Annons

Så många miljarder drog Minecraft in i fjol

Mojangs nuvarande vd Jonas Mårtensson (tv) och hans tvillingbror Carl Manneh, som var med och grundade bolaget 2010.
Mojangs nuvarande vd Jonas Mårtensson (tv) och hans tvillingbror Carl Manneh, som var med och grundade bolaget 2010. Foto: Ann Jonasson
Bolaget bakom spelsuccén Minecraft, svenska Mojang, gör en vinst på 2 miljarder kronor under den senaste redovisningsperioden. Det är en ökning med 67 procent jämfört med 2013.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I september 2014 köptes spelbolaget Mojang av Microsoft för 18 miljarder kronor. Under 2013 hade spelstudion en omsättning på 2 miljarder kronor och en vinst på 800 Mkr.

Efter storaffären har Minecraft fortsatt att gå som tåget, kan Di Digital avslöja.

Från början av 2014 till mitten av 2015 omsatte Mojang AB 4,2 miljarder kronor med en vinst på 2 miljarder kronor, enligt handlingar hos Bolagsverket. Mojang har därmed en vinstmarginal på 47 procent.

Det känns lovande inför framtiden

Siffrorna motsvarar en ökning av omsättningen med 40 procent per månad, medan vinsten har stigit med 67 procent per månad. Det visar en jämförelse av de senast redovisade 18 månaderna med siffrorna för 2013.

Totalt har Mojang tjänat 3,2 miljarder kronor i vinst sedan bolaget grundades under hösten 2010 av Markus “Notch” Persson, Carl Manneh och Jacob Porsér.

Läs mer: Minecraft experimenterar med artificiell intelligens

Mojang AB hade under räkenskapsperioden 2,1 miljarder kronor i direkta försäljningskostnader, merparten av vilka gick till det svenska moderbolaget Mojang Synergies. Mojang Synergies ägs i sin tur av Microsofts holländska holdingbolag.

I och med försäljningen av bolaget till Microsoft lämnade alla grundarna bolaget. Jonas Mårtensson tog över som vd.

”Vi är nöjda. Generellt är det ganska stabilt när det gäller försäljningen och vi har varit väldigt stabila i fem år nu. Det känns lovande inför framtiden”, säger Jonas Mårtensson om resultatet.

Huvuddelen av intäkterna kommer från direktförsäljning av PC-spel, uppger Mojang i årsredovisningen. Minecraft är det spel som utgör Mojangs absolut största inkomstkälla.

Läs mer: Minecraftgrundaren startar flygbolag

Läs mer: Fick nobben av Mojang – nu drar deras spel in miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies