Annons

Så kuppade Roburs techfond in sig i Paradox

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik.
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Patrik Backentoft
Paradox vd Fredrik Wester gav flera institutionella investerare kalla handen inför bolagets börsnotering. Men Erik Sprinchorn på Swedbank Robur Ny Teknik lyckades ändå lura till sig ett möte – och har nu fond-Sveriges starkaste spelportfölj med innehav i Paradox, Starbreeze, Stillfront och G5 Entertainment.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Aktiekursen i Paradox Interactive har stigit med 55 procent mot teckningskursen sedan spelbolaget noterades i maj.

Det är glädjande för vd Fredrik Wester, som blivit miljardär på kuppen. Men han är inte den enda som dragit nytta av den okonventionella succénoteringen. Även på succéfonden Swedbank Robur Ny Teknik kan förvaltarna skratta sig lyckliga.

Som Di Digital tidigare rapporterat valde vd Fredrik Wester att prioritera småsparare och Paradox-fans vid bolagets börsnotering i början av sommaren. Han nobbade exempelvis storbankerna och lät Avanza sköta noteringen. Vidare ratade han institutionella investerare och bjöd istället ut aktier via Pepins (NTL), en plattform för aktiebaserad crowdfunding. Han lät även Paradox-fansen köpa aktier direkt, via ett hemligt lösenord.

Han kuppade in sig genom att nämna att vi båda varit aktiva inom festkommittén på Handels i Göteborg

Men förvaltaren Erik Sprinchorn lyckades trots denna självständighets-vurm få till ett möte under hösten 2015, då Paradox börsplaner fortfarande var en officiell hemlighet.

”Han kuppade in sig genom att nämna att vi båda varit verksamma inom festkommittén på Handelshögskolan i Göteborg under studietiden. Jag gick med på ett möte på villkoret att vi inte skulle prata om en eventuell börsnotering. Men när vi väl träffades så medgav han att det var just det han ville prata om”, berättar Fredrik Wester och skrattar.

Läs mer: Miljonregn över Paradox-ägarna när aktien noteras

Erik Sprinchorn vänder sig dock mot denna beskrivning: 

”Jag är inte en löftesbrytare. Och jag skulle inte kalla det för en kupp heller. Jag skulle beskriva det som att vi fick Fredrik att se ljuset”, säger han.

Idag är berättelsen mest en rolig anekdot för båda parter. Men då, när ryktet om Paradox kommande notering hade börjat sprida sig på stan, var ämnet mer svårnavigerat. 

”Vi kände att vi kunde tillföra stabilitet till noteringen genom att vara långsiktiga ägare. Det är viktigt att vi håller kvar medelstora svenska spelbolag på börsen så att vi kan fortsätta bygga ett starkt spelkluster”, säger Erik Sprinchorn, som är en av förvaltarna bakom Swedbank Robur Ny Teknik.

Paradox jublar vid börsnoteringen när vd:n Fredrik Wester (tv) ringer i klockan. Foto: Christian Gustavsson

Aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik steg med hela 52 procent under 2015 och har stigit med 19 procent i år, enligt Morningstar.

Hade Steam funnits 2005 hade Dice inte behövts säljas till amerikanska EA Games.

Cirka 7 procent av portföljen består i dag av spelutvecklare. Vid sidan av Paradox är man även storägare i svenska Starbreeze, Stillfront och G5 Entertainment, samt polska CD Projekt Red.

”Det är en bra affärsmodell att vara en mellanstor spelutvecklare som säljer sina spel via den digitala spelplattformen Steam. Man kan nå en global konsument på ett helt annat sätt än för tio år sedan. Hade Steam funnits 2005 hade Dice inte behövts säljas till amerikanska EA Games”, säger Carl Armfelt, fondens andra förvaltare.

Läs mer: Nu vill spelbranschen ragga riskkapital

Han menar att det finns risk för kompetensflykt om allt för många svenska spelbolag säljs till utlandet, så som skett med Dice, King och Mojang.

Övriga storägare i Paradox Interactive är Spiltan (NTL), som köpte in sig redan 2010, samt fonden Didner & Gerge och den kinesiska internetjätten Tencent, med tjänster för allt från sociala medier till e-handel.

”Jag tycker det är en bra ägarbas. Vår investeringshorisont är ju 5-10 år och flera andra ägare uppvisar samma långsiktighet. Att ha Tencent i ryggen är ju en strategisk styrka. Inget annat europeiskt spelbolag har lyckats ta sig in i Asien på allvar”, slår Carl Armfelt fast.

Idag tycks även Paradox vd Fredrik Wester vara nöjd med Roburs ”kupp”.

”Det är bra med en fond som investerar långsiktigt i svenska techföretag”, säger han.


Swedbank Roburs spelinnehav:
Starbreeze: 562 Mkr (9,1 procent av bolaget)
CD Projekt Red: 278 Mkr (3,6 procent av bolaget)
Paradox: 130 Mkr (2,4 procent av bolaget)
Stillfront: 25 Mkr (8,1 procent av bolaget)
G5 Entertainment: 25 Mkr (6,25 procent av bolaget)
Källa: Swedbank Robur per den 23 september 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies