Annons

Spotify köpte svenska appbolaget för en halv miljard

Spotifys vd och ena grundare Daniel Ek.
Spotifys vd och ena grundare Daniel Ek. Foto: Bloomberg/Joey Abrait
Spotifys senaste uppköp blev ett av de dyraste hittills. Den portabla musikstudion Soundtrap – som 2016 omsatte under en miljon – kostade Spotify omkring 500 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börsaktuella Spotify gör i princip alltid sina affärer i det tysta. När streamingjätten köpte Stockholmsbolaget Soundtrap (NTL) i november kommunicerade bolagen ingen prislapp.

Nu framkommer det att Soundtraps värdering mer än fördubblades i samband med uppköpet.

Enligt uppgift till Di Digital betalade Spotify omkring 500 miljoner kronor för Soundtrap, som grundades 2013 och omsatte knappt 900 000 kronor under sitt senaste räkenskapsår.

Prislappen gör Soundtrap till ett av Spotifys dyraste förvärv hittills.

Daniel Ek har varit personligt engagerad i uppköpet, enligt en källa med insyn i processen.

Med Soundtraps molnbaserade mjukvara kan musiker spela in och skapa musik på distans. Spotify ser Soundtrap som en möjlighet för streamingtjänsten att stiga i värdekedjan och börja rikta sig direkt mot artister på ett nytt sätt, enligt uppgift till Di Digital.

Läs mer: Spotify bromsar in – kan skjuta på börsdebuten 

Soundtraps verktyg används bland annat i amerikanska skolor och har integrerats i Googles Chromebook-datorer. Startupbolaget värderades till dryg 200 miljoner kronor i samband med sin senaste nyemission under hösten 2016. Bolaget hade vid förvärvet 35 anställda i Stockholm.

Bland Soundtraps största ägare fanns Industrifonden (NTL), ängelinvesteraren Lars Bergström (NTL) och grundarna Björn Melinder, Fredrik Posse, Per Emanuelsson och Gabriel Sjöberg.

”Fantastiskt. Det är otroligt roligt. Vi har pratat under en tid om den här affären”, sade vd:n Per Emanuelsson i samband med affären.

På ägarlistan fanns också Truecaller-grundarna Nami Zarringhalam (NTL) och Alan Mamedi (NTL), Spotifys mångåriga finanschef Peter Sterky (NTL) och den tidigare Idol-jurymedlemmen Andreas Carlsson (NTL). Totalt hade Soundtrap tagit in drygt 70 Mkr i riskkapital.

Läs mer: Därför går Spotify på köpräd inför börsdebuten 

Spotify har köpt tio bolag de senaste två åren. Oftast rör det sig om strategiska förvärv där Spotify kommer över teknik eller personal som anses stärka bolaget på sikt.

”De nästa tio åren tror vi att det kommer att finnas otroligt många fler som kommer att skapa musik. Barriärerna för att skapa har blivit mycket, mycket lägre”, uppgav Daniel Ek i en intervju med TV4 2016.

Förvärvet av Soundtrap är Spotifys hittills tydligaste steg i riktningen som vd:n slog an i intervjun, en av få han har medverkat i på senare år.

För cirka fyra år sedan betalade Spotify knappt 500 Mkr för den amerikanska analystjänsten The Echo Nest. Under 2017 förvärvade Spotify bland annat blockkedje-bolaget Mediachain Labs och ljudtjänsten Sonalytic.

Det enda svenska förvärvet Spotify genomfört förutom Soundtrap är spellistetjänsten Tunigo, som Spotify köpte 2013.

Spotify är på väg till New York-börsen och väntas enligt de senaste uppgifterna listas i mars eller april. Streamingtjänsten är dubbelt så stor som huvudkonkurrenten Apple Music räknat i betalande prenumeranter.

Läs mer: Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering 

Spotify omsatte i fjol drygt 29 miljarder kronor med en förlust på cirka 5 miljarder kronor. För 2017 väntades omsättningen stiga med drygt 30 procent samtidigt som förlusten också ökar, enligt Di Digitals uppgifter.

Di Digital har sökt Soundtraps vd Per Emanuelsson och Spotify.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer