Annons

Så mycket betalade Spotify för poddbolagen

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: Bloomberg/TT
Spotify genomförde nyligen åtminstone ett miljardförvärv, det i särklass dyraste i bolagets historia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av februari genomförde Spotify sina två största förvärv hittills.

För en okänd summa köpte bolag två aktörer inom det växande poddsegmentet: produktionsbolaget Gimlet Media och Anchor, en tjänst för att skapa och distribuera poddar.

Då ville bolagets finanschef Barry McCarthy inte uppge vad förvärven hade kostat. Han sa också att Spotify förhandlade om flera andra förvärv.

Nu framkommer det att Spotify betalade omkring 300 miljoner euro, eller 3,1 miljarder kronor, för de två bolagen. Det framgår av handlingar inlämnade till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Därmed är merparten av Spotifys förvärvsbudget för året på 3,7–4,6 miljarder kronor förbrukad.

Tidigare uppgfiter gör gällande att det dyrare av de två förvärven var Gimlet Media, med populära amerikanska poddar som Reply All, The Nod och Crimetown. Det förvärvet ska enligt Recode ha kostat över 200 miljoner dollar.

Spotifys dyraste förvärv någonsin var tidigare svenska Soundtrap, som man köpte för drygt en halv miljard kronor 2017.

Läs mer: Spotify köpte svenska appbolaget för en halv miljard

I handlingarna framgår det även att det numera vinstdrivande Spotify hittills under 2019 har återköpt egna aktier för 650 miljoner kronor, sannolikt för att stabilisera aktiekursen.

Efter en tung höst har Spotifys aktiekurs stigit ihop med de andra stora techbolagen hittills i år.

Vid torsdagens stängning på Wall Street stod aktien i 146,87 dollar, nästan 30 procent högre än vid årets början. Stängningskursen gav ett bolagsvärde på 26,6 miljarder dollar, eller 247 miljarder kronor.

Efter att ha sålt aktier för miljardbelopp under sommaren och hösten förra året har nu Spotifys grundare, Daniel Ek och Martin Lorentzon, utökat sitt ägande i bolaget.

Båda grundarna har köpt aktier via warrantprogram. Daniel Ek har köpt nära fem miljoner aktier, vilket ökar hans innehav med nära 3 procentenheter.

Martin Lorentzon har köpt strax under två miljoner aktier. Han är fortsatt Spotifys största ägare, med 12,8 procent av aktierna.

Daniel Ek stiger till andra plats med 11,2 procent. Han kontrollerar dock 19,7 procent av rösterna eftersom kinesiska Tencent har upplåtit sina röster till vd:n.

Tredje största ägare är fondjätten Baillie Gifford, följda av hedgefonden Tiger Global, kinesiska Tencent och TCV, som investerade i Spotify 2013.

Läs mer: Soundcloud flyttar till skatteparadis 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer