Annons

Så mycket brände svenska spelstjärnans miljardbolag första året

En konceptbild från Embarks första spel, som fortfarande är under utveckling, och bolagets vd och grundare Patrick Söderlund.
En konceptbild från Embarks första spel, som fortfarande är under utveckling, och bolagets vd och grundare Patrick Söderlund. Foto: Press.
Patrick Söderlunds nya bolag Embark Studios värderas till 2,7 miljarder kronor, trots att de ännu inte släppt ett enda spel. Men under bolagets första verksamhetsår anställdes över 100 personer – vilket resulterade i en förlust på 87 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet av 2018 lämnade branschprofilen Patrick Söderlund sitt toppjobb på den amerikanska speljätten EA, som gjorde honom till en Sveriges bäst betalda personer. 

Hans nya projekt blev Embark Studios, som dels ska bygga en helt ny teknisk plattform för spelutveckling och dels producera egna speltitlar.

Den japansk-koreanska spelkoncernen Nexon klev kort efter starten in som storägare i företaget. De äger i dag 73 procent av aktierna i Embark Studios, som värderades till hela 2,7 miljarder kronor vid en transaktion i fjol. 

Än så länge har Embark Studios inte angivit någon tidsplan för när deras första spel ska lanseras på marknaden, men det kommer vara ett så kallat shooter-spel med science fiction-tema där spelarna ska samarbeta med varandra.

Läs mer: Patrick Söderlund hoppade av toppjobbet – blev miljardär på åtta månader 

Bolaget har ett förlagsavtal med sin storägare Nexon, som innebär att de får betalt i etapper för att utveckla det första spelet. Intäkterna räknas sedan av mot försäljningen efter lanseringen. 

Denna omsättning summerades till 172 miljoner kronor under Embarks första räkenskapsår, som var förlängt och löpte mellan september 2018 och december 2019. Det visar ett färskt bokslut som Di Digital tagit del av. 

Förlusten på sista raden landade samtidigt på 87 Mkr. 

”Det speglar ett företag i snabb tillväxt- och uppstartsfas”, säger finanschefen Marcus Edholm i en skriftlig kommentar.

Han förklarar att minusresultatet i huvudsak kan härledas till bolagets personalkostnader, som uppgick till totalt 219 Mkr. Vid slutet av 2019 sysselsatte Embark Studios runt 110 personer, inklusive konsulter.

En engångskostnad på 65 Mkr uppstod också när Nexon i fjol förvärvade en majoritet av bolaget, uppger Marcus Edholm, då ett program för personaloptioner löstes in och belastade resultaträkningen.

Nexon bidrog med en grundplåt på 396 Mkr när de först klev in som ägare i Embark Studios, utöver den löpande ersättningen för förlagsrättigheterna. Kvar i Embarks kassa fanns 229 Mkr i likvida medel vid utgången av 2019, enligt bokslutet.

Embark Studios har fortsatt nyrekrytera under första halvan av 2020 och har i dag kring 150 anställda, som under vårens coronapandemi har arbetat hemifrån. Bolaget ska till hösten, om arbetet löper enligt plan, flytta in i nya lokaler om 4 350 kvadratmeter i Bankpalatset vid Kungsträdgården i centrala Stockholm. 

Flyttlasset går då från en annan fastighet med anor från bankverksamhet. För tillfället huserar Embark Studios nämligen i Södra Bankohuset i Gamla stan, där Riksbanken höll till mellan år 1682-1906.

Läs mer: Här huserade världens första riksbank – nu tar EA-stjärnans spelbolag över 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer