Annons

Så mycket har Spotify förlorat på sina återköp

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys aktiekurs har backat rejält sedan noteringen i fjol. Ändå fortsätter musikjätten att återköpa aktier för miljardbelopp. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify investerar miljardbelopp i att köpa poddbolag som Gimlet Media och Anchor. Men trots dessa utgifter fortsätter den förlustdrivande musikjätten även att satsa många miljarder i återköp av den egna aktien – en satsning som ser dyr ut i backspegeln.

Återköpen bottnar i ett beslut som Spotifys styrelse tog den 5 november i fjol. Då bestämde man sig för att återköpa upp till tio miljoner egna aktier egna aktier fram till den 21 april 2021. Maxbeloppet för detta återköpsprogram sattes till 1 miljard dollar.

Läs mer: Spotify: Därför köper vi tillbaka aktier  

Sedan dess har man skridit till verket. Fram till slutet av juni hade Spotify köpt egna aktier för cirka 4 miljarder kronor (412 miljoner dollar). I praktiken rör det sig om drygt tre miljoner egna aktier som handlats till en snittkurs på 133,9 dollar, enligt Di Digitals sammanställning av Spotifys underlag. 

Snittpriset är lågt jämfört med den stängningskurs på 148 dollar per aktie som Spotify hade vid noteringen på Wall Street i början på april 2018. Men sedan dess har aktien backat ordentligt. Under fredagen stod kursen i 124,4 dollar. 

Vi är övertygade om att återköp av vår aktie är en bra investering.

Trots Spotifys stödköp har alltså aktien backat med 16 procent sedan debuten på Wall Street i fjol. Vidare har bolaget köpt aktier till en kurs som i genomsnitt är 7-8 procent högre än nuvarande marknadsvärde. Något förenklat: Hade man gjort alla återköp under fredagen hade man sparat drygt 280 miljoner kronor.

Återköpsprogram brukar vara ett sätt för börsjättar med stora kassaöverskott att belöna sina aktieägare, eftersom bolagets värde fördelas på färre aktier. Ofta ersätter programmen en mer konventionell, kontant vinstutdelning. 

Men i Spotifys fall handlar återköpsprogrammet troligtvis om att Spotify ser en reell öppning att i framtiden ställa ut nya aktier till ett högre pris. 

”Vi har ett antal alternativ för vårt kapital och vi är övertygade om att återköp av vår aktie är en bra investering, givet det långsiktiga värde vi ser i bolaget”, sa bolagets globala talesperson Dustee Jenkins till Di Digital i november i fjol.

Läs mer: Spotify gör nytt förvärv – köper marknadsplats för artister  

Men just nu ser Spotify alltså ut att ha gjort en dålig affär. Om kursen stiger kan detta givetvis hamna i ett annat ljus. 

Oavsett tyder det mesta på att återköpen fortsätter.

Bland annat har nyhetssajten Breakit rapporterat att Spotify överfört drygt två miljarder kronor från dotterbolaget Spotify AB till moderbolaget i Luxembourg, under 2018 och första halvåret i år. När Breakit frågar Dustee Jenkins vad pengarna ska användas till blir svaret återköp av bolagets egna aktier.

Huruvida den snabba återköpstakten består får vi veta när Spotify rapporterar resultatet för tredje kvartalet i slutet av oktober. 

Di Digital har sökt Spotify for en kommentar till återköpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer