Annons

Så mycket fick Amazon betala för domänen amazon.se

Amazon.se bytte ägare för ett år sedan när e-handelsjätten äntligen fick köpa den av den Östermalmsbaserade grafiska formgivaren.
Amazon.se bytte ägare för ett år sedan när e-handelsjätten äntligen fick köpa den av den Östermalmsbaserade grafiska formgivaren.
För drygt ett år sedan såldes domänen amazon.se. Den kvinnliga företagare som ägt domänen sedan 1997 sålde den till techjätten Amazon för drygt 6 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Samma år som e-handelsjätten Amazon noterades på Nasdaq 1997, köpte ett litet bolag på Östermalm i Stockholm domänen amazon.se. Bolaget, vars ägare är en 60-årig kvinna, ägnar sig åt grafisk formgivning och startade sitt bolag redan 1988. Med andra ord innan techjätten i väst hade grundats.

Sajten Internetworld beskrev 2014 turerna bakom domännamnet och uppgav då att e-handelsjätten Amazon flera gånger försökt köpa loss Amazon.se, men att ägaren tackat nej till buden. I april i fjol gick hon till slut med på en köpesumma, som fram till i dag har varit okänd. 

Nu framgår det enligt E-handel.se:s uträkningar att Amazon betalade över 6 miljoner kronor för domänen.

Läs även: Amazon tar över Amazon.se – från ett Östermalmsbolag 

Sajten som har tagit del av formgivarens årsredovisning såg en ökning i resultatet från 41 000 kronor under 2015 till 5,9 Mkr för 2016. Man hittade även en post kallad "övrig rörelseintäkt” på 6,5 Mkr. Den övriga intäkten kan självklart komma från något annat men sannolikheten är stor att den kommer från försäljningen av domänen. 

Flera e-handelsexperter har spått att e-handelsjätten kommer att lansera i Sverige i år. Men att det skulle ske innan sommaren ser rätt osannolikt ut nu. 

Oavsett är det värt att notera att Amazon inte alltid använder det specifika landets domän när de vänder sig till kunder i samma land. I exempelvis Turkiet används Amazon.de, alltså bolagets tyska domän. 

Så om adressen Amazon.se faktiskt kommer att användas för e-handel i Sverige är fortfarande osäkert.

Lysssna på Digitalpodden: Experterna: ”Amazon till Sverige i år”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer