Annons

Så mycket betalade Truecaller för sitt indiska förvärv

Truecallers medgrundare Alan Mamadi och Nami Zarringhalam.
Truecallers medgrundare Alan Mamadi och Nami Zarringhalam. Foto: Hampus Andersson (Di).
Svenska telefonboksappen Truecaller har över 100 miljoner dagliga användare. I fjol köpte bolaget upp det indiska fintechbolaget Chillr för en hemlig summa – nu kan Di Digital avslöja prislappen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska kommunikationsappen Truecaller, med grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam i spetsen, gjorde i juni i fjol sitt första förvärv sedan starten 2009. 

Truecaller köpte då upp det indiska fintechbolaget Chillr, med ungefär 45 anställda, och fördubblade på ett bräde sin personalstyrka i landet. 

Ungefär 60 procent av Truecallers totalt 100 miljoner dagliga aktiva användare finns just i Indien. Tjänsten är särskilt populär för att identifiera spam-samtal och oönskade sms.

Läs mer: Truecaller köper indiskt betalbolag

Parterna ville vid tidpunkten inte uppge några finansiella detaljer i transaktionen. 

Nu kan dock Di Digital avslöja att Chillrs ägarkrets har ersatts med aktier i Truecaller värda ungefär 7,5 miljoner dollar, motsvarande knappt 67 miljoner kronor. Det framgår av handlingar som lämnats in till Bolagsverket.

Detaljerna bekräftas av Truecallers kommunikationschef Kim Fai Kok, som dock avböjer att ge några ytterligare kommentarer.

Chillr hade sedan starten 2014 tagit in knappt 65 miljoner kronor i riskkapital från det namnstarka riskkapitalbolaget Sequoia Capital samt Blume Ventures. 

Sequoias indiska investeringsgren får nu ta del av Truecaller-aktier värda 56 Mkr, enligt handlingarna, medan Blume Ventures ersätts med en aktiepost värd 7 Mkr. Ett fåtal mindre ägare i Chillr kompenseras också i samband med uppköpet.

Utöver aktietransaktionen betalades en mindre andel av förvärvet kontant, enligt uppgifter till Di Digital.

I nyemissionen värderas Truecaller till drygt 5 miljarder kronor. Det motsvarar ett något lägre aktiepris än det Tommy Jacobsons bolag Zenith fick betala höstas, i samband med en nyemission på 50 Mkr, då Truecaller i stället värderades till 6,3 miljarder kronor.

Läs mer: Truecaller fyller på kassan – får ny miljardvärdering

Amerikanska Sequoia är sedan tidigare största ägare i Truecaller och kontrollerade 21 procent av aktierna vid utgången av 2017, enligt bolagets årsredovisning. Högt upp på ägarlistan märks även riskkapitalbolagen Kleiner Perkins, Atomico, Zenith samt grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.

Syftet med förvärvet av Chillr var att utveckla och förbättra Truecallers betalnings- och pengaöverföringstjänster. På senare år har bolaget lagt mycket kraft på att ta fram finansiella produkter för den indiska marknaden, likt den omåttligt populära Tencent-appen Wechat i Kina.

Läs mer: Truecallers första investerare kliver av ordförandeposten: ”Tiden är mogen” 

Truecaller har bland annat lanserat ett system för överföringar mellan användare och kontaktlösa betalningar direkt i butik. Chillr beskrevs vid uppköpet som en multibank och hade också tagit fram en egen app som möjliggjorde kontantlösa transaktioner. Deras teknik har nu integrerats i Truecallers produkter. 

Det breddade tjänsteutbudet ska borga för ytterligare tillväxt kommande år, enligt interna prognoser som Di Digital tagit del av. 

Truecaller räknar med att ha nått intäkter på drygt 200 miljoner kronor när 2018 snart ska summeras, vilket vd:n Alan Mamedi tidigare bekräftat i en intervju med Di Digital, tillsammans med ett minusresultat på ungefär 70 Mkr på rörelsenivå.

Under 2019 siktar dock Truecaller på att omsätta ungefär 500 miljoner kronor, enligt Di Digitals källa, samt vända till lönsamhet och notera ett positivt rörelseresultat på 70 Mkr. Truecaller avböjer att kommentera de finansiella prognoserna.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter: Merparten kommer från vår annonsaffär 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer