Annons

Så kommer framtidens bostadsköp att gå till

Nybyggda bostäder i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.
Nybyggda bostäder i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Snabbt, digitalt och betydligt säkrare än i dag. Så här kan en bostadsaffär gå till med hjälp av bitcoin-tekniken blockchain.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockchain, eller blockkedjan på svenska, är en sorts decentraliserad och digital loggbok över händelser där varje förändring är tidsstämplad. Den som till exempel ska köpa en bostad skulle med blockkedjan kunna skriva på bostadskontrakt över internet, oavsett var hen befinner sig, medan såväl banken som säljaren och mäklaren kan verifiera signaturens äkthet.

Man kan göra allting på distans

Blockkedjan spås kunna drastiskt förändra alla möjliga scenarier: från hur vi säkert lagrar patientinformation till hur vi i detalj följer olika fraktlasters banor runt jorden.

Men exemplet som ligger närmast till hands i Sverige är bostadsaffärer.

”Dels kan man göra allting på distans. Man behöver inte gå till en bank eller mäklare eller skicka några kontrakt för att göra en affär. Tiden det skulle ta att genomföra en affär skulle minska från flera veckor till endast ett par dagar”‚ säger Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway (NTL) och grundare av Bitcoin-mäklaren Safello (NTL).

Läs mer: Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan 

Chromaway samarbetar sedan i fjol med fastighets- och kartmyndigheten Lantmäteriet för att se hur blockkedjan kan bidra till att förenkla processen kring bostadsköp.

Transparens är ett nyckelord i blockkedjan.

”Det är ett distribuerat sätt att komma överens om information. Man delar upp det så att det inte bara är Lantmäteriet eller din bank som sitter på pålitlig information”‚ säger Ludvig Öberg.

Ungefär såhär skulle framtidens bostadsaffär kunna gå till:

** Köpare, säljare, mäklare och bank är alla anslutna till en central aktör, till exempel en myndighet eller ett bolag som är upphandlat av en myndighet. De identifierar sig med varsin identifikationsnyckel som liknar dagens e-legitimationer som bank-id.

** Processen kan börja med att en mäklare skickar in väsentlig information om objektet: fastighets-id, kontraktsdatum, pris, handpenningens storlek.

** Varje användare har ett begränsat antal saker man kan göra med kontrakten. Säljaren kan kanske endast signera handlingarna medan bank eller mäklare kan i vissa skeden redigera text, ladda upp lånehandlingar eller annan information som behövs till kontrakten. Alla ändringar direkt i blockkedjan så att varje part är med vid varje steg.

** När köparen och säljaren ska skriva på avtal, ge betalningsuppdrag om handpenningen eller genomföra transaktionen på tillträdesdagen kan alla aktörer se processen i realtid. Det spelar ingen roll var köparen och säljaren befinner sig, så länge de identifierar sig med sin nyckel.

** Samtliga parter kan se alla förändringar i kontrakten och tidpunkten för dem eftersom den informationen lagras i blockkedjan. Det är också lätt att i efterhand kontrollera att alla signaturer och all information kring kontraktet stämmer.

** När pengarna ska överföras från köparens till säljarens bank behöver man inte någon tredje part som verifierar att transaktionen har ägt rum. Det går att se i blockkedjan vilka som garanterar att de har skickat respektive tagit emot pengarna.

Än så länge kräver det juridiska systemet i många fall en signatur på papper, vilket är ett hinder för att ett system baserat på blockkedjan ska kunna införas. Det finns också säkerhetsrisker, men även om ett omfattande intrång skulle ske så kan varje part lagra lokala filer som bevis på tidigare transaktioner och kontrakskopior.

Läs mer: ”R3-bråket är ett styrkebesked för blockkedjan”

Samtidigt öppnar tekniken för en transparent process som är mycket svår att manipulera eftersom alla händelser registreras centralt.

Om tekniken börjar implementeras vid finansiella transaktioner kan mellanhänder som clearinghus, som säkerställer att transaktioner går rätt till, ha spelat ut sin roll. Även internationella växlingsbolag som Western Union och Forex Bank skulle få det svårt.

Blockkedjan tillämpas redan nu på flera håll i världen. Till exempel har Georgiens lantmäterimyndighet börjat använda tekniken för att registrera försäljningar av fastigheter. Georgiens justitieminister beskrev tidigare i år blockkedjan som ett ”helt säkert och innovativt system”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies