Annons

Så mycket brände Northvolt i fjol

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt.
Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: Jesper Frisk
Under 2018 tog Northvolt flera stora kliv mot målet om att bygga en av Europas största batterifabriker. Året präglades av en inledande försäljning, stora lån och rejäla kostnader.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska batteriuppstickaren Northvolt ser ut att komma allt närmare visionen om en storskalig produktion av litiumjonbatterier i Sverige. 

Med nio miljarder kronor i säkrad finansiering från bland andra ABB, Siemens, BMW och Volkswagen kan Northvolt fortsätta den redan påbörjade byggnationen av en jättefabrik i Skellefteå och forskningslokaler i Västerås.

Samtidigt meddelade bolaget att man hade mottagit ordrar på hela 122 miljarder kronor. Det innebär att Northvolt potentiellt kommer sälja allt som tillverkas i fabriken.

”2018 var ett centralt år för Northvolt, inte minst genom att etableringen av Northvolt Labs i Västerås påbörjades under våren. Samtidigt gjordes viktiga framsteg inom utveckling av både battericeller och kompletta batterilösningar för våra olika kundsegment”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Läs mer: Northvolts fabriksbygge säkrat – tar in nio miljarder i kapital 

Peter Carlsson deltog på ett seminarium i Almedalen, med Vattenfall som värd, tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Peter Carlsson deltog på ett seminarium i Almedalen, med Vattenfall som värd, tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Jesper Frisk

Projektet och visionen om en svensk tillverkning av batterier är oerhört kapitalkrävande. Det syns både i storleken på Northvolts senaste kapitalrunda och i bolagets färska årsredovisning, som Di Digital tagit del av.

Av bokslutet framgår att Northvolt under 2018 haft kostnader på 278,6 miljoner kronor. Koncernen hade en omsättning på 54 Mkr, bland annat genom intäkter från leveranser av batteripack till gruvindustrin. Resultatet på sista raden landade på minus 195,2 Mkr.

Bygget i Västerås ska, enligt bolaget, vara på god väg. Snart ska Northvolts forskare och produktutvecklare kunna flytta in i lokalerna för att påbörja produktion av batterier i mindre skala.

Produktionsapparaten ska sedan anammas i Skellefteå, men då i betydligt större skala. Även bygget av fabriken Skellefteå är pågående och anläggningen ska stå klar för produktionsstart 2021.

Tillsammans hade de två byggprojekten krävt investeringar på 571 Mkr i slutet av 2018. Vid årsskiftet hade Northvolt också skulder på 915,5 Mkr.

”Under 2019 har vi fortsatt investera i våra produktionsanläggningar, produktutveckling och i rekrytering, och vi har nu fullt fokus på att ta nästa steg i byggnationen av Northvolt Ett i Skellefteå och att starta igång produktionen i Västerås under senare delen av året”, säger Jesper Wigardt.

Läs mer: Med miljarder på banken – Northvolt ska anställa 500 inom ett år 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer