Annons

Så kan Mälardalen påverkas av Amazons intåg

Facebook, Amazon och Digiplex är tre aktörer som har öppnat datacenter i Sverige.
Facebook, Amazon och Digiplex är tre aktörer som har öppnat datacenter i Sverige.
Ett begränsat antal nya arbetstillfällen men ökad regional attraktionskraft. Det är förväntningarna på Amazons svenska storsatsning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook i Luleå, Digiplex i Upplands Väsby och kinesiska blockchainbolaget Canaan Creative i Boden. Och snart Amazon Web Services i Mälardalen.

Men hur påverkas Sverige egentligen när ett datacenter öppnar?

Det handlar, som i så många fall inom techsektorn, inte om ett särskilt stort antal direkta arbetstillfällen.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Facebook började bygga sin första serverhall utanför USA i Luleå 2011. Bolaget som driver datacentret, Pinnacle Sweden, omsatte 2015 1,6 miljarder kronor, men antalet anställda var 20. Holdingbolaget Facebook Sweden har inga anställda.

Det är superkul för Sverige att Amazon går in här

Digiplex har miljardsatsat på att etablera datacenter i Upplands Väsby utanför Stockholm, med Nasdaq som första kund. Det svenska bolaget Digiplex Stockholm omsatte 2015 endast 5,7 miljoner kronor med fem anställda i bolaget.

Facebooks svenska bolag noterade en vinst på 65 Mkr 2015, vilket gav 15 Mkr i skatteintäkter det året. Digiplex svenska bolag är ännu inte lönsamt.

Läs mer: Sveriges nya finanscentrum: Upplands Väsby

Om man får tro Facebook stannar effekterna inte vid de enskilda bolagen. Under bolagets första tio år i Luleå kommer 9 miljarder kronor att investeras i etablering och drift av centret, enligt en rapport som Boston Consulting Group färdigställde 2014 på uppdrag av Facebook.

I den summan ingår till exempel investering om 4 miljarder kronor från Mark Zuckerburgs bolag. Under 2012 var 1 000 heltidsanställda arbetare involverade i projektet att etablera Facebook i Luleå, enligt rapporten.

”Facebook-etableringen har påverkat Luleå väldigt positivt. Det skapar en framtidstro och ett engagemang utöver de reella investeringarna”, säger Patrik Öhlund, chef för Node Pole, som marknadsför norra Sverige som destination både för datacenter och batteritillverkning, till Di Digital.

Node Pole ägs sedan 2016 av Vattenfall och Skelleftekraft.

”Det är superkul för Sverige att Amazon går in här. Det stärker argumentet för Sverige som destination för liknande etableringar och gör vårt jobb lättare.”

Läs mer: Amazons molnchef: "En marknad som omsätter biljoner" 

Hur mycket pengar Amazon investerar i Sverige vill internetjätten inte uppge men det rör sig om tre datacenter, det vill säga fler än vad Facebook har åtagit sig hittills. Över tid kan det röra sig om miljarder dollar, säger bolaget i intervjun med Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer