Hoppa till innehållet

Så mycket har Alibaba-bolaget investerat i Klarna

Klarna tog nyligen in Alibaba-anknutna Ant Financial i sin ägarkrets. Nu visar det sig hur hög prislappen blev för det kinesiska jättebolaget.

Alibabas logotyp på en fasad vid deras huvudkontor i Kina, samt Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski.
Alibabas logotyp på en fasad vid deras huvudkontor i Kina, samt Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski.Foto: TT och Di.

Det svenska betal- och kreditbolaget Klarna aviserade i veckan att den kinesiska branschkollegan Ant Financial blir ny delägare. 

Ant Financial knoppades av 2011 från entreprenören Jack Mas e-handelsgigant Alibaba – som fortfarande äger runt en tredjedel av bolaget.

Skälet bakom investeringen är att Klarna delbetalningar nu ska integreras djupare som ett betalsätt på Alibabas väldsomfattande e-handelsplattform, dock inte i Kina.

Nu visar handlingar från Bolagsverket att Ant Financial, som har sitt säte i Hongkong, skjutit till 239,7 miljoner kronor mot 0,47 procent av aktierna aktierna i Klarna.

Värderingen av Klarna uppgår i nyemissionen till drygt 51 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade, vilket är i linje med tidigare.

Därutöver har Ant Financial köpt ett okänt antal existerande aktier på andrahandsmarknaden från tidigare ägare, vilket gör att den totala prislappen i affären är högre.

Det kinesiska bolagets totala ägarandel i vd:n Sebastian Siemiatkowskis skapelse uppgår dock till mindre än en procent, enligt vad Klarna har uppgett för Di Digital.

Ant Financial har ofta pekats ut som världens högst värderade fintechbolag och uppges nu sikta på en börsnotering. Enligt Reuters bytte aktier i januari ägare i gråhandeln till ett pris som indikerade en värdering på 200 miljarder dollar – eller motsvarande knappt 1 900 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna tar in kinesisk jätte som delägare 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera