Annons

Så många anslöt sig till Spotifys kamp

Stina Liland Nysäther, gatudemonstrant och chef på 500 Startups.
Stina Liland Nysäther, gatudemonstrant och chef på 500 Startups. Foto: Jesper Frisk
Ett 60-tal tech-arbetare anslöt sig till den Spotify-inspirerade protesten för lägre skatter på personaloptioner. Arrangören Tyler Crowley hade hoppats på ett par hundra, men var ändå nöjd med genomslaget utanför riksdagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”If Spotify leaves, Tidal wins...” och ”Even San Fran has more housing”.

Med budskap som dessa på skyltarna anslöt sig ett 60-tal tech-arbetare till den protest som Stockholms startupscen höll utanför riksdagen under onsdagsförmiddagen. Många var inflyttade specialister från länder som Norge, Sydafrika och USA.

Tyler Crowley arrangerade demonstrationen.

Protestaktionen arrangerades av branschprofilen Tyler Crowley i kölvattnet av Spotifys öppna brev till Stockholms politiker förra månaden. Han är annars främst känd som konferencier för Sthlm Tech Fest, ett återkommande evenemang som samlar branschen och är förknippat med hashtagen #sthlmtech.

Under tisdagen, dagen innan demonstrationen, sa han till Di Digital att han hoppades på ett par hundra demonstranter. Då hade ungefär 1700 personer anmält sitt intresse på Facebook.

Omkring 60 personer dök upp utanför riksdagen i Stockholm.

”Jag är nöjd med uppslutningen. Det är ju en arbetsdag trots allt. Stödet på Facebook har varit enormt och vi har nått ut med vårt budskap”, säger Tyler Crowley när Di Digital möter honom på plats utanför riksdagen.

Ambitionen var att ge “blommor och choklad” till landets politiker. Och många av de demonstrerande hade tulpaner i händerna.

På plats var även ett tiotal journalister och fotografer, samt flera politiker.

”En grupp politiker har bjudit in oss till ett möte efter detta. Jag tror det rör sig om ett tiotal personer”, säger Tyler Crowley.

Protesten riktar sig främst mot Sveriges höga skatter på personaloptioner, ett verktyg som i andra länder används av många unga snabbväxande bolag för att attrahera och behålla eftertraktade medarbetare. Många av de utländska tech-arbetare som Di Digital pratade med under förmiddagen nämnde även om bostadsbristen i Stockholm som ett stort problem.

Läs mer: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Båda frågorna har drivits hårt av Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon.


Varför deltar du i protesterna?

Jessie Scheepers, säljchef på Meltwater:
”Som inflyttad från Sydafrika har jag upplevt hur svårt det är att hitta boende i Stockholm. Det är viktigt att kämpa för att behålla alla fantastiska bolag och all fantastisk talang som finns i Stockholms techsektor!”

Marius Örvik, analytiker på Timely:

”Det är viktigt med rimlig skatt på personaloptioner! Jag är från Norge och Norge tar ofta efter Sverige. Så detta är viktigt även för mitt land.”

Carin Bergman, projektledare på Lindström & Göthberg Executive Development:

”Ett bra system för företagsoptioner och tillgång på bostäder är viktiga frågor för Stockholms entreprenörer och startups. Det är viktigt för vår ekonomi att dessa bolag stannar i Sverige.”

Mats Persson, skattepolitisk talesman för Liberalerna:

”Jag är här för att lyssna på kritiken som framförs. Det är viktiga frågor för Sverige. Vi vill ju skapa bättre villkor för landets snabbväxande småbolag.

Stina Liland Nysäther, chef på 500 Startups:

”Jag är här för att stödja Stockholms tech-scen. Jag vill uppmuntra den svenska regeringen att lyssna på folket i branschen. Om stora bolag som Spotify lämnar Sverige är det skadligt för hela ekosystemet.”

Mingelstämning och roliga skyltar. Polisen dirigerade snabbt bort demonstrationen från riksdagens trappa.

Foto: Jesper Frisk

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer