Annons

Så lyckas du med könsfördelningen på tech-konferensen

Foto: Jesper Berg/Anna Gerdén
Sommaren går mot sitt slut och hösten är på väg in med en uppsjö av nordiska tech-konferenser. Martin Thörnkvist på The Conference och Webbdagarnas Paulina Modlitba Söderlund ger sina bästa tips på hur man som arrangör jobbar med jämställdheten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att lyckas med att boka både män och kvinnor för att tala på en konferens är ingen raketforskning – kan tyckas. Dock är det många som misslyckas. Ett exempel är evenemanget Sthlm Tech Fest som ägde rum för knappt ett år sedan och som beskrevs som en kavalkad av ”vita män i genomsnittsåldern 30 år”.

På Brilliant Minds var  endast 15 av de 48 affischnamnen kvinnor

Evenemanget fick hård kritik, men situationen är långt ifrån unik. På sommarens hetaste teknikkonferens Brilliant Minds var exempelvis endast 15 av de 48 affischnamnen kvinnor.

Men det går faktiskt att lyckas med det omöjliga.  När Malmöbaserade The Conference går av stapeln nästa vecka är mer än hälften av talarna kvinnor, och under årets senaste fyra Webbdagar har andelen legat mellan 45 och 58 procent.

Di Digital har bett Martin Thörnkvist, som står bakom The Conference, och Paulina Modlitba Söderlund, programredaktör för Webbdagarna, att berätta om hur de jobbar för att få till en mix av talare på scen.

Sedan starten 2011 har andelen kvinnliga talare på The Conference ökat från 39 till 51 procent, och andelen kvinnliga besökare har ökat i samma takt.

Jag ser ett samband mellan andelen kvinnliga talare och deltagare

”Jag ser ett samband mellan andelen kvinnliga talare och deltagare. För oss handlar vårt arbete därför inte bara om att lyfta kvinnor i branschen, utan även om ett rent affärsmässigt beslut”, säger Martin Thörnkvist.

Både han och Paulina Modlitba Söderlund lyfter fram vikten av att sätta upp tydliga jämställdhetsmål och att kommunicera dessa utåt. Det har Webbdagarna gjort i form av en offentlig eventpolicyThe Conference beskriver bland annat sitt arbete med jämställdhet i ett inlägg på sajten Medium.

”Det handlar inte om att göra PR för oss själva, och berätta hur duktiga vi är. Däremot är det ett bra sätt att berätta både för besökare och eventuella talare vad vi står för och vad de kan vänta sig.  För oss har det lett till att vi både fått tips om fler kvinnliga talare och blivit kontaktade av sådana”, säger Paulina Modlitba Söderlund.

Vi hör ofta att det råder brist på kvinnliga talare och att många tackar nej, hur väl stämmer den bilden?

”Den stämmer inte. Den enda skillnaden är egentligen att fler män än kvinnor som marknadsför sig själva som talare. Men utöver dessa professionella keynote-speakers så finns det många duktiga kvinnor som kan prata både inspirerande och konkret. Och jag märker inte alls att de i högre utsträckning tackar nej”, säger Paulina Modlitba Söderlund.

Båda konferenserna har valt att som ett första steg arbeta med just kvinnlig representation, men vill även bli bättre på att boka talare från länder utanför Europa och USA.

”Där är vi betydligt sämre, men vi arbetar aktivt för att bygga våra nätverk och tar tacksamt emot tips”, säger Martin Thörnkvist.


Här är arrangörernas jämställdhetstips

Martin Thörnkvist

1) Sätt mål för exempelvis könsfördelning, och kvantifiera dessa.

2) Kommunicera era mål när ni ber om hjälp att hitta talare.

3) Ett vanligt misstag är att börja med att spåna namn, vilket ofta leder till att man väljer personer man sett på liknande event och därmed reproducerar gamla mönster. Utgå istället från vilka ämnen ni vill täcka och vilka perspektiv ni vill lyfta fram och börja ert sökande därifrån.

Paulina Modlitba Söderlund - Webbdagarna

1) Ha en person som är dedikerad till att leta efter talare utanför ert befintliga nätverk. Det kräver lite tid i början, men när jobbet väl är gjort kommer ni ha en pool av duktiga talare att välja mellan.

2) Gör en grej av och uppmärksamma det arbete ni gör Det kommunicerar till potentiella besökare och deltagare vilka ni är och vilken kultur ni vill ha på plats. 

3) Snegla på andra konferenser som är duktiga på att hitta kvinnliga talare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer