Annons

Så mycket arbetar startup-grundarna

Hur mycket arbetar en startup-grundare? Mycket, visar Di Digitals undersökning.
Hur mycket arbetar en startup-grundare? Mycket, visar Di Digitals undersökning.
Att det är en tuff uppgift att driva bolag vet nog de flesta. Men hur mycket behöver man arbeta? Di Digital kan nu visa precis hur mycket tid grundarna lägger ned.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den lagstadgade arbetstiden i Sverige är 40 timmar per vecka. Till det kommer helgdagar, sjukdagar och annat som sänker den faktiska arbetstiden ned mot 31 timmar. Men så ser det sällan ut för entreprenörer. 

Di Digital har frågat drygt 200 bolagsgrundare hur mycket de arbetar. Nio av tio uppger att de jobbar 40 timmar eller mer en vanlig vecka. En av tre arbetar över 60 timmar, en vanlig vecka.

”Man jobbar nästan jämt. 60-70 timmar i veckan är inte ovanligt för oss”, säger Katharina Welin, grundare av företaget Happytail.

Läs mer: King-grundare investerar i hund-app

Den genomsnittliga arbetstiden för en startup-grundare är, enligt dem själva, 52 timmar i veckan. Men det är en sanning med modifikation. Dels för att vi har räknat lågt (läs gärna hur vi tagit fram statistiken), dels för att startup-grundarna ofta arbetar även på helgdagar och har kortare semester än anställda.

”Jag är väl aldrig riktigt ledig. Med det är kanske tre veckor om året som jag inte är på kontoret och går ned i arbetstid”, säger Viktor Sellman, grundare och vd för bolaget Sportlala.

Om man tar in pengar blir det kanske annan ambitionsnivå och mer press. Vi investerare ligger ju på och vill se resultat.

När man delar upp bolagen i de som tagit in extern finansiering och de som inte gjort det märks en tydlig skillnad. Bolagsgrundare som inte tagit in finansiering arbetar i snitt 48,4 timmar per vecka. De som tagit in finansiering ligger i snitt på 55,6 timmar per vecka.

”Om man tar in pengar blir det kanske annan ambitionsnivå och mer press. Vi investerare ligger ju på och vill se resultat. Jag har kontakt med mina vd:ar varje vecka”, säger Lars Lindgren, affärsängel och investerare i flera startupbolag.

Hur reagerar du när du ser att ”dina” grundare arbetar väldigt mycket?

”När det finns risk att grundaren jobbar för mycket säger jag till att de måste boka av en vecka och ta semester. Det är viktigt att man som investerare har koll på hur de fungerar så att de inte bränner ut sig”, säger Lars Lindgren.

Men hur skulle du reagera om grundaren av ett bolag som du investerat i arbetade 20 timmar i veckan?

”Det har faktiskt aldrig inträffat. Men om jag ringer vid klockan 17 och de inte svarar på mobilen blir jag lite förvånad. Jag ringer inte efter 21 på kvällen men ringer ofta på helger och man förväntar sig i alla fall att de svarar. Så det är lite tveeggat, å ena sidan vill man inte att de jobbar för mycket, å andra sidan vill man kunna få tag på dem”.

Läs mer: Så mycket tjänar startupgrundarna i Sverige

I undersökningen har Di Digital också tittat på hur arbetstiden förändras beroende på hur länge bolaget funnits. Den som hoppas att arbetstiden ska sjunka med tiden blir tyvärr besviken. Den genomsnittliga arbetstiden är i stort sett densamma men stiger till 54 timmar per vecka för bolag som funnits längre än 5 år. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies