Hoppa till innehållet

Så många miljarder är Elon Musk värd – ”har lite kontanter”

Just nu pågår rättegången mot Elon Musk i det så kallade ”pedo guy”-fallet. Där vittnade Tesla- och SpaceX-grundaren om att han inte har koll på sin exakta förmögenhet.

Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk i april i år, när han anländer med sina advokater till rätten för att stå inför en federal domstol i New York som skulle avgöra om han hade brutit mot en överenskommelse med amerikanska finansinspektionen, SEC. Partnerna nådde då en förlikning där Elon Musk lovade att inte twittra om Teslas finansiella ställning.
Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk i april i år, när han anländer med sina advokater till rätten för att stå inför en federal domstol i New York som skulle avgöra om han hade brutit mot en överenskommelse med amerikanska finansinspektionen, SEC. Partnerna nådde då en förlikning där Elon Musk lovade att inte twittra om Teslas finansiella ställning.Foto: Richard Drew

Den här veckan står Elon Musk inför rätta i Los Angeles, Kalifornien, i det uppmärksammade ”pedo guy”-fallet. Det var på Twitter 2018 som Elon Musk gick ut och kallade britten Vernon Unsworth pedofil-killen, som sedan stämde Tesla-grundaren för ärekränkning. 

Vernon Unsworth var en av dykarna i teamet som räddade fotbollslaget med pojkar i Thailand, som var fast i en grotta förra året. Tweeten från Elon Musk var ett svar på att han blev upprörd över att Vernon Unsworth bland annat kallat hans idé om en miniubåt för att rädda pojkarna ”ett PR-trick”, i en intervju med CNN.

Elon Musk försökte övertyga juryn om att hans tweet inte handlade om att anklaga mannen för övergrepp på barn, utan att det var en del av en argumentation mellan två arga män. Samtidigt bad han om ursäkt till Vernon Unsworth och sa att ”det var fel och kränkande” det han sa, och att han inte menade att kalla honom pedofil.

”’Pedo-kille’ används också i andra länder. Det är ganska vanligt i den engelsktalande världen. Jag är helt säker på att om du gör en sökning, kommer det stå att det betyder typ säga ’gammal läskig gubbe’”, sa Elon Musk i ett vittnesmål i tisdags.

Han menade att det var en term som användes under sin uppväxt i Sydafrika. En reporter på Slate tog det som en utmaning att höra av sig till 17 personer som gick på Elon Musks gymnasieskola i Sydafrika samtidigt som honom på 1980-talet. Svaren han fick var att 13 av 17 personer inte kom ihåg den termen. Tre personer sade att de hade hört ordet pedo användas, medan en person sa att hen hade hört versioner av det.

I rättegången fick Elon Musk också frågan om att uppge hur stort värde han är god för. Han gjorde en uppskattning på 20 miljarder dollar, motsvarande runt 190 miljarder kronor i dagens penningvärde, men sa att värdet fluktuerar och bara en liten del består av likvida tillgångar.

”Vissa tror att jag har mycket kontanter, men det har jag inte”, sa Elon Musk under rättegången.

Läs också: Oväntat resultat från Tesla – rusade i efterhandeln

Bristen på kontanter är också något som spelar in för utgången av rättegången, för får Elon Musk böter kan han behöva sälja en del av sitt bolagsinnehav. Tesla-grundaren har även en stor skuld på över 500 miljoner dollar, enligt dokument hos den amerikanska finansinspektionen SEC.

I den pågående rättegången skulle har Vernon Unsworth ansökt om skadestånd på mins 75 000 dollar. Det om han kan övertyga juryn om att Elon Musk är skyldig för en ärekränkning som har skadat den brittiska dykaren.

Det här är inte första gången Elon Musk är i blåsväder över sina Twitterinlägg. Han har tidigare blivit stämd av SEC kring tweets om Teslas finanser. Vilket resulterade i en uppgörelse som innebar böter för honom och Tesla på totalt 40 miljoner dollar samt ett krav om att avgå från ordförandeposten i Teslas styrelse.

I april i år gjorde parterna återigen upp i en förlikning, då SEC menade att Elon Musk brutit överenskommelsen om att inte uttala sig om bolagets finansiella ställning på Twitter.

Läs mer: Elon Musk begraver stridsyxan med amerikanska finansinspektionen

Innehåll från Leksands KnäckebrödAnnons

Klimatmärkt knäckebröd – en investering i framtiden

Leksands Knäckebröd är ett av tre svenska livsmedelsföretag som kan skryta med klimatmärkning på sina förpackningar.

– Det är ett sätt att kommunicera vårt starka fokus på hållbarhet och klimat. Att kartlägga hela produktionskedjan ger oss en fullständig bild av var vi står oss idag och ett bra underlag för framtida förbättringar, säger Peter Joon, företagets vd.

Det finns mycket man kan lära sig genom att läsa det finstilta på en matförpackning. Numera kan man även kan få information om en varas hållbarhet och klimatavtryck. Enbart tre svenska företag har klimatmärkning på sina förpackningar och Leksands Knäckebröd är ett av dem.

– Vi har jobbat hårt med hållbarhetsarbetet under många år. 2021 tog vi steget fullt ut och började klimatmärka vårt knäckebröd.

Leksands Knäckebröd följer brödets påverkan på miljön hela vägen från fält till butik.

– Vi kartlägger hela produktionskedjan i detalj. I beräkningen inkluderas allt från råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktion och förpackningsmaterial såväl som transporter till butik och konsumentsvinn.

Hållbar produktion under två sekler

Produkterna har ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo.

– Det är kul att äntligen svart på vitt kunna visa hur bra vi är. Detta är en riktigt bra siffra, men vi ska bli ännu bättre, säger Peter Joon, vd och sjätte generationens bagarmästare.

Peter berättar att företaget jobbade med hållbarhet redan på 1950-talet, då hans farfar började återvinna värmen från ugnarna som ett led i att sänka energikostnaderna. Vid närmare eftertanke, menar Peter, har inriktningen mot hållbarhet funnits ända sedan starten på 1800-talet.

– Vi har en gammal ärofull traditionen som vi förvaltar och utvecklar för kommande generationer. Min gammelfarmors mormor Jakobs Karin visste att man måste hushålla med resurserna. Vi fortsätter i samma anda nästan tvåhundra år senare.

Höga krav på råvaror

Peter berättar om alla de åtgärder som gör att Leksands Knäckebröd kan skryta med ett lågt klimatavtryck:

– Vi väljer närodlad råg och hämtar vatten från vår egen källa i Badelundaåsen. Vi byter bilar och frakter till fossilfria alternativ och ska installera solpaneler på bageriets tak. Vi har tagit bort all plast i kassar, muggar och kartongband och återvinner all värme från ugnarna till lokalvärme och varmvatten. Ugnarna värms med grön och lokalproducerad el, främst från Trängslet i Älvdalen.

Förbättringar för kommande generationer

Det är inte dyrare att vara grön, menar Peter Joon.

– Vi måste alltid var konkurrenskraftiga prismässigt. Miljöarbetet och besparing går ofta hand i hand. Att vi tar tillvara all överskottsvärme från ugnarna och använder den för uppvärmningen av lokalerna och allt varmvatten sparar både pengar och energi.

Hållbarhetsarbete kan kommuniceras på två sätt – genom att man slår sig på bröstet eller jobbar med ödmjuk självkritik. Enligt Peter Joon väljer Leksands Knäckebröd det sistnämnda.

– Vi har infört klimatmärkningen för att kunna genomföra framtida förbättringar där de ger bäst resultat. Vi är ett familjeföretag och vi tittar inte på kvartalsekonomi – vi tittar på sekel. Min tid som vd är bara en kort stund och sedan tar någon annan över. Leksands Knäckebröd ska leva i många generationer till, då är det minsta vi kan göra att ha ett fortsatt starkt fokus på hållbarhet och klimat, avslutar Peter.

 

 

Mer från Leksands Knäckebröd

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Leksands Knäckebröd och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera