Hoppa till innehållet

Så lyckades startupgrundaren i USA: "Kallpratet är extremt viktigt"

Willem Sundblad på IoT-bolaget Oden Technologies tog hem årets Anders Wall-stipendium efter framgångarna i USA. Bolaget, som bland annat har Skype-grundaren Niklas Zennström i styrelsen, siktar nu på att etablera sig i Europa.

Willem Sundblad har grundat Oden Technologies.
Willem Sundblad har grundat Oden Technologies.Foto: Pontus Höök.

(Di Digital/New York) I samband med Innovate46 delade svensk-amerikanska handelskammaren i New York och Anders Walls stiftelse ut sitt prestigefyllda entreprenörsskapspris på 25 000 dollar, motsvarande 225 000 kronor. Det riktar sig till svenska entreprenörer som slagit igenom i USA. 

Årets pristagare blev supertalangen Willem Sundblad, VD och grundare för Oden Technologies. Sundblad blev nyligen listad på Forbes ”30 under 30”-lista och är en återkommande krönikör för Forbes.com. 

IoT-bolaget Oden Technologies specialiserar sig på att hjälpa industriföretag att minimera avfall genom att samla in och analysera data. Bolaget startades i London men är sedan tre år tillbaka endast verksam i USA och har 32 anställda. Bland investerarna finns Skype-grundaren Niklas Zennström och EQT Ventures.  

Läs mer: Zennström går in i svensk-amerikansk IoT-startup 

Ni har gått från prototyp till att vinna mot miljardbolag som Honeywell och Siemens på bara tre år. Vad gör er så framgångsrika?

”Det är människorna. Vi har lyckats attrahera duktiga ingenjörer och säljare som byggt extremt komplex teknologi väldigt snabbt som levererar konkret resultat till våra kunder.” 

Varför valde ni att börja i USA?

”Vi började här för att vi insåg att om vi ska lyckas globalt så måste vi någon gång ta den amerikanska marknaden. Slår vi igenom här har vi stora muskler att vinna även på andra håll.” 

Vad har varit de största utmaningarna?

”Man ska inte underskatta det man behöver lära sig på nytt när man kommer till USA som svensk entreprenör. Även om man tror att länderna är lika så finns stora skillnader i hur säljprocesser fungerar och hur relationerna inom och mellan företag fungerar.”

”Och kallpratet är extremt viktigt. Man måste hålla koll på sin baseball”.

Förutom Willem Sundblad var Lisa Lindström på Doberman och Christopher Ahlberg på Recorded Future nominerade till priset.
Förutom Willem Sundblad var Lisa Lindström på Doberman och Christopher Ahlberg på Recorded Future nominerade till priset.

Vad är planen framöver?

”Målet är att vi ska växa lite till i USA under resten av året och början av 2019 för att sedan expandera till Europa. Vi siktar på att sätta upp vårt första europeiska kontor runt mitten av 2019. Förmodligen blir det i Tyskland.” 

Vad innebär det för bolaget?

”Vi har några europeiska kunder redan, även om vi mestadels jobbar med nordamerikanska fabriker. Sakta men säkert kommer vi börja marknadsföra oss i Europa vilket kommer kräva nyanställningar. Vi kommer förmodligen även att göra en expansionsrunda med kapital så att vi verkligen kan göra en bra lansering.” 

Vad betyder det att ha en person som Skype-grundaren Niklas Zennström i styrelsen?

”Det är fantastiskt kul. Hans namn tillför ökad tyngd och trovärdighet. Men framför allt uppskattar jag honom som mentor. Han är någon jag fundamentalt litar på. Att kunna ha en sådan relation till en investerare är fantastiskt. Och den relationen har jag till EQT Ventures också.”

”De får en att lyfta blicken och se bolaget vi håller på att bygga och hjälper oss att förstå de utmaningar som ligger framför oss på vägen dit.”

Willem Sundblad vann Anders Walls entreprenörskapspris på Innovate46 i New York. Här intervjuas han i Nasdaqs studio efter segern.
Willem Sundblad vann Anders Walls entreprenörskapspris på Innovate46 i New York. Här intervjuas han i Nasdaqs studio efter segern.Foto: Pontus Höök
Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera