Annons

”Så länge höll flygskammen i sig”

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz. Foto: Di
Spotifygrundarens sorg över en graffitivägg, Isabella Löwengrips ”varannan vecka-liv” de luxe och Stenbecks skovanor är några av veckans snackisar. Di Digitals Ida Hansson Brusewitz listar även några godbitar från sommaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har fortfarande varit lite uppstartstider denna vecka efter semestern. I sommar har en del entreprenörer fortsatt jobba stenhårt med sina affärer, medan andra i techvärlden tagit en välförtjänt ledighet. Noterar dock att vissa som sågs strejka för några månader sedan tillsammans med klimatkämpen Greta Thunberg nu glatt visar upp på Instagram hur de swishar fram över världen – gärna till Ibiza. Det var alltså så länge den flygskammen höll i sig. Min egen har ännu inte riktigt lagt sig.

Isabella Löwengrip pratade i P1:s program Sommar.
Isabella Löwengrip pratade i P1:s program Sommar. Foto: Jessica Gow/TT

En som fortsätter att flyga över världen (helst i privatjet) är Isabella Löwengrip. Hon har flera gånger sagt att hon ska bli ”världens mäktigaste kvinna” och planerar nu att börsnotera sig själv. Influeraren fortsätter att satsa stenhårt på att få ut sitt skönhetsmärke Löwengrip Beauty globalt. Bolaget omsatte 84,7 miljoner kronor förra året. 

Ett steg i denna utveckling är att hon tar livet med ”barn varannan vecka” till en ny nivå.  För några dagar sedan flyttade hon in i en lägenhet i New York där hon ska bo på halvtid. För sina följare vill hon fortsätta visa upp ett liv i lyx – varannan vecka i villan på 352 kvadratmeter på Lidingö och varannan vecka i våningen på Upper East Side på 185 kvadratmeter.

Hennes nya krypin i New York uppges kosta 145 000 kronor per månad, ha 7 rum, 3 badrum, vinkällare och utsikt mot Central Park.

Veckans tragedi utspelade sig i Rågsved, där en av de äldsta graffitimålningarna i Europa saboterades. Muralmålningen ”Highway” i Rågsveds centrum skulle snart fylla 30 år. Men på tisdags förmiddag började centrumägaren måla över verket med tjock blå färg. Enligt flera mediers uppgifter skedde det av misstag.

Målningen har ett stort kulturvärde och dessutom en tydlig koppling till svensk tech. ”Highway” täcker ena väggen av Rågsveds fritidsgård, där en tonårig Daniel Ek meckade med datorer på 1990-talet. Spotifygrundaren gav den till och med en shoutout i sitt sommarprat 2012. 

Vi på Di Digital ger en shoutout till Rågsvedsbon Mona Al Weswasi, som stoppade sabotaget när hon såg vad som pågick. Och till alla volontärer som försöker reparera verket. Restaureringen är i full gång och går att följa på Facebook.

Läs mer: Daniel Ek överklagar för att få riva i Djursholm 

Investeraren Cristina Stenbeck är tydligen noggrann när det gäller val av skor.
Investeraren Cristina Stenbeck är tydligen noggrann när det gäller val av skor.

Vi fortsätter följa Kinnevikmiljardären Cristina Stenbecks spännande utveckling från ”näringslivets Garbo” till sociala medier-drottning. Under sommaren har det synts i spalterna hur hon har investerat i bland annat Babyshop och parfymbolaget Sniph samt inlett ett samarbete med rapparen Silvana Imam. Inför flertalet affärer har hon fått kontakt via Instagram. Häromdagen meddelade hon också där att hon investerar i det svenska skobolaget Morjas. 

Hon berättar även i inlägget att hon bedömer mäns skor på en sekund. Ett trick jag själv lärde mig tidigt är att titta på vad herrarna bär på fötterna när man minglar – det säger nämligen mer om vad det är för person än vad de har slängt på sig på kroppen för tillfället. I veckan kunde vi även rapportera att sneakersförsäljaren Caliroots slog klackarna i taket när Stenbeck klev in som ägare med 18 miljoner kronor. I inlägget om Caliroots berättar hon att hon alltid blir konsument i de bolag hon investerar i.

Läs mer: Stenbecks senaste drag – vill sko sig på heta sneakerstrenden 

Har du liksom jag haft en nyhets-detox under semestern? Förutom kaoset globalt med tullbråk, protesterna i Hongkong, brexit, räntorna med mera så har vi haft en del intressanta artiklar på Di Digital:

Kerstin Cooley, partner på Brightly Ventures, och Sophia Bendz, partner på Atomico.
Kerstin Cooley, partner på Brightly Ventures, och Sophia Bendz, partner på Atomico.

Vår genomgång av antalet kvinnliga partners i Sveriges ledande riskkapitalbolag genererade en del uppmärksamhet. För några år sedan fanns det knappt några kvinnliga delägare. Vi utnämnde även Jessica Schultz på Northzone till Sveriges mäktigaste kvinnliga partner.

”Jag tycker vi har anledning att vara optimistiska”, sa Collector-grundaren och investeraren Lena Apler i samband med detta. 

Läs mer: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag 

Sveriges tre hetaste serieentreprenörer under 40: Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi, Elsa Bernadotte, en av grundarna till maträddarappen Karma, och Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.
Sveriges tre hetaste serieentreprenörer under 40: Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi, Elsa Bernadotte, en av grundarna till maträddarappen Karma, och Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.

För tredje året i rad listade Di Digital även tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 år. Bland annat hittar ni där en digital vårdutmanare, en maträddar-entreprenör och grundaren av Sveriges första elscooterbolag. Det var nog många som skrollade igenom listan i hopp om att de själva eller någon bekant fanns med.

Den gedigna listan hittar du här: De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Fredrik Hjelm, vd och medgrundare på Voi, tog årets förstaplats. Hans elscooterbolag har redan uppnått en miljardvärdering, och tagit in hundratals miljoner kronor i riskkapital från namnkunniga delägare som Creandum och Vostok New Ventures. Dessutom är han bara 28 år gammal, med tre bolag under bältet. Vi gissar vi att Fredrik Hjelm mycket väl kan överraska oss fler gånger framöver.

”Detta är den mest explosiva tillväxtresa jag varit med om”, säger Fredrik Hjelm om scooterresan.

Läs mer: Han är tech-Sveriges hetaste serieentreprenör 

Utmanarna på bolånemarknaden är sedan länge en läsarfavorit. Inte så konstigt när det den största utgiften för många. Samtidigt har det varit kämpigt för uppstickarna att få igång affärerna.

Vi kunde under sommaren bland annat avslöja att Borgo vill sätta press på storbankerna med löften om lägre räntor. I ryggen har man betaljätten Klarna. Vi rapporterade även om att bolåneuppstickaren Stabelo har fördubblat sin utlåning på ett halvår. 

Samtidigt ökar förlusterna för Bofink med kända investerare som Fredrik Ljungberg, före detta landslagsstjärna i fotboll och numera assisterande tränare i Arsenal, affärsängeln Lena Apler och Spotify-veteranen Sophia Bendz

Styrelseordföranden Elisabeth Thand Ringqvist valde att hoppa av Enkla och fler frågetecken lyftes kring bolaget när det sedan visade sig att storägarna Collector Ventures och NFT Ventures hade sålt samtliga sina aktier.

Läs mer: Bolåneutmanaren når nya toppnivåer – pressar jättarna 

Läs mer: Ny bolåneutmanare på väg ut – med Klarna som delägare 

Läs mer: Kändistäta bolåneutmanarens förlust ökar 

Läs mer: Storägarna ute ur bolåneutmanaren 

Apples vd Tim Cook och Googles vd Sundar Pichai.
Apples vd Tim Cook och Googles vd Sundar Pichai.

Debatten fortsätter om techbolagens och investerarnas skatteplanering. Nyligen kunde vi berätta om att speljätten King slipper Skatteverkets upptaxering på nära 4 miljarder kronor. I stället ska drygt 40 procent av Candy Crush-skaparnas vinster beskattas i Sverige.

Och trots massiv kritik fortsätter de stora amerikanska teknikbolagen med en aggressiv skatteplanering i Europa. Betalbolaget Klarna betalade i fjol en högre bolagsskatt i Sverige än Apple, Google, Facebook och Uber – tillsammans.

Läs mer: Spelbolaget slipper miljardsmäll – lovar skatta tungt i Sverige 

Läs mer: Techjättarna snuvar Sverige på skattemiljoner 

Läs mer: Facebook avslöjar miljardintäkter i Sverige – men duckar skatt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer