Hoppa till innehållet

Så många miljarder är Elon Musk värd – ”har lite kontanter”

Just nu pågår rättegången mot Elon Musk i det så kallade ”pedo guy”-fallet. Där vittnade Tesla- och SpaceX-grundaren om att han inte har koll på sin exakta förmögenhet.

Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk i april i år, när han anländer med sina advokater till rätten för att stå inför en federal domstol i New York som skulle avgöra om han hade brutit mot en överenskommelse med amerikanska finansinspektionen, SEC. Partnerna nådde då en förlikning där Elon Musk lovade att inte twittra om Teslas finansiella ställning.
Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk i april i år, när han anländer med sina advokater till rätten för att stå inför en federal domstol i New York som skulle avgöra om han hade brutit mot en överenskommelse med amerikanska finansinspektionen, SEC. Partnerna nådde då en förlikning där Elon Musk lovade att inte twittra om Teslas finansiella ställning.Foto: Richard Drew

Den här veckan står Elon Musk inför rätta i Los Angeles, Kalifornien, i det uppmärksammade ”pedo guy”-fallet. Det var på Twitter 2018 som Elon Musk gick ut och kallade britten Vernon Unsworth pedofil-killen, som sedan stämde Tesla-grundaren för ärekränkning. 

Vernon Unsworth var en av dykarna i teamet som räddade fotbollslaget med pojkar i Thailand, som var fast i en grotta förra året. Tweeten från Elon Musk var ett svar på att han blev upprörd över att Vernon Unsworth bland annat kallat hans idé om en miniubåt för att rädda pojkarna ”ett PR-trick”, i en intervju med CNN.

Elon Musk försökte övertyga juryn om att hans tweet inte handlade om att anklaga mannen för övergrepp på barn, utan att det var en del av en argumentation mellan två arga män. Samtidigt bad han om ursäkt till Vernon Unsworth och sa att ”det var fel och kränkande” det han sa, och att han inte menade att kalla honom pedofil.

”’Pedo-kille’ används också i andra länder. Det är ganska vanligt i den engelsktalande världen. Jag är helt säker på att om du gör en sökning, kommer det stå att det betyder typ säga ’gammal läskig gubbe’”, sa Elon Musk i ett vittnesmål i tisdags.

Han menade att det var en term som användes under sin uppväxt i Sydafrika. En reporter på Slate tog det som en utmaning att höra av sig till 17 personer som gick på Elon Musks gymnasieskola i Sydafrika samtidigt som honom på 1980-talet. Svaren han fick var att 13 av 17 personer inte kom ihåg den termen. Tre personer sade att de hade hört ordet pedo användas, medan en person sa att hen hade hört versioner av det.

I rättegången fick Elon Musk också frågan om att uppge hur stort värde han är god för. Han gjorde en uppskattning på 20 miljarder dollar, motsvarande runt 190 miljarder kronor i dagens penningvärde, men sa att värdet fluktuerar och bara en liten del består av likvida tillgångar.

”Vissa tror att jag har mycket kontanter, men det har jag inte”, sa Elon Musk under rättegången.

Läs också: Oväntat resultat från Tesla – rusade i efterhandeln

Bristen på kontanter är också något som spelar in för utgången av rättegången, för får Elon Musk böter kan han behöva sälja en del av sitt bolagsinnehav. Tesla-grundaren har även en stor skuld på över 500 miljoner dollar, enligt dokument hos den amerikanska finansinspektionen SEC.

I den pågående rättegången skulle har Vernon Unsworth ansökt om skadestånd på mins 75 000 dollar. Det om han kan övertyga juryn om att Elon Musk är skyldig för en ärekränkning som har skadat den brittiska dykaren.

Det här är inte första gången Elon Musk är i blåsväder över sina Twitterinlägg. Han har tidigare blivit stämd av SEC kring tweets om Teslas finanser. Vilket resulterade i en uppgörelse som innebar böter för honom och Tesla på totalt 40 miljoner dollar samt ett krav om att avgå från ordförandeposten i Teslas styrelse.

I april i år gjorde parterna återigen upp i en förlikning, då SEC menade att Elon Musk brutit överenskommelsen om att inte uttala sig om bolagets finansiella ställning på Twitter.

Läs mer: Elon Musk begraver stridsyxan med amerikanska finansinspektionen

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera