Annons

Så lyckades startupgrundaren i USA: "Kallpratet är extremt viktigt"

Willem Sundblad har grundat Oden Technologies.
Willem Sundblad har grundat Oden Technologies. Foto: Pontus Höök.
Willem Sundblad på IoT-bolaget Oden Technologies tog hem årets Anders Wall-stipendium efter framgångarna i USA. Bolaget, som bland annat har Skype-grundaren Niklas Zennström i styrelsen, siktar nu på att etablera sig i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) I samband med Innovate46 delade svensk-amerikanska handelskammaren i New York och Anders Walls stiftelse ut sitt prestigefyllda entreprenörsskapspris på 25 000 dollar, motsvarande 225 000 kronor. Det riktar sig till svenska entreprenörer som slagit igenom i USA. 

Årets pristagare blev supertalangen Willem Sundblad, VD och grundare för Oden Technologies. Sundblad blev nyligen listad på Forbes ”30 under 30”-lista och är en återkommande krönikör för Forbes.com. 

IoT-bolaget Oden Technologies specialiserar sig på att hjälpa industriföretag att minimera avfall genom att samla in och analysera data. Bolaget startades i London men är sedan tre år tillbaka endast verksam i USA och har 32 anställda. Bland investerarna finns Skype-grundaren Niklas Zennström och EQT Ventures.  

Läs mer: Zennström går in i svensk-amerikansk IoT-startup 

Ni har gått från prototyp till att vinna mot miljardbolag som Honeywell och Siemens på bara tre år. Vad gör er så framgångsrika?

”Det är människorna. Vi har lyckats attrahera duktiga ingenjörer och säljare som byggt extremt komplex teknologi väldigt snabbt som levererar konkret resultat till våra kunder.” 

Varför valde ni att börja i USA?

”Vi började här för att vi insåg att om vi ska lyckas globalt så måste vi någon gång ta den amerikanska marknaden. Slår vi igenom här har vi stora muskler att vinna även på andra håll.” 

Vad har varit de största utmaningarna?

”Man ska inte underskatta det man behöver lära sig på nytt när man kommer till USA som svensk entreprenör. Även om man tror att länderna är lika så finns stora skillnader i hur säljprocesser fungerar och hur relationerna inom och mellan företag fungerar.”

”Och kallpratet är extremt viktigt. Man måste hålla koll på sin baseball”.

Förutom Willem Sundblad var Lisa Lindström på Doberman och Christopher Ahlberg på Recorded Future nominerade till priset.
Förutom Willem Sundblad var Lisa Lindström på Doberman och Christopher Ahlberg på Recorded Future nominerade till priset.

Vad är planen framöver?

”Målet är att vi ska växa lite till i USA under resten av året och början av 2019 för att sedan expandera till Europa. Vi siktar på att sätta upp vårt första europeiska kontor runt mitten av 2019. Förmodligen blir det i Tyskland.” 

Vad innebär det för bolaget?

”Vi har några europeiska kunder redan, även om vi mestadels jobbar med nordamerikanska fabriker. Sakta men säkert kommer vi börja marknadsföra oss i Europa vilket kommer kräva nyanställningar. Vi kommer förmodligen även att göra en expansionsrunda med kapital så att vi verkligen kan göra en bra lansering.” 

Vad betyder det att ha en person som Skype-grundaren Niklas Zennström i styrelsen?

”Det är fantastiskt kul. Hans namn tillför ökad tyngd och trovärdighet. Men framför allt uppskattar jag honom som mentor. Han är någon jag fundamentalt litar på. Att kunna ha en sådan relation till en investerare är fantastiskt. Och den relationen har jag till EQT Ventures också.”

”De får en att lyfta blicken och se bolaget vi håller på att bygga och hjälper oss att förstå de utmaningar som ligger framför oss på vägen dit.”

Willem Sundblad vann Anders Walls entreprenörskapspris på Innovate46 i New York. Här intervjuas han i Nasdaqs studio efter segern.
Willem Sundblad vann Anders Walls entreprenörskapspris på Innovate46 i New York. Här intervjuas han i Nasdaqs studio efter segern. Foto: Pontus Höök
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer