanske det är bättre rent praktiskt att flytta andra delar av verksamheten dit. Sedan finns det goda incitament att flytta kostnader till det land du betalar bolagsskatt i, baserat på klassisk företagsekonomi.”

I stället skulle större EU-länder som Italien, Frankrike, Tyskland och Polen att gynnas av det nya systemet – där antalet användare av naturliga skäl är flest.

”Om den vinstskatt som i dag betalas in till Sverige skulle spridas ut minskar incitamenten för den svenska regeringen och politikerna att satsa på spelutveckling, så att vi kan behålla rättigheterna till produkterna och skapa nya arbetstillfällen.”

Just nu tycks den svenska spelbranschen och regeringen befinna sig i samma ringhörna. För en månad sedan kunde Di Digital avslöja att finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att vara negativt inställd gentemot den omsättningsbaserade skatten för de allra största techbolagen. 

Läs mer: Klart: Sverige ger tummen ner till EU:s extraskatt mot techbolag 

Enligt vad Di Digital erfar kommer Sverige även vara skeptiska till EU:s mer långsiktiga förslag som ska tvinga företagen att beskatta där användarna finns. Även Finland och Danmark ställer sig kritiska mot de bägge förslagen.

För att de två nya skatteförslagen från kommissionen ska kunna införas måste ministrar från samtliga 28 EU-länder komma överens. Men eftersom att en majoritet av de större länderna i EU ställer sig positiva till förslaget finns det dock en risk för att Sverige kan tvingas göra eftergifter i förhandlingarna. 

”Även om den här lagen inte röstas igenom, finns det en stor risk att det kommer nya förslag som påminner om det. Men vinsterna omfördelas ju redan utefter var användarna befinner sig i det nuvarande momssystemet. Att lägga till ännu ett lager med bolagsskatten kommer att bli en förlustaffär för alla små länder i Europa”, säger Johanna Nylander.

Enligt en EU-källa med insyn i processen inleddes förhandlingar redan i början av maj med ytterligare inplanerade möten i början av juni.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera